Er de tørkede urtene mine fortsatt brukbare?

Lurer du på om de tørkede urtene dine fortsatt er brukbare?

På tide å rydde i urtelageret?

Urtene bør stort sett brukes opp innen ett år. Det er ikke slik at de blir dårlige eller mugne og sånn, men de mister virkningskraften over tid. Noen urter kan holde seg potente lenger enn det. For eksempel frø, røtter, bark og andre harde plantedeler. Det er da greit å vite hva man skal se etter.

For oss som driver med urter, er sansene et veldig viktig verktøy. Lær deg å ta på, se, lukte og smake. Både på friske og tørkede urter, samt produktene du lager. Har du laget en urteolje eller tinktur. Lukt på den hver gang du åpner flasken. Etterhvert vil erfaringen med dette bli lagret i ditt minne. Du husker lukten, fargen, etc og kan fort avgjøre tilstanden på de tørkede urtene. Les mer om plukking og tørking av ringblomster.

Tørkede ringblomster
Tørkede ringblomster mister fort fargen. Oppbevar tørt og mørkt.

Her er noen tips til hva du kan gjøre: 

Gransk dem

Urtene skal bevare fargen selv om de er tørket. Blomster mister fort farge når den har blitt lagret en stund. Sånn som ringblomster, kamille og lavendel etc. Se også etter at bladverket fortsatt er grønt. Pass på å lagre dem mørkt eller ha dem på mørke glass. Lampelys og dagslys tærer på fargen. Skal du kjøpe tørkede urter, så se etter sterke, klare farger.

Lukt på dem

Stort sett så lukter det høy med det samme du skrur av lokket. Det er ok. Noen urter lukter ikke så mye før du knuser de litt. Urter som normalt lukter mye, i frisk tilstand, inneholder eteriske oljer som blir frigitt når de knuses. Det samme gjelder når de er tørket. Lukter det ingenting av den tørkede, nyknuste peppermynten, er den sannsynligvis ikke noe å samle på. Andre aromatiske urter som skal lukte er rosmarin, lavendel, sitronmelisse, kamille, mynter, salvie osv

Tørkede urter
Disse glassene har stått i hylla. Viser framsiden (utsatt for lampelys) og baksiden (skånet) av glassene. Ser du forskjellen på fargen?

Ta på dem

Urtene skal være helt tørre og lett kunne knuses mellom fingrene eller i en morter. Har de blitt myke, kan du prøve å ettertørke dem, men kvaliteten blir ikke den beste. Gjør det til en vane å sjekke dette noen dager etter at du har lagt dem i glasset. 

Smak på dem

Ta 1ts med tørket urt til en kopp kokende vann. Trekk i 10-15 min under lokk. (eller bruk anbefalte mengder for den aktuelle urten) Smaker det veldig lite? Da har de kanskje mistet mye av sine egenskaper.

 

Hvis urtene ser blasse ut og det ikke lukter noe kan du bare kompostere dem.

Desverre har urter vi kjøper stått på lager en stund og har mistet mye av sine egenskaper. 

Oppbevaring

Det mest vanlige er å bruke glasskrukker. Gamle syltetøyglass eller norgesglass egner seg godt. Men sett dem på et mørkt sted. Lampelyset bleker urtene. Jeg vet at det er koselig å ha urtene stående framme, urtekrukker er et herlig syn! Bruk heller små glass, med mindre mengder urter som du bruker opp ganske fort. Disse kan du knuse litt, slik at de er klare for bruk. Men bruke gjerne morteren og knus de litt ekstra like før du lager teen.

Du kan også oppbevare urtene i gråpapirposer eller pakker. Men da er det veldig viktig at rommet er tørt, siden papiret trekker til seg fuktighet. 

 

Mens de små krukkene kan stå framme, lar du lageret ditt med større mengder, stå mørkt. Oppbevar helst i hele blad og blomster, da holder de seg best.

mjødurt

Har du ikke mulighet for å plukke selv?

Sjekk hva jeg har i nettbutikken

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe

mjødurt

Innlegg om innhøsting og oppbevaring

Etiketter syltetøyglass urter

Smarte etiketter til urtekrukkene dine

Smarte og søte etiketter til gamle syltetøyglass Jeg har tidligere skrevet om oppbevaring av urter på små IKEA glass. De

bør vi vaske urtene

Bør vi vaske urtene?

Bør vi skylle urtene? Å vaske urtene kan skylle bort aromaen og virkestoffer i urtene, så hovedregelen er at vi

Brenneslepulver

Brenneslepulver

Hvorfor bør brennesle være en del av familiens kosthold? Brennelse er full av næringsstoffer. Den inneholder protein og et bredt

Tørkede urter

Er de tørkede urtene mine fortsatt brukbare?

Lurer du på om de tørkede urtene dine fortsatt er brukbare? På tide å rydde i urtelageret? Urtene bør stort

innhøsting nyper

Innhøsting av nyper

Nyper fra rosebusker varierer veldig i farger, duft, smak, former og størrelser. Nyper har gjennom tidene blitt brukt både som

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *