Så et frø
Planleggingen starter nå.
Her er 14 medisinske urter du kan så selv!
Jeg har laget en PDF til deg med oversikt over 14 urter du enkelt kan så selv. Heftet består av et utvalg jeg selv har god erfaring med. Innholder tips for hver enkelt urt. Trykk for å laste ned her: Gratis hefte
Her er det du trenger for å så:
- Frøposer eller frø du har samlet selv
- Såjord
- Små potter
- Plantepinner for merking
- Sprayflaske
- Minidrivhus, evt plast til dekking av pottene (husk hull til lufting)
- Evt plantebelysning
- Evt perlit og vermikulit (ikke nødvendig)
Les mer om dyrking av urter: 10 steg til å så dine egne urter

Et frø
Frø er fantastiske små pakker av liv. Frøet har lagret næring for å forsørge seg selv den første tiden i livet. Frøene inneholder anlegg til den første lille roten og til vekstens første skudd og de første bladene som kalles frøblad eller kimblad
Frøblad (kimblad)
Frøblad er de aller første bladene som dukker opp. De ser annerledes ut enn plantens blad. Frøbladenes oppgave er å gi den lille planten næringsstoffer. Etter at de første røttene har vokst fram, kan frøplanten forsørge seg selv ved å trekke næringsstoffer opp fra jorda. Da krymper frøbladene bort og forsvinner. De neste bladene som vokser frem ser ut som bladene til planten du dyrker.

Når skal vi så?
Forskjellige urter har forskjellige tid på året for den beste tiden å så. Det kommer også an på hvor i landet du bor. Beskrivelen som står på frøposen gir en pekepinn.
Lavendel, rosmarin, chili og paprika m.f. trenger ganske lang tid på å utvikle seg. Lurt å så tidlig i februar. I mars/april bør du komme i gang med de andre plantene.
Hvorfor forkultivere?
Plantene bruker foskjellig tid til å vokse seg til avhengig av sort. I norge har vi ganske kort vekstsesong, hvertfall her i innlandet og nordover. Mange planter rekker ikke å vokse opp og blomstre og sette frukt på denne kort tiden. Derfor forkultiverer vi (dyrker innomhus), slik at plantene har kommet godt i gang før de plantes ut i hagen på våren.

Direktesåing
Noen planter utvikler seg fort fra frø til blomst og frukt. Disse kan sås direkte i bedet eller krukken. Se på frøposen om det står at den kan sås direkte på friland. Jorden må bli varm og tørke opp før du kan så.
Hvilken jord skal brukes?
Frøet inneholder all den næring planten trenger for å starte livet. Derfor trenger vi ikke å tenke på næring i begynnelsen. Gi frøene et luftig miljø, for at de første små røttene ikke skal møte motstand, og for at en luftig jord varmes opp lettere og vanne renner igjennom. Frøene vil ha varme og fuktighet.
Å kjøpe såjord er et bra alternativ hvis du ikke har anledning til å blande din egen. Det kan gjøres ved å blande like deler kompostjord, sand og ugjødslet torv med lit vermikulit.

Vermikulit og perlite
Vermikulit er en leirmineral som utvider seg ved oppvarming. Varmebehandlet vermikulit er både porøs og fuktholdende. Den fungerer fint i sammen med jord, sand og torv for å lage en god såjord.
Perlite er framstilt av vulkanisk stein. De luftige kornene har lav vekt og gir jorden en mer lettarbeidbar struktur og forbedrer syreopptaket, som fremmer groing og tilvekst både ved frøsådd og ompotting. Perlite er slipper gjennom lys, men skåner mot solen og utjevner temperatur, noe som bidrer til jevnere fuktighet samt isolerer mot kulde og er derfor utmerket til dekking av sådd av små og lysgroende frø.
Sjekk gjerne om jeg har dem tilgjengelig i nettbutikken her
Lyst-groende frø
Noen frø skal ikke dekkes med jord. Fukt jorden og trykk frøene mot jorden slik at de får god kontakt. Du kan også dekke med et tynt lag perlite, som slipper igjennom lys, holder på fuktighet og beskytter frøene. Sett dem lyst.
Mørkt-groende frø
Dekkes med jord for å skåne mot lys. Står det ikke spesifikk på frøpakken at de er lysgroende, dekkes frøene med jord. Det pleier ofte å være opplysninger om hvor dypt frøet skal ligge. Store frø skal dypere ned i jorden enn små frø.
Fukt og luft
Etter at frøene er sådd, settes de varmt. Gjerne på baderomsgulvet, til de så vidt begynner å spire. Bruk gjerne i minidrivhus med luftemuligheter, eller dekk med plast. Stikk små hull i plasten så luft kommer inn. Pass på at det ikke tørker ut, eller at det er for vått. Vann med sprayflaske.
Lys og temperatur
Etter frøene har begynt å spire trenger de mye lys. Unngå å plassere dem i direkte, sterkt sollys, ofte blir det for varmt. Skal du dyrke en del planter, tidlig, bør du investere i vekstlys. Det naturlige lyset ute er ikke godt nok før i slutten av mars/begynnelsen av april. Plantelys selges i hagesenteret, eller det kan bestilles på nett. Da har du muligheten til å sette frøene på et egnet sted i huset. Ved 15-18 grader vokser plantene sakte, men blir tette, robuste og fine i veksten. Ved for høy temperatur i kombinasjon med for lite lys gir lange, hengslete planter.

Prikling og ompotting
Å prikle betyr å sette en og en plante i hver sin potte. Start med små potter. Hvis de skal så inne over lengre tid må du kanskje potte dem om. Når røttene fyller potten, trenger de mer plass og jord. Se innlegg ompotting av kamille
Herding og utplanting
Det er veldig viktig å vente til faren for nattefrost er over, så ikke plantene fryser ihel. De tåler som regel ikke noe frost. Og det er lurt å herde dem før de blir plantet ut. Å herde betyr å sette dem ut noen timer på dagtid, og ta dem inn igjen. Gjentas noen dager, slik at de gradvis venner seg til uteklimaet.
Les mer om oppbygging av Urtehage
Jeg vil virkelig anbefale deg å så urtene dine selv. Det gir stor glede å stelle med plantebabyene, se dem vokse opp og gi oss avling. Behandle dem ved takknemlighet og respekt. Etterhvert vil du kanskje (som meg) oppdage at hver type urt har sin egen personlighet 🙂
Nå er det tid for å drømme om sommerens herligheter! Lykke til.

Trenger du frø?
Sjekk om jeg på lager her.
Ofte bestiller jeg et stort parti med frø, og får noe til overs. Det legger jeg i nettbutikken.

Innlegg om dyrking:

Dyrk Arnika fra frø
Dyrk Arnica montana Arnika (Solblom) er en vakker flerårig urt som er veldig verdifull å dyrke i hagen. Den kan

Former urter med stiklinger
Formêr urtene dine med stiklinger Det er en stor glede å ha litt større drivhus. Jeg startet sesongen i april

Dyrking av lavendel
Lavendel Hvem vil vel ikke lykkes med lavendel? Den er viden kjent for sin deilige duft og blir mye brukt

Lag et urtebed for velvære
Lag et eget urtebed for velvære. Vakre blomster, medisinske urter og ugress kan være fantastiske ingredienser til dine hjemmelagde oljer

10 grunner til å dyrke kamille
10 grunner til å dyrke Kamille i urtehagen. Kamille er et must i urtehagen. Enten du er nybegynner eller dreven
Deilig å lese om urter og urtedyrking en vind- og regntung dag i januar!. Tror jeg skal prøve å dyrke kamille i år, da jeg drikker mye økologisk kamille te. Min ene hest for også kamille innimellom.
Takk for inspirerende lesning!
Hei Trine 🙂 Tusen takk. Du får en ekstra helsegevinst når du steller med den velduftende kamillen 🙂