Forskjellige måter å bruke urter til smertelindring

Utvortes smertelindring med urter

Urter har blitt brukt som smertelindring i tusenvis av år.

Mange urter har antiinflammatoriske egenskaper, som kan hjelpe mot smerter. Ved å bruke urter i smertelindring, slipper man mange av bivrikningene som kjemisk framstilte medisiner som oftest har. I motsetning til disse preparatene, tar urtene vare på, og styrker flere funksjoner i kroppen.

Det viktigste er likevel å finne årsaken til smerten, og man må gjerne se på kosthold og livsstil. Har du plager relatert til en stresset hverdag, må du gjøre noe med det. Det hjelper ikke å putte i seg midler og fortsette stresset i samme spor.

Noen urter som har smertelindrende egenskaper er for eksempel kayenne, ingefær, gurkemeie, seljebark og mjødurt.

I urtemedisinen ser man ikke på ên urt for ên smerte, men på hele personen som har smerter, og hvorfor smertene oppstår. Man velger da kanskje ut en blanding av urter for akkurat den personen og hvilke sympomer han ellers har.

Likevel er det ingenting i veien for å prøve seg litt fram med lokale, velkjente urter til smertelindring. Har du alvorlige helseplager, må lege selvfølgelig kontaktes. Eller hvis du går på medisiner fra før, bør du snakke med legen før du starter med inntak av urter.

Jonny er som tidligere nevnt plaget med smerter i korsrygg, skuldre og knær. Når jeg leser om urter som kan lindre smerte, må jeg jo bare teste det ut. Han stiller (mer eller mindre) villig opp som prøvekanin.

Dette innlegget handler om forskjellige måter vi kan bruke urter utvortes, til smertelindring. Jeg har brukt Prikkperikum for å teste ut. Andre urter kan brukes.

Vi har så langt prøvd:
*kaldt grøtomslag av prikkperikum på vondt kne (Erfaring: Litt virkning, kunne antagelig virket bedre hvis benet hadde fått være i ro)

*smøre på prikkperikumolje på stiv nakke og skuldre (Erfaring: God virkning)

*liniment (Urtespray) på vonde knær, skuldre og rygg. (Erfaring: Virker meget bra)

Det som er skrevet her er kun ment som informasjon.
røysheim urteverksted

Kaldt eller varmt "grøt" omslag

Ved kaldt omslag brukes nyplukkede urter. Mos dem litt og hell gjerne noen dråper med olje på (gjerne urteolje hvis du har) Legg urtene rett på huden og surr på bandasje. La sitte på i minimum to timer

Varmt omslag. Bruk nyplukkede urter. Heng en sil over en kjele med småkokende vann. Damp urtene til de blir myke. Avkjøl og legg de på det vonde område og surr på bandasje. Legg et varmt håndkle rundt for å holde på varmen.

Tørkede urter kan også benyttes. Mal de først, og tilsett noen få dråper med vann eller olje for å lage en pasta. Legg de på og surr bandasjen rundt.
Perikumomslag

Kaldt grøtomslag

Friske, knuste urter legges direkte på det vonde området. Se eget innlegg om dette:Prikkperikum-omslag for vondt kne


Perikumomslag
Perikum prikkperikum johannesurt

Jeg pleier å lage noen oljer og salver.

Sjekk hva jeg har på lager her.

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis det er noe du mangler. Kanskje jeg kan hjelpe deg.

perikumolje

Oljeuttrekk

De fettoppløselige stoffene i urten kan trekkes ut i olje. Legg tørkede urter på et glass. (friske urter kan brukes, men det er stor fare for at fuktigheten i urtene fører til at det mugner) Slå olje over slik at det dekker urtene helt. La det stå å trekke i 2-6 uker. Rist på glasset av og til. Se fremgangsmåte i innlegg om Løvetannolje


Forskjellige baseoljer kan brukes. Olivenolje holder seg lenge uten å bli harsk. Ca 1 år. Holdbarheten på oljeuttrekkene er like lenge som baseoljen er holdbar. Se på flasken. (noter gjerne ned holdbarhetsdatoen)

Pass på at urtene ikke er fuktige og at det ikke kommer vann i oljeblandingen.

Oljen kan brukes til massasje, eller som ingrediens i salve. Smør oljen på det vonde området for smertelindring. Gjenta ofte ved behov. Fin til ømme, stive muskler og leddsmerter.

Prikkperikum (Johannesurt) er fin å legge i olje. Andre urter som er fine å bruke er ringblomst, ryllik, valurt, groblad, rosmarin, lavendel, timian, rose m.f.
Prikkperikumolje

Ferdig trukket olje

Urtene har ligget i olje i 5 uker og er klar til bruk.

Prikkperikum i olivenolje
Siling av prikkperikumolje

Sil

Vi bruker et kjøkkenhåndkle til siling av urtene. Pass på å vri ut all væsken.

Hell på flasker

Tøm oljen over på passende, helt tørre flasker. Vær veldig forsiktig så det ikke kommer vann i kontakt med oljen. Det kan være lurt å bruke pumpeflasker som ikke slipper til luft eller andre stoffer. (flaske til høyre)

Prikkperikumolje

Liniment

Liniment er en væske som sprayes eller smøres på huden. Det kan være uttrekk i sprit, eller med sprit og olje. Gjerne med tilsatte eteriske oljer.

Kan være fin ved muskel og leddsmerter. Er også brukt til hudsykdommer.

Liniment inneholder smertestillende, betennelsesdempende og bakteriedrepende midler.
Prikkperikum er fin å bruke. Andre urter kan være ringblomst, kamille, rose, brennesle m.f.
Prikkperikum liniment spray

Tinkturspray

Hell tinktur (eget innlegg om Perikumtinktur) på en sprayflaske. Tilsett gjerne en eterisk olje for ytterligere gode egenskaper, pluss at det gir en god lukt. For eksempel rosmarin eller eukalyptus.

Vond skulder

Spray på og masser inn i huden. Gjenta til huden blir mettet.

Perikum spray

Vond rygg

Spray på og masser inn i huden, gjenta til huden er mettet.

Kompress, vaskevann og hudvann

Disse midlene kan brukes direkte på huden:

Sterk te
Avkok av røtter og frø
Utblandet tinktur 1:4 med vann
Utblandet urteedikk 1:6 med vann

Klut dyppes i væsken, vris opp og legges på det vonde området.
Legg et oppvarmet håndkle over for å holde det varmt.
Prikkperikumolje

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *