Ryllik for utvortes bruk
Ryllik har blitt brukt mye opp gjennom tidene for å stoppe blødning og lege sår
Ryllik er en kraftfull urt som har vært brukt i tusenvis av år. Den finnes overalt i Norge og stort sett i hele verden! Den har mange forskjellige egenskaper.
Les mer om Ryllik
Her skal vi se litt nærmere på egenskapen som handler om å lege sår. Ryllik er kanskje urt nr 1 å tenke på når det gjelder sår og blødning. Gjennom flere århundrer var det vanlig at soldatene hadde med seg urten i krig for å bruke på skader. Det sies at Ryllik strammer og styrker vevet, demper smerte, stopper blodet og får det til å gro. Den virker antiseptisk og betennelseshemmende. Ryllik kan brukes både innvortes og utvortes for blødning . Her skal vi se litt nærmere på hvordan vi kan bruke den utvortes.
Vær 100% sikker på at du har riktig urt!
Les også innlegget om Urter for smertelindring
Vi snakker om små sår og skrammer. Blir man alvorlig skadet må man selvfølgelig få legehjelp Det som skrives her er bare til informasjon. Vi tar ikke ansvar for evt skader som måtte oppstå ved uvettig bruk av Ryllik. OBS! Noen kan være allergisk for planter i kurvplantefamilien. Gravide og ammende bør ikke innta Ryllik.

De nyttigste egenskapene når det gjelder sår er:
Sårhelende/sammentrekkende
Løst og slapt vev vil bli trukket sammen, og gjør at det gror raskere. Den kan gjøre det både innvortes og utvortes, her skal vi se på hvordan vi kan bruke den utvortes.
Betennelseshemmende
Når vi skal behandle sår og forsøke å få det til å gro, er det kjempefint at urten også har betennelseshemmende egenskaper
Antiseptisk.
Det er mye eteriske oljer i Rylliken som har ansvar for den antiseptiske virkningen, dette er jo også en viktig egenskap i sårbehandlig.
Hvis du skader deg og vil bruke ryllik for å stoppe blod er det best å bruke friske blader, knuse de og legge på såret. Men det går også an å bruke tørket plante, da som et pulver, omslag eller kompress.
Vask såret så godt som mulig, gjerne med vask av sterk ryllik uttrekk. Den har antiseptiske egenskaper. Her kan både blad og blomst brukes. Bløtlegg såret forsiktig og fjern rusk. Desinfiser, reduser betennelse, smerte og hjelp huden til å heles.
Og igjen, ved alvorlige sår og skrammer må du søke profesjonell hjelp!!

Munnsår/ blødende tannkjøtt – Lag en sterk te og bruk den som munnskyllevann. Et gammelt tips er å tygge på roten (gjerne trukket i konjakk)
Neseblod – Knus eller tygg friske ryllikbalder, rull sammen og bruk som en plugg i nesa.
Hudbetennelser – Ryllik blir ofte brukt i hudpleieprodukter. Lag en sterk te og bruk som hudvann. Dette virker oppstrammende og stimulerer blodsirkulasjonen. Virker også betennelseshemmende og er antiseptisk. Kan hjelpe for kviser og utslett
Åreknuter og hemoroider – Kan hjelpe for åreknuter og sittebad og evt salve eller kompress for hemoroider. Det kan også lønne seg å drikke te i tillegg.
Små kutt, sår, brannsår og liggesår – Bruk grøtomslag eller kompress etter rengjøring av såret.
Blødning – Ryllik har blitt brukt for å stoppe blod. Den desinfiserer, trekker sammen vevet og virker betennelseshemmende
Hva kan du lage med ryllik?
- Grøtomslag med friske blader
- Sårpulver
- Sårvask
- Hudvann
- Sittebad
- Munnskyllevann
- Kompress
- Liniment (tinktur som brukes utvortes)
- Olje
- Salve
Grøtomslag med friske ryllikblader
Den mest kjente bruken er å lage en grøt av bladene ved å tygge dem til en grøt og legge på såret. Men det er ikke alle som liker å gjøre dette. Et grøtomslag er altså knuste plantematerialer som legges på såret. Det er nødvendig å knuse bladene for å få fram plantesaften. Bare å legge på hele blader vil ikke hjelpe så mye.

En neve friske blader
Plukk ved basis av planten, de bladene oppover stilken er mindre virksomme
Mos de til en grøt
Plantesaften kommer ut når du moser den. Har du ikke morter i nærheten, kan du også lage en grøt ved å tygge den til en grøt.


Legg på
Legg grøten på såret, insektsstikket eller det vonde området. Hvis du ikke vil ha urtene i direkte kontakt med huden, kan du ha et lag med gasbind mellom.
Fest
Bruk gasbind eller tape for å feste det fast. La det sitte noen timer. Gjenta hvis nødvendig

Sårpulver av tørkede blader
Det er jo ikke alltid du har tilgang på friske blader. Da kan et sårpulver være greit å ha for hånden.
Plukk blader ved basis på planten, tørk de godt og oppbevar bladene hele i et tett glass. De holder seg best i hel form.
Noen av bladene knuses til et sårpulver, slik at du har noe klart hvis uhellet er ute.
.

Blomst eller blad?
Begge deler kan brukes, men det er best å bruke bladene. Plukk blader ved basis av planten og tørk dem. Oppbevar på tette glass
Knus
Knus de tørkede bladene i en morter. Det er også fint å bruke en blender eller elektrisk kaffekvern.


Sil
Sil for å få bort de største partiklene.
Oppbevar
Pulveret må oppbevares tørt i en boks. Legg en boks i førstehjelpsskrinet.

Det er også fint å oppbevare dette pulveret på kjøkkenet. Hvis du er av dem som stadig kutter deg på kniven kan dette være et fint hjelpemiddel for små kutt. Man kan drysse litt pulver rett på såret etter at det er skyllet rent. Dette kan du teste ut ved små sår.
Ved større alvorlige sår må du søke legehjelp. Unngå pulver rett i store sår. Du kan bruke forsiktig vask og legge et kompress
Hefte med steg for steg oppskrifter slik at du kan lære å bruke ryllik utvortes:
Hvordan lage og bruke:
- Sårpulver
- Sårvask
- Kompress
- Liniment
- Olje
- Salve
x
Kilder:
- Evolutionary Herbalism
- Rosalee de la Foret
- rolv.no
- etc
Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.
Jeg trudde jeg var godt kjent med ryllik, men dette med sårheling var jeg ikke klar over. Så nå blir det å plukke ryllikblader til tørking.
Så bra. Del gjerne erfaringer etterhvert 🙂
Dette var interessant lesing! Jeg har hittil bare laget salve av blomstene. Neste sommer vil jeg plukke blader også.
Hei Ingjerd! Ja det er fint å ha på lur