Dyrking av lavendel
Lavendel
Hvem vil vel ikke lykkes med lavendel? Den er viden kjent for sin deilige duft og blir mye brukt i parfymer, såper, vaskemidler og skjønnhetsprodukter. Bare det å lukte på den kan lindre stress og virker beroligende, og det er mange andre måter å bruke den på.
Lavendel er flerårig og blomstrer gjerne ikke før det andre året.
Det kan være litt utfordrene å dyrke lavendel i de kaldeste sonene i Norge. Ofte er de merket med H4. Her hvor jeg bor er det sone H7-8. Planter og stiklinger må stort sett overvintres inne.
Les mer om egenskakpene til Lavendel her
Forskjellige sorter av lavendel
Lavendel er i leppeblomstfamilien, sammen med mynter, rosmarin, timian etc. Alle har firkantet stilk.
Det latinske navnet for lavendel er Lavandula som stammer fra “lavare” som betyr å vaske. Den har blitt brukt i såpe og vaskemidler i mange århundrer.
Det finnes flere forskjellige typer av lavendel, faktisk 39 arter! Men vi skal se på noen få av de.
Lavandula angustifolia
Dette er den mest vanlige, også kalt engelsk lavendel. Lavandula angustifolia (tidligere L. officinalis) består igjen av over 300 sorter! Mye brukt er Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ eller ‘Munstead’ Begge herdige til sone H4, men ved noen enkle knep kan de dyrkes i kaldere klima.
Lavandula latifolia – Spiklavendel
Denne sorten er mindre herdig H3 og har kraftigere aroma. Også kalt kamferlavendel.
Krysning mellom angustifolia og latifolia
Disse to artene blir krysset med hverandre for å dyrke fram mer robuste og mer aromatiske planter. De nye plantene blir sterile, og kan ikke formeres fra frø, bare ved stiklinger. Krysninger vises på det latinske navnet Lavandula x intermedia eller Lavendin hybrider.
Noen kjente sorter er ‘Grosso’, ‘Phenomenal’, og ‘Super’
Det er disse som blir dyrket i store mengder til industri. De er billigere å dyrke, mer robuste, tåler tøffere klima, har lengre stilker, er mer aromatiske, de er større.
Lavandula dentata
Fransk lavendel. Navnet antyder at det har noe med tenner å gjøre. Bladene til denne arten har tannete kanter på bladene som ser ut som tenner. Lite herdig.
Lavandula stoechas – sommerfugllavendel (Skjermlavendel)
Spansk lavendel. Denne er ikke så vinterherdig og dyrkes oftest som ettårig hos oss. Biene elsker den og det er tidlig blomstring. Denne arten er dog ikke så aromatisk og den blir ikke brukt i oljer eller til medisin. Denne har også anderledes form på blomstene enn de andre. De kan minne om sommerfuglvinger (derav navnet)
Tips til vokseplass og stell
Når vi vil dyrke en plante kan vi se litt på hvor den opprinnelig kommer fra. Lavendel vokser rund Middelhavet. Det er varmt, lite skygge, tørt, steinete, alkalisk sandjord.
Sol
Lavendel vil ha full sol, minst 6 timer og minst mulig skygge
Drenering
Sørg for at den har god drenering. Den liker absolutt ikke å være våt på beina. Hvis det regner mye hos deg, er det ekstra viktig å passe på at vannet renner unna. Du kan for eksempel plante den oppå en haug.
Jord
PH verdien i jorda bør optimat være 6,5 – 7,5. Du kan tilsette eggeskall eller annet som gjør jorda mindre sur.
Vanning
Lavendel liker å ha det tørt. Vann sjeldnere enn du pleier, ca hver 3-5 dag. Dette kommer selvfølgelig an på klimaet, men skån den hvis det regner mye. Det beste er å stikke fingeren dypt ned i jorda ved røttene, og kjenne etter om det er for tørt. Ikke vann over planten like før den blomstrer. Vann skikkelig godt når du først vanner.
Gjødsel
Den trenger ikke så mye gjødsel. Bruk gjerne oranisk materiale rundt planten om våren, evt litt benmel.
Skap et mikroklima
Du kan skape en god plass til din lavendel. En sørvent mur eller murvegg kan holde på varmen og lavendel som tåler full sol kan like seg der. Har du ikke en mur, kan du legge steiner rundt eller bak planten som fanger opp litt varme. Skjerm den for regn, men pass på at det er en luftig plass. Du kan lage en liten haug som du planter den på, da renner vannet vekk.
Beskjæring
Klipp den litt ned om våren, men ikke helt ned som du gjør med staudene. Lavendel er nemlig en liten busk, og den får vedaktige “greiner” etterhvert. Ikke kutt så langt ned som til veden, da er det mye vanskeligere for den å skyte nye skudd.
På plasser med klimasone H1-2 kan den blomstre i to omganger. Da kan den beskjæres tidlig etter første blomstring, og en ny kan rekke å komme før vinteren. I kaldere soner kan vi være takknemlige for den blomstringen som blir. Knip av visne blomster etterhvert, og beskjær den bare lett etter blomstringen.
Dyrke i potter
De samme reglene gjelder her. Sørg for at pottene er store nok, at det er sandjord og god drenering. Sett dem i sola.
Dyrke i potter
De samme reglene gjelder her. Sørg for at pottene er store nok, at det er sandjord og god drenering. Sett dem i sola.
Skjerm plantene for regn
Overvintring
Ute
Hver vinter er ikke lik, noen er strengere enn andre og det er forskjellig isolerende snømengder. Her i innlandet, oppi høgda har vi sone H7-8, men redder oss litt fordi det er mye dekke om vinteren. Lavendel pleier likevel ikke å greie seg her, det har bare så vidt hent. Har du ikke mye snø, bør den kanskje dekkes. Dette gjøres helst etter at det har blitt kaldt.
Ikke kutt den helt ned på høsten. En viktig ting å tenke på er at den ikke blir stående i våte omgivelser på våren, men at evt smeltevann renner greit unna og at det er godt med luft rundt planten.
Inne
Om du dyrker i potter, kan disse settes inne i kjeller, garasje e.l. Ikke kutt ned planten alt for mye. De trenger å få ekstra lys på våren. Plantelys går fint.
Et annet tips er å sette stiklinger på sensommeren og overvintre disse. Pass på at de er i god vekst. Jeg har pleid å overvintre mine i et kjellervindu med varierende resultater. Nå i år skal jeg henge opp en lampe fra februar/mars.
Trenger du frø?
Sjekk om jeg på lager her.
Ofte bestiller jeg et stort parti med frø, og får noe til overs. Det legger jeg i nettbutikken.
Formering
Frø
Forkultiveres. Bland frøene med litt sand og strøs på den fuktede jordoverflaten. Dekkes ikke med jord. Trekk på plastikk med luftehull, eller sett dem i minidrivhus. Sett den så på baderomsgulvet eller en plass hvor det er varmt. Sjekk etter spirer hver dag. Så fort det har spirt, settes de under plantebelysning. Les mer om å så et frø og 10 steg til å så dine egne urter.
Lavendel gror veldig uregelmessig, og hvis det ikke har kommet noen spirer på en måneds tid, så sett dem i kjøleskapet i ca en måned.
Stiklinger
Hva kan du bruke lavendel til?
- Tørkede buketter – Henges opp til pynt, avgir god lukt
- Duftputer– Tørket lavendel i små stoffputer. I skuffen for å gi god lukt og for å unngå insekter.
- Lavendelolje – Trekk urten i vegetabilsk olje, for eksempel olivenolje. Fin til beroligende massasje.
- Eterisk olje av lavendel – Konsentrert olje.
- Badesalt – Trekk urten i havsalt for å lage et deilig duftende bad
- Lavendelsalve – beroligen salve for insektsstikk og irritert hud. Lavendel er antiseptisk og betennelseshemmende.
- Lavendel i mat – kan inngå i krydderblandinger
- Lavendel som medisin – Virker beroligende og avstressende Les mer om egenskapene til Lavendel her
Vil du lære mer om å lage urteoljer og -salver?
Lavendel er en av urtene vi gjennomgår på kurset.
Bli med og lær hvordan vi kan få til ekstra kraftfulle oljer og salver steg for steg!
Og om hvordan vi kan bruke de i hverdagslivet
Kurset er åpent for påmelding bare noen få ganger i året.
Les mer her: Kraftfulle urtesalver
Hei! Ved overvintring, skal den vannes?
Hei Eirin, beklager sent svar. Den vannes sparsomt noen ganger i løpet av vinteren 🙂