Alantrot

Alantrot – Inula helenium

Alantrot er en flerårig kraftig plante som kan bli over 2 meter høy. Den er enkel å dyrke i hagen. Så frø innendørs fra mars. Plantes ut når faren for nattefrost er over. Den liker seg best i full sol.

Det er de bitre, aromatiske røttene som blir brukt. Først og fremst for lunger og fordøyelse.

De stimulerer og drenerer, og fjerner stillestående væsker i kroppen.

 

Alantrot
Deler som brukes:
 • Rot – graves opp på høsten fra det andre/tredje året, etter at den har begynt å visne ned. Kan også graves opp på våren før den starter å vokse.

Røttene vaskes og deles opp. Kan tørkes (inntil 50 grader), og oppbevares på tette glass. Røttene kan også  legges ferske på sprit eller honning

Primære egenskaper
 • Slimløsende
 • Opptørkende
 • Karminativ (fordøyelsesfremmende)
 • Anti-mikrobiell
 • Aromatisk
Slimløsende

Når du brygger på en luftveisinfeksjon, vil ofte et av de første tegnene være økning i slimproduksjon. For eksempel tett nese eller bryst. Kroppen vil prøve å helberede seg selv og øker slimdannelsen. De eteriske oljene i alantrot stimulerer de små hårene i luftveiene, slik at de bringer slimet oppover og ut av kroppen. Slimstoffene i urten myker opp og de eteriske oljene beveger slimet ut. Andre ingredienser vil jobbe for å drepe bakteriene som er årsaken til plagene.

Alantrot innhøsting
Opptørkende

Alantrot er spesielt fin for å tørke opp fuktighet i lungene og i fordøyelsessystemet. Ved stagnasjon av væsker kan infeksjon synke dypere inn i vevet og skape mer infeksjon. Alantrot hjelper til med å få disse stillestående væskene til å bevege seg. Den åpner opp luftveiene, bringer varme og hjelper til med å eliminere de stagnerte væskene. Fin å bruke ved slim- (fuktig) hoste.

Karminativ (stimulerer fordøyelsen)

Urter som virker karminative har som regel flyktige eller essensielle oljer, særegen aromatisk kvalitet. Alantrot er oppvarmende karminativ og stimulerer fordøyselseskanalen. Den er fin å bruke når opptaket av næringsstoffene er dårlig, noe som kan være tegn på fuktighet og kulde. 

Antimikrobiell

Alantrot inneholder stoffet alantolakton som har vist seg effektiv til å drive ut parasitter. Den kan også ta livet av enkelte bakterier og sopper i tarmene. Har tradisjonelt blitt brukt utvortes for skabb, herpes og andre hudsykdommer. Også på sauer og hester bl.a

Affiniteter – hvor i kroppen den har effekt
 • Luftveier – Mykgjør og stimulerer slimhinnene. Brukes ved slimhoste der slimet er seigt og vanskelig å hoste opp. Styrker lungene (skal ikke brukes dersom hosten er tørr og hakkende, da kan det bli værre)
 •  
 • Fordøyelsen – Stimulerer fordøyelsen, kan drive vekk overdreven fuktighet fra tarmene. Inulin mater de gode bakteriene og andre stoffer hindrer “onde” bakterier og sopp i å trives.
 •  
Alantrot røtter
Preparater og dosering

Det er røttene som brukes. Grav opp, vask og kutt. 

Ikke gi alantrot til barn under 2 år.

Te (avkok): 1ts tørket rot til en kopp vann småkokes i noen minutter. La det så trekke i 10-15 min. Tas 3g pr dag. Søtes gjerne med honning, den er temmelig bitter.

Munnvask/gurglevann: Lag ekstra sterkt avkok.

Hostesirup: Kok inn teen til halv mengde, tilsett lik mengde med honning. Lag gjerne litt større posjoner. Ta 1-2 ts hver annen time.

Honning: La friske, oppskårne røtter ligge å trekke i honning i minst 2 uker. Røttene trenger ikke å siles fra. De kan spises, men OBS de er veldig skarpe på smak, Bruk gjerne 1ts av denne honningen for å søte teen.

Tinktur: Tørket rot 1:5 i 25-30% alkohol eller frisk rot 1:2 40-60% alkohol. La trekke i minimum 4 uker, sil av. Oppbevar på mørke flasker. Ta 1-2 ml 3 ganger pr dag

Har du ikke mulighet for å plukke selv?

Sjekk om jeg har den på lager her.

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

Advarsel:

Alantrot er en ganske trygg urt å bruke. Men store doser kan gi diare, oppkast eller kramper. Reduser dosen. Noen personer kan få allergisk reaksjon når urten påføres huden. 

Ikke bruk alatrot ved tørrhoste, den virker opptørkende og derfor kan hosten bli værre.

Bør ikke brukes av gravide og ammende.

Kilder:
 • Rosalee de la Foret
 • Urtekilden.no
 • rowanandsage.com
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk. Kontakt lege ved alvorlige symptomer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *