Løvetannsirup
Løvetannsirup
Nå er løvetann i blomst her, de små gule solene lyser opp her og der. For å plukke mye for å lage løvetannsirup, må jeg likevel reise ned i bygda.
Blomsten av løvetann er ikke den mest brukte delen av urten til medisinske formål. Men blomsten er spiselig og veldig næringsrik. Den inneholder mye lutein, som støtter øyehelsen. Blomstene kan spises rå og kan brukes i salat eller som pynt på kaker. Eller som tilsetning i brøddeig og annet bakverk. Den kan stekes med mat, brukes til saft, sirup eller vin etc. Hele løvetannplanten er spiselig!
Te av blomstene kan være hjelpsomme ved hodepine, menskramper, ryggplager (ref. Susun Weed). Les om løvetannens medisinske virkning
For å lage løvetannsirup trenger vi altså mange blomster. Ca 2 liter hele blomster brukte jeg her.
Plukking av løvetannblomster
Plukk bare blomster uten stilk. Det beste tidspunktet er på morgenen, etter evt dugg har forsvunnet. Plukk for det meste nylig utsprungne blomster, mens de fremdeles har en “ball” i midten. Plukk bare på steder hvor det ikke har blitt sprøytet. Ikke plukk i grøftekanter der hvor det er mye trafikk, ei heller på gjødselhauger. Les mer om innhøsting og oppbevaring av løvetann.
Legg de utover
Legg blomstene utover på et kjøkkenhåndkle. Det er mye småkryp i blomstene, og det er helt greit. Vi må respektere naturen, og dette er deres hjem. Gi dem en sjanse til å komme seg unna 🙂 Skift kjøkkenhåndkle etter en stund. Plukk blomstene over til et rent håndkle. Du vil se at det vrimler der de har ligget. Rist det ute, og gjenta prosessen et par ganger. Hvis du føler for det, kan du skylle dem. Jeg føler at noen næringsstoffer da går tapt, så jeg pleier ikke å gjøre det. Dette skal siles nøye til slutt, så det blir ikke insekter i den ferdige sirupen 🙂
Rensk
Nå kommer den mest tidkrevende jobben. Vi skal bare bruke det gule i blomsten. Blomstene kan lukke seg, hvis de blir liggende en stund. Du kan enten bruke saks, eller bare fingrene. Er blomstene fortsatt åpne når de skal renskes er det lettest med fingrene. Grip tak i den grønne blomsterbunnen og lugg ut det gule. Om det blir med litt grønt gjør det ingen ting. Jo mindre grønt, jo søtere. Det grønne smaker nemlig veldig bittert. Dette blir en koselig jobb hvis du får med deg litt hjelp og været er fint 🙂
Oppskrift på løvetannsirup
Ingredienser
- ca 1 liter rensket løvetannblomster (bare det gule)
- ca 7,5-8 dl sukker
- ca 1 liter vann
Uttrekk
Legg blomstene i en kjele (rustfritt stål). Slå over kokende vann slik at det dekker. Jeg brukte vannkokeren. Rør litt rundt. Sett på lokk og la dette stå å trekke i 8 timer eller over natt.
Kok opp
Gi blandingen et oppkok og skru ned varmen. La det småkoke på lav varme i ca 5-10 min.
Sil
Sil blandingen gjennom et kjøkkenhåndkle. Skvis ut så mye som mulig.
Mål opp
Mål opp hvor mye det ble. Og tilsett like stor del med sukker. Farin eller brunt sukker. ca 8 dl sukker
Kok
Kok løvetannuttrekket og sukker på svak varme uten lokk, rør av og til. Når væsken har blitt redusert til det halve er sirupen ferdig. Men jo lenger du koker den, jo tykkere blir konsistensen. Jeg kokte min i ca 2 timer.
Hell på flasker eller glass
Hell blandingen på steriliserte flasker og oppbevar i kjøleskap. Sirupen er holdbar noen måneder ved kjølig oppbevaring.
Sett på merkelapper
Kan brukes til søtning i te, i bakverk, på is og kaker. Også god som saft. Bland enten med vanlig vann eller kullsyrevann.
Utskriftsvennlig oppskrift og etiketter
Lag en forfriskende drikk (løvetannsaft)
Løvetannsirupen kan brukes som saft. Ta 3-5 ts i et glass og fyll opp med kullsyrevann (eller vanlig vann). Rør litt. OBS dette er ikke en veldig sunn drikk, med tanke på alt sukkeret som er i sirupen. En drink kan også lages ved å tilsette litt vodka el.
Innlegg om løvetann
Løvetannrøtter
Løvetannrøtter Løvetannrøtter inneholder jern, mangan, karotener, kalsium og kalium. I tillegg er innholdet av inulin ekstra høyt på høsten. Les
Løvetannmuffins
Løvetannmuffins Det er mange morsomme ting å gjøre med løvetannblomsten, å bake med dem er en ny opplevelse for meg.
Løvetannsirup
Løvetannsirup Nå er løvetann i blomst her, de små gule solene lyser opp her og der. For å plukke mye
5 spiselige vårurter
Våren er godt i gang, hverfall i store deler av landet. Lengst nord er det fortsatt veldig mye snø, og
Løvetannolje
Uttrekk av løvetann i olivenolje Løvetannolje har en mild smertestillende egenskap, noe som gjør den til en fin ingrediens i
Vårkur med løvetann
Vårkur med løvetann Løvetannrot-tinkturen vår er klar og vi har startet på vårt nye prosjekt; VÅRKUR MED LØVETANN. Visste du
Løvetann i mat
Løvetann i maten Bruk løvetann i mat! På dagligvaren selger de faktisk saltatblandinger med løvetannblad. Hvorfor ikke plukke dine egne?
Løvetannpulver
Løvetannpulver For å få i oss mer løvetann i maten, kan vi drysse pulver over nesten hva som helst. Koteletter,
Høsting og oppbevaring av løvetann
Høsting og oppbevaring av løvetann April og mai er vel de beste månedene for å høste løvetann. Spesielt blader. Men
Løvetann-te
Te av løvetannblader Løvetannblader har bitter smak, så pass på å plukke unge blader de smaker best. Disse bladene kan
Tinktur av løvetannrøtter
Tinktur av løvetannrøtter Løvetannrøtter henter vitaminer og mineraler fra dypet i jorda og er veldig næringsrike.De har en bittersøt smak.
Tusen takk for oppskrift og spennende informasjon
Bare hyggelig ☘