Alantrot-sirup

Alantrot sirup.

Urtesirup

Basen til en urtesirup er et sterkt avkok av urter. Vi bruker avkok når det er harde urtedeler, som røtter, frø, frukt og bark. Finere deler som blad og blomster tilsettes på slutten av trekketiden. Honning eller sukker tilsettes for å bevare, tykne og smakssette sirupen. For å forsterke holdbarhet og virkning kan alkohol tilsettes, da gjerne i form av en urtetinktur. Tilsett da opptil 1/4 av væsken med tinkturen. Har ikke brukt alkohol i denne oppskriften.

Urtesirup er et søtt innslag i mat og drikke. Lag en velsmakende og sunn urtebrus ved å ta en skje i kullsyreholdig vann. Eller en kopp te bare ved å tilsette en skje med sirup direkte i varmt vann. Kan brukes i yoghurt, frokostblanding, is osv. Eller bare ta en skje!

Alantrot er kjent for å være støttende for lungene, et slimløsende middel og kan hjelpe til ved dyptsittende lungetetthet, hoste, sår hals, tørt irritert vev etc. Den er også utmerket for div fordøyelsesproblemer. Les mer om alantrot. Les mer om urter ved forkjølelse

Alantrot tørket rot 40 gr

Har du ikke mulighet for å plukke selv?

Sjekk om jeg har den på lager her.

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

Hvordan lage urtesirup med alantrot

Denne oppskriften er inspirert av herbalist Rosalee de la Foret. Hun bruker hibiskusblomster for å fargesette sirupen, den gir en nydelig rødlig farge på “hostesaften”. Alantrot kan også trekkes direkte i honning, men da som friske oppskårne røtter. Hvis man ikke har tilgang til det, kan man lage et sterkt avkot av tørkede røtter og tilsette honning.

I denne oppskriften har jeg brukt tørkede røtter, vann, honning og hibiskus.

Alantrotsirup
Alantrotsirup

Småkok røttene i 30 min under lokk. Tilsett hibiskusblomstene (valgfritt) de siste 5 minuttene.

Avkoket får en mørk rød farge.

Alantrotsirup
Alantrotsirup

Sil fra urtene og mål opp hvor mye avkok det ble. Her ble det 2,5 dl.

Tilsett honningen. Bruk halv mengde av det du målte avkoket til. Her blir det da 1,25 dl. For å få et mer holdbart produkt kan du tilsette mer honning. Feks kan du tilsette lik mengde, altså her 2,5dl. For ytterligere holdbarhet, kan alkohol eller tinktur tilsettes.

Alantrotsirup
Alantrotsirup

Tapp blandingen på steriliserte glassflasker.

Sett på merkelapp med innhold og holdbarhetsdato.

Alantrotsirup

Oppskrift på Alantrotsirup

Ingredienser:

  • 5 dl vann
  • 1,5 dl tørket alantrot
  • 1 ss tørket hibiskus
  • 2,5 dl honning

Framgangsmåte:

  • Kok alantrot i vannet ca 30 min under lokk. Eller til halvert mengde.
  • Tilsett hibiskus de siste 5 minuttene. 
  • La stå å trekke 10-15 minutter.
  • sil fra urtene, og mål opp (ca 2,5 dl)
  • Avkjøl til under 45 grader
  • Tilsett halve mengden med honning (ca 1,25 dl) eller lik mengde for ekstra holdbarhet
  • Hell på tette steriliserte flasker og sett på merkelapp med innhold og dato.

Oppbevares i kjøleskap. Holdbar i 3 mnd ved bruk av halv mengde honning. Holdbarheten øker hvis du bruker mer honning eller alkohol.

Voksne kan ta 1 ts hver halvtime, barn kan ta 1ts inntil 4 ganger om dagen

Skal ikke gis til barn under 2 år.

Hvert år lager jeg honning og sirup

Noen ganger blir det for mye, og jeg legger det ut i nettbutikken. Sjekk om jeg har den her.

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

Alle innlegg om alantrot

Alantrotsirup

Alantrot-sirup

Alantrot sirup. Urtesirup Basen til en urtesirup er et sterkt avkok av urter. Vi bruker avkok når det er harde

Alantrot

Alantrot

Alantrot – Inula helenium Alantrot er en flerårig kraftig plante som kan bli over 2 meter høy. Den er enkel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *