Brenneslepulver

Hvorfor bør brennesle være en del av familiens kosthold?

Brennelse er full av næringsstoffer. Den inneholder protein og et bredt spekter av vitaminer og mineraler. Den hjelper til med å styrke lever, nyrer, ledd, og huden. Allergi kan lettes og den avgifter kroppen. Les mer om brennesle

Har du tørka brennesle stående fra i fjor? Bruk den nå! 

Har du gått tom? Sjekk om jeg har den på lager i nettbutikken

💚Tørkede brennesleblader

💚Tørkede brenneslefrø

💚Brenneslefrøtinktur

💚Hjemmelaget såpe med brennesle

Du kan tenke på brenneslen som mat.

La din mat være din medisin, og din medisin være din mat

sa Hippokrates, legekunstens far, for omlag 2500 år siden.

Smaker grønt

Det er ikke alle som liker smaken, spesielt ikke barn. Men med tanke på at brennelsen nærmest er en vitaminpille, kan det være verdifullt å bruke den. Hvis te av brennesle ikke er et alternativ, har vi svaret her:

Brenneslepulver

Du kan strø pulveret i maten uten at noen oppdager det! 

Brennesle PDF
Trykk på bildet for å laste ned PDF

Last ned gratis PDF om brennesle.

  • Egenskaper
  • Når og hvordan høste brennesle
  • Hvordan lage te, avkok eller tinktur
  • Oppskrifter på suppe og saftis
  • Oppskrifter på hår- og hudpreparater
  • Oppskrift på gjødselvann

Plukk brennesler

Plukk unge topper om våren, husk hansker! Tørk de på opptil 50grader. Kan henges opp på et mørkt luftig sted, eller legges utover på rist. Kan også tørkes i ovnen med ovnsdøra på gløtt.

Brenneslepulver

Oppbevaring av tørket brennesle.

Leser alltid at urtene skal oppbevares i tette glass. Det ble mye urter og lite glass med stor størrelse på i fjor. Å pakke inn urtene i gråpapir og lagre pakkene i plastkasser fungerer bra også. 

De holder best på næringsstoffene hvis de lagres hele. Brenneslen mister noe av virkestoffene etter ca ett år.

Brenneslepulver
Oppbevar bladene hele. Knus de litt med hendene og plukk ut grove stilker. Obs de kan fortsatt brenne sart hud, men ikke på samme smertefulle måte de gjør når de er friske.

Hvordan lage brenneslepulver

Ta en liten porsjon tørkede nesler og kjør dem i blenderen eller kaffekvern. Hvis du bruker kaffekvern, bør du ha en egen en til urter. Oppbevar pulveret i en liten krukke.

Bruk pulveret i alle slags retter, det har ikke så mye smak. Prøv deg frem til riktig mengde for deg og familien din. Eksempelvis i gryteretter, og andre middagsretter, i brødbakst, på speilegg, i frokostblandinger

Brenneslepulver
Brenneslepulver

Ting å tenke på hvis du skal kjøpe tørket brennesle:

  • Når er den høstet?
  • Er det hele eller grovkuttede blad

Bruke fersk brennesle

For å få maks utbytte av denne næringsrike urten, kan den brukes fersk om våren. Lag brenneslesuppe, eller bruk den som spinat. Plukk bare de 4-5 øverste toppbladene. Disse er myke og enkle å spise. Når de blir forvellet eller stekt er faren for å brenne seg borte.

Sett av tid til å plukke brennesle så snart den er stor nok. Tida går så fort, så hvis du somler for mye, ble den plutselig for stor og du gikk glipp av den mest næringsrike fasen.

 

Innlegg om brennesle:

Brenneslesmoothie

Brenneslesmoothie

Brenneslesmoothie Vi setter aller mest pris på naturens skatter på våren, etter en lang vinter. En verdifull skatt er brenneslen.

Brenneslepulver

Brenneslepulver

Hvorfor bør brennesle være en del av familiens kosthold? Brennelse er full av næringsstoffer. Den inneholder protein og et bredt

5 spiselige vårurter

5 spiselige vårurter

Våren er godt i gang, hverfall i store deler av landet. Lengst nord er det fortsatt veldig mye snø, og

brennesle

Brennesle

Brennesle – Urtica dioica Brennesle er en av de mest næringsrike urtene vi har. Den kan brukes som mat! Den

Brenneslefrø

Brenneslefrø

Brenneslefrø Brenneslefrø kan brukes på samme måte som blad. Frøene har de samme helberedende egenskapene men i mer konsentrert form.

2 thoughts on “Brenneslepulver

  • 17. mars 2021 kl 08:30
    Permalink

    Jeg lager brenneslesuppe hver vår. Smaker deilig med litt potetstappepulver oppi. Som både jevner, og gir god smak. Har selvfølgelig også løk og hvitløk, og en liten dæsj fløte i. Godt med kokt egg og en rømmeklatt i til slutt.

    Svar
    • Bente Røysheim
      17. mars 2021 kl 11:49
      Permalink

      Hei Gro Lisbeth! Brenneslesuppe er godt, og det er så mange forskjellige måter å lage den på 🙂 Hvordan går du frem med brenneslen?

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *