Tørking av brennesle-røtter

Brenneslerøtter

Grav opp brenneslerøtter

Endelig er det vår! Det har så vidt begynt å spire og gro, etter en vinter med unormalt mye snø. Bladverket er foreløpig for smått til å plukkes her, men røttene kan sankes nå. Røttene av brennesle har enda kraftigere næringsinnhold enn bladene,  og de er best å sanke vår eller høst. Når brenneslen har begynt å spire er det enket å se hvor røttene ligger, og du kan være trygg på at du høster riktig urt.

Frigi næringsstoffer fra brenneslerøttene

For å frigi næringsstoffene fra harde plantedeler som røtter, trenger de et oppkok. Dette avkoket kan så drikkes som te, eller brukes til ingrediens i mat, salver og kremer. I tillegg til det kan det brukes i pleiemidler for hår og som kompress direkte på huden.

Du kan også lage tinktur, ved å helle over sprit. Se egen post om tinktur.

les mer om brenneslen her

Grav opp røttene og vask dem i en stor balje. Rensk ut evt annet plantemateriale som har blitt med. Bruk en hagesaks til å klippe dem opp
Grav opp røttene og vask dem i en stor balje. Rensk ut evt annet plantemateriale som har blitt med. Bruk en hagesaks til å klippe dem opp
Tørk røttene med litt kjøkkenpapir
Tørk røttene med litt kjøkkenpapir
Tørking av brenneslerot
Legg røttene til tørk

For å få litt fortgang på tørkingen kan du legge røttene på rist i stekeovnen på 50 grader. Pass på at ovnsdøren står på gløtt. Eller du kan bruke urtetørke dersom du har.

Ferdig tørket brenneslerot
Ferdig tørket brenneslerot
oppbevare brenneslerot
Oppbevares på tette glass. Lagres mørkt og kjølig

Tøriking av brenneslerøtter

Brennesle PDF
Trykk på bildet for å laste ned PDF

Last ned gratis PDF om brennesle.

  • Egenskaper
  • Når og hvordan høste brennesle
  • Hvordan lage te, avkok eller tinktur
  • Oppskrifter på suppe og saftis
  • Oppskrifter på hår- og hudpreparater
  • Oppskrift på gjødselvann

Innlegg om brennesle:

Brenneslesmoothie

Brenneslesmoothie

Brenneslesmoothie Vi setter aller mest pris på naturens skatter på våren, etter en lang vinter. En verdifull skatt er brenneslen.

Brenneslepulver

Brenneslepulver

Hvorfor bør brennesle være en del av familiens kosthold? Brennelse er full av næringsstoffer. Den inneholder protein og et bredt

5 spiselige vårurter

5 spiselige vårurter

Våren er godt i gang, hverfall i store deler av landet. Lengst nord er det fortsatt veldig mye snø, og

brennesle

Brennesle

Brennesle – Urtica dioica Brennesle er en av de mest næringsrike urtene vi har. Den kan brukes som mat! Den

Brenneslefrø

Brenneslefrø

Brenneslefrø Brenneslefrø kan brukes på samme måte som blad. Frøene har de samme helberedende egenskapene men i mer konsentrert form.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *