Tørking av brennesle-røtter

Grav opp brenneslerøtter

Endelig er det vår! Det har så vidt begynt å spire og gro, etter en vinter med unormalt mye snø. Bladverket er foreløpig for smått til å plukkes her, men røttene kan sankes nå. Røttene av brennesle har enda kraftigere næringsinnhold enn bladene,  og de er best å sanke vår eller høst. Når brenneslen har begynt å spire er det enket å se hvor røttene ligger, og du kan være trygg på at du høster riktig urt.

For å frigi næringsstoffene fra harde plantedeler som røtter, trenger de et oppkok. Dette avkoket kan så drikkes som te, eller brukes til ingrediens i mat, salver og kremer. I tillegg til det kan det brukes i pleiemidler for hår og som kompress direkte på huden.

Du kan også lage tinktur, ved å helle over sprit. Se egen post om tinktur.

les mer om brenneslen her

 

Grav opp røttene og vask dem i en stor balje. Rensk ut evt annet plantemateriale som har blitt med. Bruk en hagesaks til å klippe dem opp
Grav opp røttene og vask dem i en stor balje. Rensk ut evt annet plantemateriale som har blitt med. Bruk en hagesaks til å klippe dem opp

 

Tørk røttene med litt kjøkkenpapir
Tørk røttene med litt kjøkkenpapir

 

Tørking av brenneslerot
Legg røttene til tørk

 

For å få litt fortgang på tørkingen kan du legge røttene på rist i stekeovnen på 50 grader. Pass på at ovnsdøren står på gløtt. Eller du kan bruke urtetørke dersom du har.

Ferdig tørket brenneslerot
Ferdig tørket brenneslerot

 

 

oppbevare brenneslerot
Oppbevares på tette glass. Lagres mørkt og kjølig

 

Tøriking av brenneslerøtter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *