Alantrot-sirup
Alantrot sirup.
Urtesirup
Basen til en urtesirup er et sterkt avkok av urter. Vi bruker avkok når det er harde urtedeler, som røtter, frø, frukt og bark. Finere deler som blad og blomster tilsettes på slutten av trekketiden. Honning eller sukker tilsettes for å bevare, tykne og smakssette sirupen. For å forsterke holdbarhet og virkning kan alkohol tilsettes, da gjerne i form av en urtetinktur. Tilsett da opptil 1/4 av væsken med tinkturen. Har ikke brukt alkohol i denne oppskriften.
Urtesirup er et søtt innslag i mat og drikke. Lag en velsmakende og sunn urtebrus ved å ta en skje i kullsyreholdig vann. Eller en kopp te bare ved å tilsette en skje med sirup direkte i varmt vann. Kan brukes i yoghurt, frokostblanding, is osv. Eller bare ta en skje!
Alantrot er kjent for å være støttende for lungene, et slimløsende middel og kan hjelpe til ved dyptsittende lungetetthet, hoste, sår hals, tørt irritert vev etc. Den er også utmerket for div fordøyelsesproblemer. Les mer om alantrot. Les mer om urter ved forkjølelse
Har du ikke mulighet for å plukke selv?
Sjekk om jeg har den på lager her.
Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.
Hvordan lage urtesirup med alantrot
Denne oppskriften er inspirert av herbalist Rosalee de la Foret. Hun bruker hibiskusblomster for å fargesette sirupen, den gir en nydelig rødlig farge på “hostesaften”. Alantrot kan også trekkes direkte i honning, men da som friske oppskårne røtter. Hvis man ikke har tilgang til det, kan man lage et sterkt avkot av tørkede røtter og tilsette honning.
I denne oppskriften har jeg brukt tørkede røtter, vann, honning og hibiskus.
Småkok røttene i 30 min under lokk. Tilsett hibiskusblomstene (valgfritt) de siste 5 minuttene.
Avkoket får en mørk rød farge.
Sil fra urtene og mål opp hvor mye avkok det ble. Her ble det 2,5 dl.
Tilsett honningen. Bruk halv mengde av det du målte avkoket til. Her blir det da 1,25 dl. For å få et mer holdbart produkt kan du tilsette mer honning. Feks kan du tilsette lik mengde, altså her 2,5dl. For ytterligere holdbarhet, kan alkohol eller tinktur tilsettes.
Tapp blandingen på steriliserte glassflasker.
Sett på merkelapp med innhold og holdbarhetsdato.
Oppskrift på Alantrotsirup
Ingredienser:
- 5 dl vann
- 1,5 dl tørket alantrot
- 1 ss tørket hibiskus
- 2,5 dl honning
Framgangsmåte:
- Kok alantrot i vannet ca 30 min under lokk. Eller til halvert mengde.
- Tilsett hibiskus de siste 5 minuttene.
- La stå å trekke 10-15 minutter.
- sil fra urtene, og mål opp (ca 2,5 dl)
- Avkjøl til under 45 grader
- Tilsett halve mengden med honning (ca 1,25 dl) eller lik mengde for ekstra holdbarhet
- Hell på tette steriliserte flasker og sett på merkelapp med innhold og dato.
Oppbevares i kjøleskap. Holdbar i 3 mnd ved bruk av halv mengde honning. Holdbarheten øker hvis du bruker mer honning eller alkohol.
Voksne kan ta 1 ts hver halvtime, barn kan ta 1ts inntil 4 ganger om dagen
Skal ikke gis til barn under 2 år.
Hvert år lager jeg honning og sirup
Noen ganger blir det for mye, og jeg legger det ut i nettbutikken. Sjekk om jeg har den her.
Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.