Høsting og oppbevaring av løvetann

Høsting og oppbevaring av løvetann

April og mai er vel de beste månedene for å høste løvetann. Spesielt blader. Men du kan samle unge blader hele sesongen. De fleste vet vel hvordan løvetann ser ut, så trenger ikke å gi noen nærmere beskrivelse. Det finnes veldig mange arter løvetann, men alle brukes om hverandre. Kjennetegnet er at det kun er en blomster pr stilk, og at bladene er glatte uten hår.

Røttene bør samles enten vår eller høst. Om høsten er de mest næringsrike og inneholder mest inulin, som er bra for de gode tarmbakteriene våre.

Blomsten skal høstes før den er helt utsprunget. Det skal være en "ball" i midten.

Alle delene av løvetann kan brukes og er spiselige.

Ikke høst urter der det har vært sprøytet, nær traffikerte veier eller ved gjødselhauger.
røysheim urteverksted
Løvetannblad.
unge løvetannblad

Unge ferske blad

Plukk bare unge ferske blad. Se etter at de er friske uten skader eller misfarging. Pass på at det ikke har vært sprøytet eller gjødslet med kunstgjødsel. Ikke plukk urter på gjødselhauger.

tørke løvetannblad

Tørke blad

Legg bladene utover på et klede med lufting under, tørk i stekeovnen på ca 35 grader (med ovnsdøra på gløtt), heng opp i bunder, eller bruk urtetørke på 35 grader. Pass på at de blir knusk tørre, ellers vil de råtne.

Tørkede løvetannblad

Oppbevar

Skal du lagre bladene over lengre tid, kan lagres hele på et tett glass og knuses før bruk. Eller du kan knuse dem og ha dem klar til bruk i f.eks te. Bruk mørke glass, eller sett det på en mørk plass.

Løvetannblomst
Løvetannblomst med ball

Plukke blomster

Plukk blomster på formiddagen på en solrik tørr dag. Helst før blomsten har åpnet seg skikkelig. Se at det fortsatt er en "ball" i midten.

Tørke løvetannblomster

Tørking

Legg blomstene utover på et klede, og la ligge ute en stund, slik at småkryp kan få rømme. Ellers samme tørkemetode som på blader.

I Blomstene kan være litt vriene å tørke. Pass på at de er knuskende tørre før lagring på tette glass. Eller legg dem i olje, som kan brukes videre i massasjeolje, salve etc. Eget innlegg om dette kommer.

Løvetannrøtter
Høsting av løvetannrøtter

Grave opp røtter

Løvetann har pålerot, og det er litt vrient å få med hele rota. Bruk en løvetannopptaker, og stikk tett inntil planten rundt hele. Bend litt og dra rett opp.

Vask og kutt løvetannrøtter

Vask og kutt

Børst av det meste av jorda ute. La dem gjerne ligge i litt kaldt vann en stund. Vask røttene med en grønnsaksbørste. Kutt den opp i mindre biter.

Tørkede løvetannrøtter

Tørkes i stekeovnen eller i urtetørke. De tørkede røttene kan males med kaffekvern eller liknende. Oppbevares på mørke glass eller på en mørk plass.

Det å unngå å plukke ved traffikerte veier og der det er sprøytet gjelder for all innsamling av urter. Det samme gjelder for oppbevaring i mørke. 

Husk alltid å sette på merkelapp med navn på urten og når den er høstet.

løvetannolje

Løvetannolje

Uttrekk av løvetann i olivenolje Løvetannolje har en mild smertestillende egenskap, noe som gjør den til en fin ingrediens i

vårkur løvetann

Vårkur med løvetann

Vårkur med løvetann Løvetannrot-tinkturen vår er klar og vi har startet på vårt nye prosjekt; VÅRKUR MED LØVETANN. Visste du

løvetann på menyen

Løvetann i mat

Løvetann i maten Bruk løvetann i mat! På dagligvaren selger de faktisk saltatblandinger med løvetannblad. Hvorfor ikke plukke dine egne?

løvetannpulver

Løvetannpulver

Løvetannpulver For å få i oss mer løvetann i maten, kan vi drysse pulver over nesten hva som helst. Koteletter,

Høsting og oppbevaring av løvetann

Høsting og oppbevaring av løvetann

Høsting og oppbevaring av løvetann April og mai er vel de beste månedene for å høste løvetann. Spesielt blader. Men

løvetannte

Løvetann-te

Te av løvetannblader Løvetannblader har bitter smak, så pass på å plukke unge blader de smaker best. Disse bladene kan

løvetanntinktur

Tinktur av løvetannrøtter

Tinktur av løvetannrøtter Løvetannrøtter henter vitaminer og mineraler fra dypet i jorda og er veldig næringsrike.De har en bittersøt smak.

løvetann

Løvetann

Løvetann – Taraxacum officinalis Voksested Løvetann vokser vilt over hele landet   Innhøsting og oppbevaring Blomster plukkes når de såvidt

2 kommentarer til «Høsting og oppbevaring av løvetann»

 • 29. august 2019 kl 19:33
  Permalink

  Veldig flott og informativ hjemmeside

  Svar
  • 1. september 2019 kl 19:39
   Permalink

   Tusen takk for det Randi 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *