Tinktur av løvetannrøtter

Tinktur av løvetannrøtter

Løvetannrøtter henter vitaminer og mineraler fra dypet i jorda og er veldig næringsrike.De har en bittersøt smak. Røttene inneholder også betakaroten, faktisk mer enn i gulrøtter. De kan kokes og spises som gulrøtter.

Videre har løvetannrot god virkning på leveren. Utmattelse, PMS, hudproblemer og hodepine kan være noen symtomer på dårlig fungerende lever.

Løvetann er urindrivende og renser ut giftstoffer vi får i oss via maten, medisiner etc. Fin å bruke ved væskeopphopning. Noen kan oppleve vekttap når man blir kvitt væske som har vært bundet i kroppen.

Løvetannrot hjelper også ved dårlig fordøyelse, forstoppelse og bedrer tømmeeffekten i galleblæren. Roten inneholder inulin (mest om høsten) som hjelper de gode tarmbakteriene. Dårlig fordøyelse kan gi kvalme, oppblåsthet og hodepine.

Det er også spennende forskning på gang vedrørende løvetannrot mot kreftceller.

Roten er også mildt betennelseshemmende, og sammen med de andre gode egenskapende er dette en fin urt for revmatikere, og de som sliter med leddproblemer.

Jeg har laget tinktur av friske løvetannrøtter. Jeg har utfordringer med vann i kroppen og kunne tenkt meg en avgiftningskur og få litt mer fart på fordøyelsen. Jonny har problemer med vonde ledd, og betennelser. Begge to har generelt lite energi.

Vi skal kjøre på med noen "løvetannuker" så fort tinkturen blir ferdig. I tillegg til tinktur 2-3 ganger om dagen, skal vi bruke pulver i mat, unge blader i salat og te av løvetannblader. Blir spennende å se om vi merker noen forbedring i våre hverdagsplager. Oppdatering kommer...
røysheim urteverksted

Grave opp løvetannrøtter.

I mine blomsterbed trengs det en skikkelig opprenskning. Bedene har stått nærmest urørt i et par år nå og ugresset har tatt helt over. Da er det fint å starte med løvetann, den er lett å kjenne igjen og da vet vi at vi får riktig plante. .  Løvetann har ên blomst pr stengel og glatte blad uten hår. Det finnes forskjellige arter, men alle blir brukt om hverandre. Vær helt sikker på at stedet ikke har vært sprøytet, eller at det er nært en traffikert veg. Start med å grave i en vid sirkel rundt planten, for deretter å nærme deg midten. Løvetann har pælerot, som likner litt på gulrot. Bruk gjerne en «løvetannopptaker» og få med mest mulig av roten. Løvetann har en fantastisk evne til å overleve, så det er vanskelig å utrydde den. Se innlegg om høsting og oppbevaring av løvetann

løvetannrøtter
vaske løvetannrøtter

Vask røttene.

Børst av det meste av jorda før du tar dem med inn. Klipp av bladene (kan også brukes, men i dette tilfellet vil vi lage tinktur av røttene) Bruk en grønnsaksbørste og skrubb røttene rene. Trenger ikke å skrelle dem. Ofte sitter godsakene i skallet.

Kutt opp røttene

Bruk en rosesaks eller liknende og klipp opp røttene i mindre biter. Legg dem på et glass og slå sprit (vodka 40%) over. Pass på at alle rotbitene er godt dekket av væsken. 

kutte løvetannrøtter
løvetannrøtter på sprit

La stå i minst to uker

Sett på lokk og merkelapp. La den stå mørkt og kjølig. Rist på glasset av og til. Tinkturen kan med fordel stå lenger enn to uker.

Oppbevar på mørk flaske

Når tinkturen har stått lenge nok, siles røttene fra. Tøm det over på en mørk flaske. TInkturen holder seg minst et par år, sikkert lenger.. Ta 2-5 ml tre ganger daglig.

løvetanntinktur

Gratis PDF om løvetann

Jeg har laget en PDF om løvetann til deg, du kan laste den ned her.
Eller trykk på bildet.
5 spiselige vårurter

5 spiselige vårurter

Våren er godt i gang, hverfall i store deler av landet. Lengst nord er det fortsatt veldig mye snø, og

løvetannolje

Løvetannolje

Uttrekk av løvetann i olivenolje Løvetannolje har en mild smertestillende egenskap, noe som gjør den til en fin ingrediens i

vårkur løvetann

Vårkur med løvetann

Vårkur med løvetann Løvetannrot-tinkturen vår er klar og vi har startet på vårt nye prosjekt; VÅRKUR MED LØVETANN. Visste du

løvetann på menyen

Løvetann i mat

Løvetann i maten Bruk løvetann i mat! På dagligvaren selger de faktisk saltatblandinger med løvetannblad. Hvorfor ikke plukke dine egne?

løvetannpulver

Løvetannpulver

Løvetannpulver For å få i oss mer løvetann i maten, kan vi drysse pulver over nesten hva som helst. Koteletter,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *