Tørking av brennesle-røtter
Brenneslerøtter
Grav opp brenneslerøtter
Endelig er det vår! Det har så vidt begynt å spire og gro, etter en vinter med unormalt mye snø. Bladverket er foreløpig for smått til å plukkes her, men røttene kan sankes nå. Røttene av brennesle har enda kraftigere næringsinnhold enn bladene, og de er best å sanke vår eller høst. Når brenneslen har begynt å spire er det enket å se hvor røttene ligger, og du kan være trygg på at du høster riktig urt.
Frigi næringsstoffer fra brenneslerøttene
For å frigi næringsstoffene fra harde plantedeler som røtter, trenger de et oppkok. Dette avkoket kan så drikkes som te, eller brukes til ingrediens i mat, salver og kremer. I tillegg til det kan det brukes i pleiemidler for hår og som kompress direkte på huden.
Du kan også lage tinktur, ved å helle over sprit. Se egen post om tinktur.
les mer om brenneslen her
For å få litt fortgang på tørkingen kan du legge røttene på rist i stekeovnen på 50 grader. Pass på at ovnsdøren står på gløtt. Eller du kan bruke urtetørke dersom du har.
Last ned gratis PDF om brennesle.
- Egenskaper
- Når og hvordan høste brennesle
- Hvordan lage te, avkok eller tinktur
- Oppskrifter på suppe og saftis
- Oppskrifter på hår- og hudpreparater
- Oppskrift på gjødselvann
Innlegg om brennesle:
Brenneslesmoothie
Brenneslesmoothie Vi setter aller mest pris på naturens skatter på våren, etter en lang vinter. En verdifull skatt er brenneslen.
Brenneslepulver
Hvorfor bør brennesle være en del av familiens kosthold? Brennelse er full av næringsstoffer. Den inneholder protein og et bredt
5 spiselige vårurter
Våren er godt i gang, hverfall i store deler av landet. Lengst nord er det fortsatt veldig mye snø, og
Brenneslefrø
Brenneslefrø Brenneslefrø kan brukes på samme måte som blad. Frøene har de samme helberedende egenskapene men i mer konsentrert form.