Hvordan lage tinktur av urter

Tinktur er utvinning og konservering av urtens virkestoffer i alkohol.

Alkohol er i seg selv stimulerende og varmende, den kan virke appetittfremmende og kan forsterke de  fordøyelsesfremmende egenskaper i urter (i små doser). Den har evnen til å trekke ut virksomme stoffer, ofte bedre enn varmt vann. Alkohol dreper også evt bakterier.

Vann kan egne seg bedre til søte, kjølende/lindrende urter. Det er altså ikke alle urter som egner seg.

Mineraler som kalsium, magnesium og jern oppløses ikke lett i alkohol. Vann og eddik er de beste løsningsmidlene for mineraler. Brennesle, Vassarve, Rødkløver, Fiol, Løvetannblad er slike urter med høyt mineralinnhold og er bedre bevart i eddik eller te.

Planter som inneholder mye eteriske oljer blir bedre uttrekt med alkohol enn med vann. Planter som er svært aromatiske som salvie, rosmarin og lavendel er gode valg for en alkoholbasert tinktur.

Tinkturer er praktiske for reise. De har høy styrke og bærbare

Tinkturer har kraftigere medisinsk virkning enn urteteer. Kan lages av enkelt urter eller blande flere urter i samme tinktur etter behov

Dette er en praktisk måte å tilberede og oppbevare urtemedisin.

Urtepreparater som er uttrekt i sprit er antiseptiske, og kan brukes både innvortes og utvortes. For eksempel i et glass vann eller te, gurglevann, kompresser, linimenter og badevann.

hvordan lage urte tinktur

Fremgangsmåte:

100gr tørkede urter (eller 200gr friske urter )

1/2  liter vodka

Eller 1 del tørket urt til 5 deler væske (1 del friske urter til 2 deler væske)

Legg urtene i et glass og hell over væsken. Pass på at væsken dekker urtene. Sett på lokk og oppbevar den kjølig og mørkt i minimum 4 uker. Rist den av og til. Sil væsken gjennom et klede og vri ut all væsken. Fyll den på en mørk flaske og merk den med navn og dato. Skriv også gjerne på hva den skal brukes til. Oppbevares mørkt og kjølig.

Dosering: voksne 1 ts tre ganger daglig – eller 1 ts fem ganger daglig ved akutte tilstander (dette er generelt, hvis ikke annet er oppgitt)

Tinkturer har vanligvis en holdbarhetstid på to år, eller lenger

Kilder:

Urtemedisin – Non Shaw

Urtekilden – www.rolv.no

7 thoughts on “Hvordan lage tinktur av urter

 • 6. august 2022 kl 14:54
  Permalink

  Men vil ikke tinkturene effekt forringes om vi heller kokt vann på den? Og hvorfor må tinkturer stå kjølig? Mener du i kjøleskap?

  Svar
  • 1. august 2023 kl 20:47
   Permalink

   Hvordan bruker jeg tinktur, skal jeg bare ta 1 teskje og eventuelt drikke/ikke drikke etterpå? Eller kan jeg blande det i f.eks. te ?

   Svar
   • Bente Røysheim
    14. august 2023 kl 20:25
    Permalink

    Hei Reidun. Du kan ta dråper, ml eller en teskje. Dette kommer an på hvilken urt det er og hva du skal bruke den til. Kan blandes i litt vann eller juice. Eller lunken te.

    Svar
 • 15. september 2023 kl 09:18
  Permalink

  Hei.
  Jeg ønsker å lage en blandings tinktur.
  F.eks merian, romersk kamille og peppermynte.
  Tar jeg like deler av dette og blander med sprit? Blir doseringen den samme som om det var bare ‘en urt i tinkturen ? Eller trenges det mer?
  Takknemlig for svar.
  Mvh Mari-Ann Vang.

  Svar
  • Bente Røysheim
   18. september 2023 kl 10:03
   Permalink

   Hei Mari-Ann! Jeg pleier alltid å lage dem hver for seg og blande etterpå. Det er lurt å lese om hver urt for å finne den optimale framgangsmåten og styrken. Hvis du finner at de er ganske like kan du blande dem og behandle dem som en urt.

   Svar
 • 17. september 2023 kl 21:24
  Permalink

  Hei, hvor kjøper du inn glass med dråpeteller fra? Syntes det er vanskelig å vite hvilke nettsider man kan stole på. På forhånd takk

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *