Rosmarin-personen

Rosmarin/ rosmarinpersonen

Finn ut om du eller noen du kjenner passer i beskrivelsen av rosmarinpersonen.

Tradisjonelt har rosmarin blitt brukt for å redusere tretthet og skjerpe mental klarhet. Den virker veldig varmende og er derfor veldig fin å bruke om vinteren. Den får blodet i bevegelse og bringer vitalkraften til hodet og hjernen. Den kan hjelpe for dårlig hukommelse og hjernetåke. 

Rosmarin kan også stimulere fordøyelsen og hjelpe med luft i magen og oppblåsthet.

Den har også stort innhold av antioksidanter og er ellers en næringsrik urt. 

Andre egenskaper: antiseptisk, betennelseshemmende, sopphemmende, smertestillende, og krampeløsende. Les mer om Rosmarin

Rosmarinpersonen

Rosmarinpersonen

Vi elsker å lære om urter ikke sant? Men vi må også lære om menneskene som skal bruke urtene. En spesiell urt passer ikke for alle!  Det handler om “energetikk”. Slik som at rosmarin virker varmende og opptørkende matcher personer som er kalde og fuktige. Mennesker (eller plagen) har en “konstitusjon” som kan gi pekepinn på hvilke urter som passer. Hvis du likevel vil bruke en urt som har feil “energetikk”, kan den formuleres med andre urter slik at sluttproduktet blir mer nøytralt. Rosmarin passer muligens ikke på en hissig, hyperaktiv person med rødt fjes.

Urtene virker ikke bare fysisk i kroppen, men de har også en psykisk og spirituell effekt. 

Kjennetegn på rosmarinpersonen:

 • kald
 • blek
 • svak 
 • mismodig
 • lav energi
 • mangler personlig styrke

Svekket viljestyrke og tretthet kan fort føre til en depresjon eller melankoli.

Depresjon

Det er normalt, til og med sunt å føle sorg og depresjon dersom noe fælt har skjedd i livet ditt. Dødsfall i familien, mistet jobben eller noe lignende. Da er det helt naturlig å føle på sorg en stund, for så å komme deg igjen. Det som er viktig er å faktisk komme seg opp igjen, og ikke bli værende i kjelleren.

Manglende viljestyrke

Noen har et høyere formål, eller et kall og jobber intenst med dette. Hvis du ikke har klarhet, eller vet hva du vil, kan livet føles meningsløst. Du mangler viljestyrke til å komme deg på neste nivå. Du mangler klarhet og vitalkraft.

Visuelle kjennetegn på rosmarinpersonen:

Blek, gråaktig, eller til og med gulaktig skjær i huden.

Åreknuter, edderkoppårer, lett får blåmerker og vannansamling i kroppen.

Dette kombinert med mentalt tretthet og konsentrasjonsvansker kan være en pekepinn på at Rosmarin kan være til hjelp

 

Sukker og søt mat

Ved nedstemthet og manglende viljestyrke er det lett å ty til søt mat (karbohydrater) og sukker. Rudolph Steiner nevnte Rosmarin som et spesifikt middel for folk med type 2 diabetes og insulinresistens, da Rosmarin også  jobber med det psykologiske bildet. Han sa at vi søker etter den søte smaken for å distrahere oss fra manglende viljestyrke og en manglende følelses av selvet (svak solar plexus)

Blodsukker

Rosmarin hjelper kroppen med å behandle sukker og fett. Mattew Wood skriver: “Rosmarin virker på stoffskiftet og forbedrer forbrenning og forbruk av blodsukker og fett”

Rosmarin kan hjelpe hjertet og hjernen via å stimulere sirkulasjonen, rense og forbrenne næringsstoffene mer effektivt.  Når avfallsstoffene hoper seg opp pga mangel på sirkulasjon blir det stagnasjon. Dette kan føre til diabetes 2 og insulinresistens.  Blodet i årene blir tykt som sirup, overbelaster kapillærene og blodstrømmen til utkantene (fingre og tær) blir redusert. Dette kan også føre til dårligere syn, pga dårlig blodstrøm til øynene. Rosmarin hjelper kroppen med å brenne overflødig sukker og sirkulere blodet.

Rosmarin for hukommelse

Hukommelse

Rosmarin er også fin for eldre mennesker som er kalde, bleke, dårlig kognitiv funksjon, syn og har dårlig hukommelse.

Stimulerer blodsirkulasjonen til hjernen, bedrer utnyttelen av glukosen som er drivstoffet.

Oljene i rosmarin er bra for nervesystemet. Hvis nervene er svekket, er tørre og mangler stimulering kan det føre til tåkete tanker, dårlig hukommelse og melankoli. Vinterdepresjon og slapphet kan være indikatorer på at rosmarin kan hjelpe (gjerne sammen med johannesurt og sitronmelisse). 

Hvis nervesystemet er overstimulert, kan det imidlertid være lurt å unngå for mye rosmarin..

Undertrykkelse

Noe av fortiden kan være undertrykt, bevisst eller ubevisst. Det kan være traumer, overgrep, ulykker og lignende. Rosmarin kan hjelpe deg til å finne ut hva du skulle lære av disse opplevelsene og hvordan det har påvirket livet ditt.

Rosmarin kan hjelpe deg til å huske hvem du er, være sterk i deg selv og ha styrke og mot i det daglige liv. Vi må akseptere alt om oss selv, fortiden, våre evner, familien og forfedrene. Vår helhet, og hvordan vi kan leve i dette livet.

Rosmarin løfter humøret, rosmarinpersonen

Rosmarin tenner den indre solen

Rosmarin kan hjelpe til med å styrke selvfølelsen og få en klarhet rundt hvem vi er og hvorfor vi er her. Hva vi skal gjøre med livet vårt. Når vi bliri drevet av et større formål kan selvfølelsen øke og det blir vanskeligere å være deprimert. Fokuset blir flyttet til oppgaven vår og bort fra selvet (egoet)

Rydder bort stagnasjon

Rosmarin virker på sirkulasjonen og fjerner stagnasjon også i sinnet. Den kan løfte og styrke deg.

Hvordan bruke rosmarin?

Den kan brukes som krydder i mat, te, tinktur, eddik.

Du kan også få nytte av rosmarin ved å benytte den utvortes, og via den rene eteriske oljen (må fortynnes), i urteolje eller salve.

De eteriske oljene i denne urten vil virke oppløftende bare ved å snuse de inn. Snus på en plante eller bruke eterisk olje av rosmarin i en diffuser eller salve.

Les mer om Rosmarin 

Håper du har fått tegnet deg et bilde av hvem rosmarinpersonen kan være. Er det deg eller kanskje kjenner du noen?

rosmarin rosmarinpersonen

Har du ikke mulighet for å lage selv?

Sjekk om jeg har tinktur på lager her.

Eterisk olje av rosmarin er helt vidunderlig. Det hender jeg har den i nettbutikken, eller så kan den bestilles hos leverandør.

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

rosmarin rosmarinpersonen
Advarsel:

Rosmarin bør ikke brukes i terapeutiske doser ved graviditet. Å bruke den som litt krydder i mat går fint. 

Ved sterk bankende hodepine (varm hodepine) kan den forværre smerten. 

Bør ikke brukes i store mengder av varme personer, ved sterk angst eller ved et overspent nervesystem.

Kan senke blodsukker, personer som bruker insulin bør være oppmerksomme

Har du sykdommer, sterke symptomer, går på medisiner etc, bør du være oppmerksom. Snakk med legen før du bruker urter over tid.

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Rosalee de la Foret
 • www.rolv.no
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

One thought on “Rosmarin-personen

 • 28. februar 2022 kl 10:44
  Permalink

  Takk for interessant lesing om rosmarin. Som ung arbeidde eg ved ein antroposofisk heim og rosmarin”melk” vart brukt som førstehjelp ved epileptiske anfall. Rett og slett ved å halda ein klut dynka i rosmarin under nasen på personen som var i anfall. Ofte, men ikkje alltid, – var dette nok til at personen kom ut av anfallet.
  Eg kan tenke meg at gamle dagers luktesalt for overklassens stadig avsvima adeskvinner inneheldt rosmarin?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *