Ryllik
Ryllik
Ryllik er en fantastisk urt som har mange virkeområder. Den kan stoppe blod, og bistå ved feber og infeksjon.
Voksested
Vokser vilt i hele Norge
Innhøsting og oppbevaring
Blomsterkurvene høstes og tørkes ved høyst 35 grader, blomstene må ikke bli brune, men beholde farge og aroma. Unngå å høste der hvor det er mye trafikk, da blomstene lett tar til seg forurensning. Oppbevares på tette glass.
Innholdsstoffer
Eterisk olje 0,2-1% (høyer i noen urter): monoterpener (linalool, kamfor, thujon), Sesquiterpener: chamazulen, b-caryophyllen, Flavonoider: apigenin og luteolin glukosider, Alkaloider: achillein, stachydrin, cholin, betain, Polysakkarider
Tilberedning
Te/uttrekk: 1ss friske blomster og blader (2ss tørket) pr kopp vann og trekk i 20 min. Søt med honning, den blir temmelig bitter. Drikkes varm for feber eller urinveisinfeksjon. Viktig med lokk på teen pga flyktige oljer.
Teen kan brukes utvendig for vask av sår, eller kompress. Klede dyppes i teen og legges på. Fint ved infeksjonssår. Les mer om utvortes bruk av ryllik
Eller last ned heftet med steg for steg oppskrifter for å lage og bruke ryllik utvortes
Tinktur: Friske blomster 1:5 i 60% alkohol, tørkede blomster 1:5 i 50% alkohol. Dosen er 10-40 dråper opp til 5 ganger pr dag
Olje: Uttrekk av nylig tørkede blomster i kaldpresset, ekstra virgin olivenolje kan brukes direkte på huden.
Salve: Olje og bivoks
Grøtomslag – Knus friske blad gjerne med litt vann, eller tygg dem til en grøt.
Kompress – dypp et klede i te, eller fortynnet tinktur
Smak
Kompleks smak, den mest fremtredende er sterk bitter. Smaker også pungent/skarp (sterk krydderaktig) fordi den inneholder eteriske oljer. Også astringent (sammentrekkende) etter en stund som merkes godt i slimhinnene i munnen. Og til slutt en tanke akrid, som gjør den til en stimulant med litt avslappende og tonende egenskaper. En av de få stimulantene med kjølende effekt. Planten er vanskelig å kategorisere, da den har mange paradokse virkeområder.
Egenskaper
Sammentrekkende/sårbehandling
Ryllik strammer og styrker vev som har blitt slappt. Den astringerende egenskap bygger og strammer vevet, men har en tendens til å gjøre dem mer tørre og det er en viktig konstitusjon betraktning. Ryllik kan være nyttig invortes for tilstander med diare eller blødende sår. Brukes også utvortes på sår. (de fleste sårhelende er astringerende)
Bitter tonic
Den primære smaken til Ryllik er bitter, som tilsier at den stimulerer apetitten og fordøyelsen, og at dens energetikk er kjølende, opptørkende og virker nedover i systemet. Er bra ved fordøyelsesbesvær og manglende sekresjon. Virkeområdet er lever, galleblære, mage, tynn/tykk tarm. Fordi den også inneholder flyktige oljer, har den også noen karminative egenskaper.
Sirkulasjonsstimulerende
Den skarpe smaken tilsier at den er sirkulasjonsfremmende, spesielt på den veniøse side. Dette gjør den spesielt passende for slappe vener, som sees i åreknuter og hemoroider. Den astringerende egenskapen gjør den også fin til dette. Sirkulasjonssstimulerende virkning er også nyttig i bruk som svettedrivende og emmenagogue (livmor-mensdrivende)
Stimulerende/avslappende svettedrivende
Hjelper til å avslappe og berolige spenning i kapillærårene og i blodkarene, og samtidig stimulere sirkulasjonen av blod via sine flyktige oljer. Beroliger overflatespenning i porer og blodårer, og hjelper til med å bringe blodet til overflaten. Stimulerer svetting under en feber.
Emmenagogue – Livmor (mensdrivende)
Ryllik er effektiv ved blodstagnasjon i livmor og vil framskynde bevegelsen av mens. Dette er både den skape og den bitre smaken/egenskapen. Stimulerer blod og løser opp stagnasjon, samt at den bitre smak hjelper til å drenere stagnerende væsker nedover og ut. Samtidig virker den blodstillende (hemostatic) og kan stagnere overflod. – paradoksalt nok.
Hypotensiv – blodtrykksenkende
Toner blodårene (astringerende) og utvider perifert vev som senker spenningen som hindrer at blodet flyter lett.
Urindrivende
Et varmt uttrekk av Ryllik vil bringe opp og ut, svettedrivende, mens et kaldt uttrekk vil drenere nedover og ut via nyrene som urindrivende. Nyttig i behandling av urinveistilstander, spesielt ved inflammasjon og behov for antiseptisk virknig.
Alterative – blodrensende
Åpner flere kanaler for eliminasjon (virkning på blod, urindrivende, svettedrivende og bitter tonic) og stimulerer sirkulasjon av væsker. Kan brukes for problemer med hud, lever, nyrer og fordøyelse
Betennelsehemmende
Brukes både utvendig og innvendig for mange former av inflammasjon. Sår , forbrenning, muskler/ledd betennelser forårsaket fra revmatisk artrose og andre lettere autoimmune- eller allergiske tilstander som har satt seg i leddene
Antiseptisk
Ryllik er full av aromatiske flyktige oljer som tilsier antimikrobe/-sopp virknig både utvendig og innvendig. Dette i kombinasjon med den svettedrivende egenskap gjør den nyttig til et bredt spekter av infeksjoner både lokalt og i systemet, spesielt for infeksjon i sår.
Virkeområder
Blod
Master of the blood (M.Wood)
Øker sirkulasjonen, samtidig stagnerer blødning
Dårlig blodomløp: Drikk varm te for å utvide de perifere blodkarene
Åreknuter og hemoroider: Te eller tinktur for å styrke blodomløpet.
Hjerte- og karsystemet
Jobber som en stimulant, blodstoppende, vevstonic. Brukes ofte i formulering
Fordøyelsessystemet
Lever, milt, mage og jobber spesielt for opphopning i portalblodåren via leveren (hepatic) Dette via både bitter og karminativ
Urinveiene og livmor
Stabiliserer mens (begge veier), toner, strammer vevene og dreper bakterier
Blærekatarr: Te for å hjelpe til med å bekjempe infeksjonen.
Væskeansamling: Trikk lunken eller kald te.
Sliminner og vev
Påvirker slim og hud. Stimulerer sekresjon, samtidig som en trekker sammen vev
Immunsystem
Sirkulasjon, inflammasjonsmodulerende, blod, antiseptisk. Virker på immunsystemet indirekte.
Feber og infeksjoner: Drikk varm te for å stimulere utskillelsen og få feberen raskere ned.
Førstehjelp
Stopper blødning både utvendig og innvendig. Kutt, stikk, sår, blåmerker, neseblod, innvendig blødning, hemoroider. Kan rulle sammen et blad og putte i nesa for neseblod, eller tygge de opp til en grøt, og legge på såret. Stopper blod, og påskynder heling via sin utvendige anti-mikobielle, anti-infammasjon og den astringerende egenskapen.
Litteraturliste:
McIntyre, Anne (1992) Vanlige urter for vanlige plager
The school of Evolutionary Herbalism
Hefte med steg for steg oppskrifter slik at du kan lære å bruke ryllik utvortes:
Hvordan lage og bruke:
- Sårpulver
- Sårvask
- Kompress
- Liniment
- Olje
- Salve
Har du ikke mulighet for å plukke selv?
Sjekk om jeg har den på lager her.
Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.
Innlegg om Ryllik:
Ryllik for utvortes bruk
Ryllik har blitt brukt mye opp gjennom tidene for å stoppe blødning og lege sår Ryllik er en kraftfull urt
Hjemmelaget myggspray med ryllik
Hjemmelaget myggspray med ryllik Mange insektssprayer inneholder giftige stoffer, blant annet DEET Wikipedia: DEET er en forkortelse for insektmiddelet N,N-dietyl-meta-toluamid. DEET er virkestoffet
Du verden kor mykkje fin informasjon du legg ut. Æ har tenkt på å bruke den i såpe – og ifølge dette vil den være super.
Tusen takk ❤
Ryllik er kjempefin å bruke i såper 🙂
Selger du spør? Er interessert.
Hei Gunn Elisabeth. Jeg selger tørket ryllik og rylliktinktur. Er ikke bestandig jeg rekker å legge det inn i nettbutikken. Bare gi beskjed om hva du ønsker, så kan jeg ordne det til deg 🙂
Jeg har ikke klippet gresset i sommer og hagen min er blitt ryllik blomster eng.
1.Skal jeg bruke både blomster og blad til te?
2. Kan man drikke for mye av den?
Hei Mira! 1)Ja både blomster og blader kan brukes. Jeg bruker kun blomstene. 2) Man bør ikke bruke den samme urten sammenhengende over lang tid, men ta pauser innimellom.
Flott informasjon ! Lurer på om Johannesurt og ryllik kan brukes sammen eller hver for seg?
Hei Heidi! Ryllik og johannesurt er mye brukt sammen i salver 🙂
Jeg bruker ryllik og rødkløver i ansiktsvann/rensevann
Det er supert!
Hei,hjertelig takk, at deler så mye informasjon om urter. Det er masse gode informasjon!
Supert at du finner noe av interesse her 🙂
Hei.
Hvordan tørker man disse best? Så man kan ha til te resten av året
De kan henges opp i buketter, eller legges utover på et klede, gjerne på en rist. Eller bruke urtetørke
Hei.
En natt fikk eg en visjon av lilla ryllik, og det latinske navnet… Skjønner at eg trenger urten, men lurer på om det er forskjell på virkningen av lilla/rosa og hvit ryllik? Nydelig arbeid du gjør.
Hei. Så spennende at du fikk en visjon av lilla ryllik Rylliken er veldig variabel med tanke på virkestoffer. Det er nok den hvite som det refereres til i urtemedisinen. Men i naturen finnes det også rosa/lilla. Jeg ville absolutt brukt av de rosa/lilla hvis jeg hadde fått en visjon om det 🙂 Men styr unna de som er solgt som stauder i hagesentre, de kan være kunstgjødslet og sprøytet.