5 spiselige vårurter

Våren er godt i gang, hverfall i store deler av landet. Lengst nord er det fortsatt veldig mye snø, og det blir en sen vår. Når da endelig våren kommer vil naturen eksplodere og det gjelder å ha planene klare for hva du skal samle. Mange av vårurtene er fulle av vitaminer og minerealer. Akkurat det vi trenger etter en lang vinter. Mange av urtene har du kanskje i din egen hage, eller de vokser på skogsstien hvor du pleier å gå tur.

Tips til innhøsting av vårens urter

 • Vær 100% sikker på at det er riktig urt. 
 • Vær sikker på at det ikke er forurenset, sprøytet eller brukt kunstgjødsel på området du plukker fra
 • Be om tillatelse fra grunneier før du plukker
 • Ta bare den mengden du trenger. La det stå igjen blomter til biene og la røttene være i fred dersom du ikke trenger dem. Tenk på at planten skal overleve.
 • Forlat stedet så uberørt som mulig. 

Brennesle (Urtica dioica)

Brennesle er en av mine absolutt favorittplanter og det var den første jeg lærte om. De er ganske lette å finne og enkle å identifisere. De brenner deg, så husk å ta med hansker. Plukk blad av unge planter, ta de øverste fem bladene.

Brennesle er supermat som er full av vitaminer og mineraler. Ved å koke bladene blir brennhårene ødelagt, og den brenner ikke lengre. Du kan bruke den som spinat, lage suppe. Eller næringsrik brennesle- te. Les mer om brennesle her. 

Brennesle har mange medisinske egenskaper. Den er urindrivende, blodrensende, og styrkende etc.

Brennesle PDF
Trykk på bildet for å laste ned PDF

Last ned gratis PDF om brennesle.

 • Egenskaper
 • Når og hvordan høste brennesle
 • Hvordan lage te, avkok eller tinktur
 • Oppskrifter på suppe og saftis
 • Oppskrifter på hår- og hudpreparater
 • Oppskrift på gjødselvann
Høste løvetann

Løvetann (Taraxacum officinale)

Løvetann er også lett gjenkjennelig for de fleste. Bladene sitter i en rosett, med kraftig pælerot. Stilken er hul, med en gul blomst pr stilk. Samle unge blad tidlig på våren. Røttene kan også brukes om våren, men er aller best på høsten. Les mer om innhøsting av løvetann her.

Løvetann kan spises og har medisinske egenskaper. Spis rå blader i salater, i smoothier eller pesto. (de smaker litt bittert) Legg dem på pizzaen eller tilsett dem i supper. Blomster og knopper kan spises. Eller du kan lage løvetann-te.

Bladene kan enkelt tørkes for senere bruk, eller pulveriseres og strøs på maten.

Løvetannolje kan brukes til lindring av plager, eller til sprukken, tørr hud. Kan også lage salve, lipbalm og såper.

Les mer om løvetann her.

Gratis PDF om løvetann

Jeg har laget en PDF om løvetann til deg, du kan laste den ned her.
Eller trykk på bildet.
Høste fiol

Marsfiol (Viola odorata)

Villfioler er en lavvoksende plante som foretrekker et skyggefullt skogvokst område med næringsrik jord. De har en  rosett av tannede, hjerteformede blader og hengende lilla blomster med fem kronblad

Blomster og blader av marsfiol er spiselige. Bruk dem som pynt på kaker eller bruk dem i en salat. Eller trekk dem i honning.

Fioler kan brukes ved sår hals og hovne lymper. En hostesirup er god for tørrhoste. Te kan lages av blomstene.

Fiolen virker mykgjørende på huden og kan brukes i hudpleie og ansiktsrens.

Høste groblad

Groblad (Plantago major)

Groblad liker seg i plenen og ellers hvor det blir tråkket mye. De vokser i en rosett med brede blad med parallelle nerver. Kan plukkes hele sesongen. Se etter friske, sunne blad. Kan med fordel tørkes for senere bruk.

Groblad kan spises, men blir fort temmelig bitre. De aller yngste bladene er best. Kan brukes som spinat. Eller drikkes som te. Den har en rekke medisinske egenskaper.

Den kan berolige kløe etter insektsstikk. Olje eller salve kan brukes på små brannskader, utslett, blåmerker mm. I tillegg er den fin ved sår hals og tørrhoste.

Høste vassarve

Vassarve (Stellaria media)

Vassarve har små blader og vokser i  en sammenfiltret matte. Den har små, hvite, stjerneformede blomster med fem kronblad, hver med to fliker (ser ut som det er ti). En linje med fine hår vises nedover stilken. Det er også små, fine hår rundt basen av blomsten og knoppen. Bruk saks ved sankingen. og vær sikker på at det ikke har vært sprøytet der.  Vassarve kan tørkes men den mister fort næringsstoffene.

Vassarve kan spises! Den har en mild og behagelig smak. Lag en pesto, bland unge skudd i salat eller i smoothie. Den er veldig næringsrik og kan spises rå. Den er best på våren.  Pesto kan fryses i isterninger. 

Vassarve lindrer kløe fra utslett eller insektsstikk.  Trekkes i olje og/eller lage salve. Den har en avkjølende og beroligende virkning på huden.

Vassarvete kan lindre hoste. Drikkes som urtete. Bruk 2-3 ss oppkuttet vassarve til en kopp kokende vann. Den er vanndrivende, slimhinnebeskyttende, betennelseshemmende etc

Å dykke inn i den fantastiske verdenen av vill mat kan være skremmende, spesielt hvis du ikke har mye erfaring med å jobbe med urter. Start med de trygge lett identifiserbare urtene. Ut å samle!

Innlegg om innhøsting:

Etiketter syltetøyglass urter

Smarte etiketter til urtekrukkene dine

Smarte og søte etiketter til gamle syltetøyglass Jeg har tidligere skrevet om oppbevaring av urter på små IKEA glass. De

bør vi vaske urtene

Bør vi vaske urtene?

Bør vi skylle urtene? Å vaske urtene kan skylle bort aromaen og virkestoffer i urtene, så hovedregelen er at vi

Brenneslepulver

Brenneslepulver

Hvorfor bør brennesle være en del av familiens kosthold? Brennelse er full av næringsstoffer. Den inneholder protein og et bredt

Tørkede urter

Er de tørkede urtene mine fortsatt brukbare?

Lurer du på om de tørkede urtene dine fortsatt er brukbare? På tide å rydde i urtelageret? Urtene bør stort

innhøsting nyper

Innhøsting av nyper

Nyper fra rosebusker varierer veldig i farger, duft, smak, former og størrelser. Nyper har gjennom tidene blitt brukt både som

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *