Preparater og dosering
Stoffene i brennesle trekkes bra i vann, alkohol, eplecidereddik
Blad
Te, avkok, infusion: Bruk opptil 30 gram pr dag enten i te, infusjon eller avkok. Tørket Brennesle som er eldre enn ett år mister sin virkning. Tørk og oppbevar hele blad.
Eplecidereddik: Den beste måten å trekke ut mineralene på, bruk friske blad. 1ss 3 ganger om dagen. Kan også brukes til hårvask (gjerne sammen med rosmarin), salatdressing, og i mat.
Tinktur: Friske blad (1:2, 50-60% alkohol) 60-90 dråper, 3-7 ganger om dagen. Brukes mest for betennelser, eller hete i vevene og for sesongallergi.
Pulver: Bland 1 ts i varmt vann, eller i smoothie. 1 ss x3 eller 9-30gr.
Kompress: Forbrenninger. Trekke et klede i terk te, pluss drikk teen også.
Rot
Tinktur: Rot (1:5, 30% alkohol) 2-3 ml, 3 ganger om dagen
Avkok: 6-9 gram pr dag
Pulver: 6-9 gram pr dag
Frø (modent)
Frø: 1-2 gram (1-2 ts opp til 1-2 ss) pr dag
Tinktur: (1:5, 30% alkohol) 1,5-2ml, 3 ganger om dagen
Åh så spennanes – endelig kan vi bruke brennesle til noe vettig og nyttig!
Ja ikke sant 🙂 Brennesle kan brukes til mye rart, alt fra mat til gjødsel!
Jeg tørker masse brennesle som jeg strør over div pålegg på brødskiva, over div middagsrester og i bakst. Syns ikke jeg merker noe som helst smak av den, men har veldig tro på at den virker forebyggende på min pollenallergi (or, hassel og bjørk). Allergien er ikke ille, men merkes på kløe i øynene. Jeg opplever at denne kløen er redusert eller borte.
Takk skal forsøke Nesle,høres spennende ut,Kjempe fint med loggen,☀️☀️
Hei.Jeg har fått brennesletipsene.Tusen takk.Jeg gleder meg til våren.Jeg skal absolutt prøve de. Jeg lurer på å om du har noen tips om aroniabær? Har hørt de skal være bra.Igjen tusen takk.
Hei. Har dessverre ikke erfaring med aroniabær. Lykke til med vårsesongen og brennesleplukking 🙂
Har for det mete brukt brennesle som suppe, nydelig. Dette heftet ga meg inspirasjon til bruke nesle til mye annet. Tusen takk for heftet
Så hyggelig å høre at du likte heftet 🙂
Tilbakeping: Brennenesle - eit økologisk vidundergjødsel - Hugelkultur og andre hagegleder