Klengemaure

Klengemaure – Galium aparine

Etter vinteren kan vi ha behov for noen blodrensende midler. Vi er mer rolige på vinterstid og avfallsstoffer kan hope seg opp. Den beste “medisinen” for lymfesystemet er nemlig fysisk aktivitet. 

En blodrensende urt som kommer om våren er Klengemaure. Denne urten virker gjennom lymfesystemet og den er vanndrivende. Les mer om vårurter

Klengemaure blir av mange regnet som et ugress og vokser i Norge nord til Trøndelag.

Den har nok fått navnet sitt fordi den klenger seg på andre planter, gjerder og vegger. Den har små mothaker på bladene og kan derfor feste seg. Du kan kjenne det hvis du stryker langs kanten på bladene. Bladene sitter i fine kranser på stengelen, og det er 6-9 blad på hver krans. Stengelen er firkantet og blomstene er små og hvite.

Klengemaure
Deler som brukes:
 • Hele den overjordiske planten (gjerne før den blomstrer) før den får frø

Alle deler kan tørkes og oppbevares på tette glass på et mørkt kjølig sted. Men denne urten mister fort sin effekt hvis den blir lagret over tid.

Vi kan med fordel benytte den frisk, som vi skal se nærmere på nedenfor.

 

Primære egenskaper
 • Blodrensende
 • Lymfedrenerende
 • Urindrivende
 • Sårhelende
 • Betennelseshemmende

Lymfedrenerende

Hva gjør lymfesystemet?

Lymfene fungerer som et filter, væskene i kroppen skal renses og det betyr at avfallstoffer må ledes ut. Det er viktig at væskene flyter jevnt. Dette er et passivt system, det er ingen pumpe som pumper væsken rundt.

Hvilke problemer kan oppstå?

Hvis det er veldig mye avfallstoffer som døde celler, hvite blodlegemer, viruser og bakterier (særlig etter en antibiotika-kur) kan disse hope seg opp. Dette kan vise seg etter en forkjølelse eller influensa som hovne kjertler. Avfallsproduktene har hopet seg opp. Det blir treghet i systemet. 

Hvis det er mye tørrhet kan også avfallsstoffene ha problemer med å bli vasket ut.

Vi kan tenke på lymfesystemet som en elv. En klar fin rennende elv som vasker bort rusk og rask. Plutselig kan det komme veldig mye avfall, det hoper seg opp og strømmen renner ikke lenger fritt. Vannet blir stående stille, og det minner om en sump hvor bakterier og ulumskheter trives godt.
Hvis elven er veldig tørr, vil heller ikke avfallstoffene bli ledet vekk.
Hvordan kan vi merke stagnasjonen?

Det kan være hovne mandler, hovne kjertler i armulen, brystene og/eller lysken. Når avfallsstoffer hoper seg opp kan det oppstå smerter og ubehag. Selv om den værste forkjølelsen eller influensaen er over, kan kroppen føles tung og hodet føles ullent. Det kan også føre til nervøsitet og spenninger som påvirker søvn og humør. Og kroppen er utsatt for en ny infeksjon.

Klengemaure
Hva gjør Klengemaure?

Den kan hjelpe til med å drenere og fjerne stagnasjoner (hevelser). Den stimulerer immunsystemet, sirkulerer blodet, stimulerer leveren. og lindrer betennelser.  Væsken blir ledet ut via urinen. 

Klengemaure er en av de beste urtene for lymfesystemet, den er både blodrensende og har vanndrivende effekt. Den er mild og kan brukes både ved akutte tilfeller og ved langvarig stagnasjoner.

 • kjølende
 • beroligende 
 • fuktende (påkort sikt)

Derfor fin å bruke ved tegn på varme

Den kan hjelpe til med å:

 • løse opp kalkavleiringer, lymfeknuter, cyster og fibrøst vev
 • fukte lokalt vev og er fin på tørre forhold (ikke over lengre tid da den virker opptørkende på sikt)
 • styrke vevet pga den sammentrekkende egenskapen

Ett vanndrivende middel er også nyttig for generell tegn på fuktighet som ødem, hovne ledd, høyt blodtrykk, hudsykdommer etc

Denne urten har også vært brukt som behandling av kreft i lymfesystemet. Maria Treben skriver også om kurerte krefttilfeller i tungen,  men dette er ikke vitenskapelig bekreftet.

Klengemaure er en vårurt, og sammen med flere vårurter er den fin til å rydde bort stagnasjoner etter en stillesittene vinter. 

 

Urindrivende

Klengemaure er et “beroligende” vanndrivende middel. Dette brukes når det er overdreven varme (betennelse), svie, irritabilitet, spenninger eller tørrhet. (Et stimulerende vanndrivende middel derimot, blir brukt ved en kald/fuktig vevstilstand)

Klengemaure kan lindre brennende smerte ved blærekatarr, urininfeksjoner og nyregrus. Har også blitt brukt ved godartet forstørret prostata. 

Et urindrivende middel hjelper vevet med å skille ut mer vann. Fin ved ødemer (vannansamlinger) og høyt blodtrykk. Vannansamling kan i noen tilfeller bli forbundet med overdrevent saltinnak

Flytter altså overflødig vann fra organer og vev, og drenerer dem til nyrene og blir eliminert.

Ved tørre tilstander kan det være vanskelig å få skilt ut avfallsstoffene.

Husk å drikke mye vann.

Kroniske hudsykdommer

Klengemaure har blitt brukt som et lymfedrenerende, blodrensende og vanndrivende middel, noe som kan være nyttig for huden.

Kan brukes for både fuktig og tørr hud. På lang sikt virker den opptørkende og tørre hudtilstander kan forværres. Men kan fungere fint på kort sikt.

Ved akutte hudtilstander som solbrenthet, sår, insektstikk,tørre spruktne tilstander kan klengemaure også bidra med hjelp.

Tørre tilstader ved eksem, psoriasis og flass

Fuktige tilstander, kan være væskefylt eksem og kviser.

Klengemaure har vært brukt for svulster og sår i munnen og svelget.

Juice av urten eller omslag kan brukes ved lokal påføring på brannskader og solbrenthet.

Ved behandling av kroniske hudtilstander kan den gjerne kombineres med andre urter som krushøymol, storborre, rødkløver.Kan brukes lokalt som et grøtomslag, eller kompress.

Les mer om urter brukt utvortes 

Affiniteter – hvor i kroppen den har effekt
 • Lymfer – Hjelper til med å løsne opp stagnasjon i lymfer
 • Nyrer og urinveier- Kan hjelpe til med å redusere betennelser
 • Nervesystem
 • Blod – Blir regnet som en blodrensende urt
 • Mannlig repro – Kan være til hjelp ved godartet forstørret prostata
Klengemaure
Preparater og dosering

Tinktur: Best å bruke frisk urt 1:2 i 60% alkohol La stå i ca 4 uker, rist på glasset av og til. 5-10ml, tre ganger pr dag

Te:  2-3 ts til en kopp varmt vann. Frisk eller tørket. Drikkes tre ganger om dagen. Den tørkede urten bør brukes opp innen noen få måneder, da den raskt mister virkning. 

Juice (succus): Kjøre den gjennom en juicemaskin, eller bruke en blender med litt vann (må siles). Denne juicen kan konserveres med alkohol eller fryses ned i isterninger. 2-5ml tre ganger pr dag

I smoothien sammen med banan og bær

Grøtomslag og kompresser på sår , brannskader, betennelser etc

Eddik: La trekke i 4-6 uker

Pesto

Olje: Tørk urten først

Har du ikke mulighet for å plukke selv?

Sjekk om jeg har den i butikken her. Pleierå lage tinktur

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis du ikke finner det du er ute etter. Kanskje jeg kan ordne noe.

Advarsel:

Unngas ved diabetes, og ødem pga hjerte- eller nyresykdom.

Virker opptørkende ved  lang tids bruk

Ingen kjente interaksjoner med legemidler.

Frarådet å bruke ved graviditet og amming.

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Rosalee de la Foret
 • www.rolv.no
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *