Løvetannrøtter

Løvetannrøtter

Løvetannrøtter inneholder jern, mangan, karotener, kalsium og kalium. I tillegg er innholdet av inulin ekstra høyt på høsten. Les mer om løvetann

Inulin er stivelse (karbohydrat) som virker som prebiotika. Mat til bakteriene i tarmen, vår som bidrar til en sunn tarmflora. 

Høsting av røttene

Noen foretrekker å grave opp røttene etter første frost. Det er da de har høyest inulininnhold, noe som gjøre dem søtere og mer næringsrike. De kan også høstes på sommeren etter at de har gått i frø, eller om våren før de blomstrer. På sommeren eller tidlig høst er de mer bitre, og har da mer av egenskapene til bitterurtene.

Løvetannrøtter

Smak

Roten smaker bittert, søtlig og melkeaktig. Bitterheten hentyder at den vil ha en viss påvirkning på leveren, galleblæren og hele fordøyelsessystemet. Den søte smaken hentyder noen nærings- eller tonende (støttende, oppbyggende) egenskaper. Smaken varierer ettersom når den er høstet. Bitter på vår og sommer, litt søtere sent på høsten, spesielt etter litt frost.

 

Løvetannrøtter for en sunnere lever

Tegn på leverstagnasjon kan være dårlig fordøyelse, sur raping, østrogendominans og PMS-symptomer (oppblåst mage, blodpropp, kramper, uregelmessig avføring, overdreven sinne)

Leverstagnasjon kan utvikle seg til levervarme: hodepine bak eller rundt øynene, munntørrhet, bitter smak i munnen, tinnitus, sinneutbrudd, varme og kløende hud, tørre og røde øyne

Løvetannrot stimulerer forsiktig, beveger stagnasjon og forbedrer generelt leverhelsen

Hvis leveren ikke fungerer som den skal kan vi oppleve urenhud med akne og byller, og PMS

Løvetannrøtter som lett avførende middel

Man mener at løvetannrøtter stimulerer galleproduksjon. Galle er kroppens naturlige avføringsmiddel. Den virker mildt og skånsomt og er en mye tryggere måte å støtte denne funksjonen, enn kraftigvirkende midler som fører til ubehagelige kramper. 

… og andre fordøyelsesproblemer.

Røttene til løvetann brukes også ved vanlige problemer som lavt stoffskifte, svake fordøyelsessekresjoner, forstoppelse og andre fordøyelsesbesvær.

Løvetannrøtter

Prebiotika

En verdifull egenskap for tarmbakteriene våre. Roten inneholder noen unike stivelser og fibre som er rike på prebiotiske sukkerarter. De gunstige bakteriene i tarmen er svært glad i disse. Når disse bakteriene trives vil de sørge for at tarmveggen er beskyttet, redusere betennelse og beskytte mot skumle bakterier. Og dette støtter den generelle fordøyelsen.

Ubalanse i tarmfloraen (dysbiose)

Vi har flere bakterier i tarmen enn det er celler i kroppen. Dette mikrobiomet er veldig viktig for fordøyelsessystemet og for hele kroppen.

Etter en antibiotikakur, rammes mikrobiomet alvorlig. Antibiotika dreper alt, både gode og dårlige bakterier. Tarmen blir mer utsatt for dårlige, sykdomsfremkallende bakterier. Lekk tarm syndrom og matintoleranser kan oppstå.

Løvetann inneholder ufordøyelige sukkerarter, fibre og stivelse som spises av de gunstige bakteriene, og tarmfloraen kan få en positiv påvirkning. Løvetann, storborre og alantrot er tre urter som inneholder mye inulin.

Gratis PDF om løvetann

Nyttige tips om løvetann, du kan laste den ned her.
Eller trykk på bildet.

Preparater

Løvetannrøtter kan kokes og spises som gulrot. 

Eller tørkes og brukes til te

De kan også trekkes i alkohol, og brukes som tinktur. Alkoholen trekker ut medisinske egenskaper

Eddik som trekker ut mineraler, denne eddiken kan brukes f.eks i dressinger på salaten

Te (avkok): 3-15 gram

Pulver i smoothier eller på maten 

En aperitiff

Nipp til et avkok eller litt tinktur i litt varmt vann. 10-15 min før et måltid – som en aperitiff.

Dette vil stimulere sekresjoner i fordøyelsen, det vil forberede fordøyelseskanalen før maten kommer.

Hele fordøyelsesprosessen  starter i munnen, husk å tygge maten godt, da hjelper du fordøyelsen.

Vanlige symptomer av dårlig fordøyelse er: luft, oppblåsthet, forstoppelse, tung følelse etter mat, mangel på matlyst, raping, dårlig fordøyelse av fett og olje

Inulinrik løvetannrot – te (kan kombineres med storborre og alantrot)

2-3 gram rot i en halvliter med vann. 

La småkoke til mengden er havlvert

Vil gi en inulinrik drikk.

Løvetannrøtter

Kontraindikasjon

Hvis magen er altfor irritert, og det kankje er et magesår, vil det å stimulere fordøyelsessekresjoner kanskje forværre situasjonen.

Brukes forsiktig av typer som er kalde og tørre.

Noen kan være allergiske for planter i kurvblomstfamilien

Tas ikke sammen med diuretiske medisiner. Konferer legen hvis du bruker medisiner generelt. Kan redusere effekt av medisiner

Løvetann aperitif

 

 

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Rosalee de la Foret 
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

Innlegg om løvetann:

2 thoughts on “Løvetannrøtter

 • 25. oktober 2021 kl 13:55
  Permalink

  Tusen takk for denne påminninga! Eg er svært glad i løvetann og bruker gjerne blada om våren. Mang ein gong har eg tenkt på å grave opp røter om hausten, og så blir det berre med tanken. No skal eg jamen sjå om eg får det til!
  Takk óg for oppskrifter som sjølvsagt må prøvas!

  Aasta

  Svar
  • Bente Røysheim
   25. oktober 2021 kl 18:31
   Permalink

   Hei Aasta. Så hyggelig å høre at du likte påminnelsen. Lykke til med graving 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *