Tinktur av løvetannrøtter

Tinktur av løvetannrøtter

Løvetannrøtter henter vitaminer og mineraler fra dypet i jorda og er veldig næringsrike.De har en bittersøt smak. Røttene inneholder også betakaroten, faktisk mer enn i gulrøtter. De kan kokes og spises som gulrøtter.

Videre har løvetannrot god virkning på leveren. Utmattelse, PMS, hudproblemer og hodepine kan være noen symtomer på dårlig fungerende lever.

Løvetann er urindrivende og renser ut giftstoffer vi får i oss via maten, medisiner etc. Fin å bruke ved væskeopphopning. Noen kan oppleve vekttap når man blir kvitt væske som har vært bundet i kroppen.

Løvetannrot hjelper også ved dårlig fordøyelse, forstoppelse og bedrer tømmeeffekten i galleblæren. Roten inneholder inulin (mest om høsten) som hjelper de gode tarmbakteriene. Dårlig fordøyelse kan gi kvalme, oppblåsthet og hodepine.

Det er også spennende forskning på gang vedrørende løvetannrot mot kreftceller.

Roten er også mildt betennelseshemmende, og sammen med de andre gode egenskapende er dette en fin urt for revmatikere, og de som sliter med leddproblemer.

Jeg har laget tinktur av friske løvetannrøtter. Jeg har utfordringer med vann i kroppen og kunne tenkt meg en avgiftningskur og få litt mer fart på fordøyelsen. Jonny har problemer med vonde ledd, og betennelser. Begge to har generelt lite energi.

Vi skal kjøre på med noen "løvetannuker" så fort tinkturen blir ferdig. I tillegg til tinktur 2-3 ganger om dagen, skal vi bruke pulver i mat, unge blader i salat og te av løvetannblader. Blir spennende å se om vi merker noen forbedring i våre hverdagsplager. Oppdatering kommer...
røysheim urteverksted

Grave opp løvetannrøtter.

I mine blomsterbed trengs det en skikkelig opprenskning. Bedene har stått nærmest urørt i et par år nå og ugresset har tatt helt over. Da er det fint å starte med løvetann, den er lett å kjenne igjen og da vet vi at vi får riktig plante. .  Løvetann har ên blomst pr stengel og glatte blad uten hår. Det finnes forskjellige arter, men alle blir brukt om hverandre. Vær helt sikker på at stedet ikke har vært sprøytet, eller at det er nært en traffikert veg. Start med å grave i en vid sirkel rundt planten, for deretter å nærme deg midten. Løvetann har pælerot, som likner litt på gulrot. Bruk gjerne en “løvetannopptaker” og få med mest mulig av roten. Løvetann har en fantastisk evne til å overleve, så det er vanskelig å utrydde den. Se innlegg om høsting og oppbevaring av løvetann

løvetannrøtter
vaske løvetannrøtter

Vask røttene.

Børst av det meste av jorda før du tar dem med inn. Klipp av bladene (kan også brukes, men i dette tilfellet vil vi lage tinktur av røttene) Bruk en grønnsaksbørste og skrubb røttene rene. Trenger ikke å skrelle dem. Ofte sitter godsakene i skallet.

Kutt opp røttene

Bruk en rosesaks eller liknende og klipp opp røttene i mindre biter. Legg dem på et glass og slå sprit (vodka 40%) over. Pass på at alle rotbitene er godt dekket av væsken. 

kutte løvetannrøtter
løvetannrøtter på sprit

La stå i minst to uker

Sett på lokk og merkelapp. La den stå mørkt og kjølig. Rist på glasset av og til. Tinkturen kan med fordel stå lenger enn to uker.

Oppbevar på mørk flaske

Når tinkturen har stått lenge nok, siles røttene fra. Tøm det over på en mørk flaske. TInkturen holder seg minst et par år, sikkert lenger.. Ta 2-5 ml tre ganger daglig.

løvetanntinktur

Gratis PDF om løvetann

Jeg har laget en PDF om løvetann til deg, du kan laste den ned her.
Eller trykk på bildet.
Løvetannrøtter

Løvetannrøtter

Løvetannrøtter Løvetannrøtter inneholder jern, mangan, karotener, kalsium og kalium. I tillegg er innholdet av inulin ekstra høyt på høsten. Les

løvetannmuffins

Løvetannmuffins

Løvetannmuffins Det er mange morsomme ting å gjøre med løvetannblomsten, å bake med dem er en ny opplevelse for meg.

Løvetannsirup

Løvetannsirup

Løvetannsirup Nå er løvetann i blomst her, de små gule solene lyser opp her og der. For å plukke mye

5 spiselige vårurter

5 spiselige vårurter

Våren er godt i gang, hverfall i store deler av landet. Lengst nord er det fortsatt veldig mye snø, og

løvetannolje

Løvetannolje

Uttrekk av løvetann i olivenolje Løvetannolje har en mild smertestillende egenskap, noe som gjør den til en fin ingrediens i

6 thoughts on “Tinktur av løvetannrøtter

 • 28. mai 2021 kl 19:03
  Permalink

  Angående løvetannrøtter til tintur: Er det noen krise om det skulle bli med et par moldkorn på røttene. Litt vanskelig å si om at de er 100% frie for mold. Hva tenker dere om det?

  Svar
  • Bente Røysheim
   29. mai 2021 kl 08:58
   Permalink

   Hei Margunn Sofie 🙂 Det gjør nok ingen ting med bittelitt mold. Det skal jo legges i sprit og siles bort etterpå.

   Svar
 • 4. juli 2021 kl 11:41
  Permalink

  Hei, har laget tinktur av løvetannrot. Hvordan kan jeg anvende de røttene som har vært på sprit?
  Mvh Gerd Marie

  Svar
 • 16. mai 2024 kl 07:40
  Permalink

  Hei! Kan man bruke 60% sprit til å lage løvetanntinktur?
  Og er det best å sanke inn løvetannplanten (når man skal bruke røttene) før den har fått blomsterknopper?

  Svar
  • Bente Røysheim
   21. mai 2024 kl 06:51
   Permalink

   Hei Birgit! Det er best å sanke løvetannrøttene før den har kommet for langt om våren, eller etter at den har begynt å visne litt på høsten. Ved friske røtter kan du bruke 60% sprit.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *