Dyrking av Perikum
Litt om perikum arter
Det finnes 490 arter perikum! I Norge vokser det fem forskjellige, med det er bare to av dem som er vanlige. Det er perikum eller Johannesurt som den også kalles (Hypericum perforatum) som er den medisinske urten. Men Firkantperikum (Hypericum maculatum) kan antagelig brukes på samme måte. Disse er ganske like, og begge har rødt fargestoff i knopper og blomster. Gni en knopp mellom fingrene, og du får fram et rødt fargestoff.
Det er enkelt å skille disse fra hverandre, hvis du tar deg tid til å studere bladene. Ta et blad og hold det opp mot lyset. Hvis det ser ut som om bladet har mange små huller eller vinduer, har du riktig urt. Et annet kjennetegn er på stilkene. Mens firkantperikum har firkantet stilk, har perikum (Johannesurt) mer oval fasong på stilken.
Kjenner du ikke til perikum? Da kan du lese mer om den her: perikum
Her er 14 medisinske urter du kan så selv!
Jeg har laget en PDF til deg med oversikt over 14 urter du enkelt kan så selv. Heftet består av et utvalg jeg selv har god erfaring med. Innholder tips for hver enkelt urt. Trykk for å laste ned her: Gratis hefte
Hvorfor skal vi da dyrke perikum?
Jeg liker veldig godt å vite hva jeg jobber med. Heromkring vokser det veldig mye firkantperikum, og jeg har godt kjennskap til den. Men så ble jeg veldig nyskjerrig på den andre arten, den som skal være den historiske perikumen. Hvordan er den i forhold?
Jeg har lett på flere steder etter vanlig perikum, men har ikke funnet den noe sted. Så da bestemte jeg meg for å dyrke den.
Når du dyrker urter fra frø, vet du hvilken art du jobber med! En annen fordel er at det er mye enklere å høste inn det du trenger uten å gå lange veier etter den.
I år vil jeg lage et velværebed, og da er perikum selvskreven!
Tips til vokseplass og stell
Perikum har sin opprinnelse i Europa og Asia. Den tåler ganske mye frost og er derfor vinterherdig her hos oss.
Sol – Full sol er å foretrekke
Drenering – Sørg for at den har god drenering.
Jord – Trives på fattig jord. Heller sandholdig enn leirholdig. Kan også trives på forstyrret jord, der det nylig er gravet. Foretrekker litt sur jord (PH 5,5-7)
Vanning – Perikum liker å tørke opp mellom hver vanning.
Gjødsel – Den trenger ikke så mye gjødsel. Bruk gjerne oranisk materiale rundt planten om våren.
Dyrke i potter
Perikum kan dyrkes i potter hvis de er store nok. Perikum har ganske stort rotsystem og derfor bør potten være litt dyp, og minimum 40 cm i diameter. Drenering er viktig. Sett potten i solen.
Det er ikke å anbefale å dyrke perikum innendørs.
Utfordringer
Det er ganske vanlig at den svartglinsende billen bor på planten. Når billen er voksen gjør den ikke så mye skade, men larvene kan spise en god del! Larvene er små og grårosa i farge. Se etter svarte prikker og innrullede blader. Plukk larvene vekk for hånd. De er ikke farlige.
Formering
Perikum kan formeres med frø, stiklinger og ved deling.
Faktisk kan en perikumplante produsere over 100.000 frø, tenk det! 70% av dem er spiredyktige.
Dyrke fra frø
Frøene sås innendørs i februar/mars i vanlig såjord. Fukt jorden og strø frøene utover. Perikumfrø trenger lys for å spire, så ikke dekk frøene med jord. Spirer ved temperatur på 20-22 grader. Spiringen kan ta fra 5-30 dager. Etter spiring settes de lyst ved ca 15-18 grader. Prikle dem over i hver sin potte når de er store nok til å håndteres, eller har fått et par sett med blader. Plantes ut i hagen når faren for nattefrost er over.
Så dem ca 12 uker før utplantningsdato.
Du kan høste frøene selv. Frøet er klart til å høstes når kapselen har tørket helt og blir brun. Oppbevar frø på et kjølig, tørt sted. Noen frø trenger en kuldeperiode for å spire. Jeg har funnet varierende informasjon om dette når det gjelder perikum. For å være sikker kan du så frøene, dekke potten med plast og sette den i kjøleskapet i 3-4 uker før du normalt skal så.
Trenger du frø?
Sjekk om jeg på lager her.
Ofte bestiller jeg et stort parti med frø, og får noe til overs. Det legger jeg i nettbutikken.
Stiklinger
Knip av 3-5 cm av et toppskudd før planten har dannet knopper eller blomstrer. Ta forsiktig bort de nederste bladene og stikk i fuktig jord. Pluggbrett er fint å bruke til dette. Dekk med plast eller bruk et minidrivhus. Røttene bruker 3-4 uker på å utvikle seg, så ha tålmodighet.
Deling av planten
Etter noen år blir planten større og bredere, men kan bli snauere i midten. Da er det på tide å dele planten. Klipp den ned til 10-15 cm, men pass på at det er blader i vekst. Perikum har ganske dype røtter, så grav så dypt du kan for å få med mest mulig. Få med mest mulig røtter og jord.
Hva kan vi gjøre med perikum?
Perikum (Johannesurt) er mest kjent for sin anti-depressive virkning, og er i tillegg en urt som kan lege sår og hjelpe for nervesmerter. Den har mange egenskaper. (også mange kontraindikasjoner). Les mer om Perikum her.
Det beste med perikum er at den gir så nydelig rød farge på uttrekk med sprit, olje og vann.
- Tinktur
- Olje
- Salve
- Grøtomslag
- Te
- Kapsler
Innlegg om dyrking:
Dyrk Arnika fra frø
Dyrk Arnica montana Arnika (Solblom) er en vakker flerårig urt som er veldig verdifull å dyrke i hagen. Den kan
Former urter med stiklinger
Formêr urtene dine med stiklinger Det er en stor glede å ha litt større drivhus. Jeg startet sesongen i april
Dyrking av lavendel
Lavendel Hvem vil vel ikke lykkes med lavendel? Den er viden kjent for sin deilige duft og blir mye brukt
Lag et urtebed for velvære
Lag et eget urtebed for velvære. Vakre blomster, medisinske urter og ugress kan være fantastiske ingredienser til dine hjemmelagde oljer
10 grunner til å dyrke kamille
10 grunner til å dyrke Kamille i urtehagen. Kamille er et must i urtehagen. Enten du er nybegynner eller dreven
Jeg har hatt Johannesurt i drivhuset, men det kom ikke noe blomster. Kan jeg tørke bladerne til å bruke som te?
Hei Judith, beklager sent svar. Det er mest blomstene og knoppene som blir brukt.