Lag et urtebed for velvære

Lag et eget urtebed for velvære.

Vakre blomster, medisinske urter og ugress kan være fantastiske ingredienser til dine hjemmelagde oljer og salver. Noen kjenner du sikkert godt fra før.

Dyrker du egne grønnsaker og krydderurter? Hva med å ta det et steg videre, å lage et eget bed fyllt av urter for hudpleie, velvære, salver til husapoteket og deilige avslappende muskelkremer?

Du kan selvfølgelig dyrke dem mellom andre blomster og urter du allerede har. Men kanskje kommer du til et punkt hvor du trenger å høste mer urter til deilige, hjemmelagde hudpleieprodukter. Da er det jo stas med et eget bed for akkurat dette. Godt og lettvint å ha alt på en plass.

 
urtehage for velvære

Organisk dyrkede urter du kan stole på

Når du skal lage urteprodukter selv, er det viktig at urtene er dyrket uten noen form for kunstgjødsel og sprøytemidler.

Å dyrke urtene selv fra frø, er den tryggeste måten å vite at man har rene urter. Eller plukke viltvoksende urter i ren norsk natur. Altså ikke i nærheten av trafikkerte veier, gjødselhauger, sprøytede eller kunstgjødslede områder. Les mer om dyrking av urter og så et frø.

Du kan kjøpe urteplanter i hagesenteret. Da må du passe på at det er en riktig sort og at de ikke er sprøytet. Det er tryggest å bruke de urtene som er merket med “spiselig” selv om du skal bruke den utvortes.

Selvfølgelig kan du kjøpe tørkede urter til dine oljer og salver. Men husk at de fleste urter mister kraft og aroma hvis de blir lagret mer enn ett år. De fleste urtene er dyrket utenlands, og vi kan ikke være sikre på om de er rene

sitteplass i urtehagen
Illustrasjonsfoto

Planlegging

Det er bare fantasien som bestemmer hvordan bedet skal se ut. Du kan ha runde bed, spiralbed, bed i pallekarmer, steinbed, i skråning osv. Det er praktisk og fint å ha stier eller tråkkheller mellom urtene. Les mer om å lage urtebed

Du bør tenke på at de sprer seg. Noen med frø og andre med utløpere. Det er ikke alltid så lett å ha rette fine linjer. Selv om det er pent, bør du tenke på hvor mye jobb du skal ha med lukingen. La urtene få god plass. Det fortjener de! Å luke i en urtehage er forresten bare deilig, spesielt hvis du dyrker aromatiske urter som lavendel, kamille, rose, rosmarin etc

Velg et solfyllt og veldrenert sted til aromatiske urter. Og helst et sted med muligheter for utvidelse. Og med plass til en benk eller bord og stoler slik at du kan sitte ned og nyte duftene. 

Urter på balkongen

Har du bare en balkong? Det går fint an å dyrke urter i potter og kasser. Sørg for at de er store nok. 

Fordelen med potter er jo at du kan flytte rundt på dem. 

Husk å ha en benk eller stol hvor du kan sitte ned å nyte.

Urter på verandaen

Kombiner flerårige og ettårige

For å få etablert et urtebed for velvære, kan det være fint å starte med både flerårige og ettårige urter. De flerårige urtene bruker lengre tid på å etablere seg og vokse seg store, mens de ettårige vokser så det knaker det første året for så å dø ut. Mange av de ettårige kan frø seg selv. Det kan lett bli kaos. Lær deg å kjenne igjen spirene, slik at du evt kan flytte dem.
Planlegg urtehagen

Sjekk høyde og bredde

På frøposene står det hvor høye urtene blir og hvor stor avstand det bør være mellom dem. Ta hensyn til dette når du planlegger bedet. Skal du plante inntil en vegg eller gjerde, må de høyeste plantene bakerst.

Hvis du skal gå rundt bedet, er det best å ha de høyeste plantene i midten.

Tilgjengelighet

Sørg for å ha tråkkheller eller stier mellom urtene, slik at du kan nå dem uten å ødelegge noe.

Hvor mange planter trengs?

Start med noen forskjellige urter. Se for deg hva du skal bruke dem til. Her snakker vi om et bed for oljer og salver til utvortes bruk.  Du trenger mye! Når du har plukket og tørket urtene vil de krympe en del. Sett deg inn i hvilke plantedeler som skal brukes. 

5 urter du kan dyrke i ditt velværebed

ringblomst

Ringblomst (Calendula officinalis) 

Ringblomster har lenge blitt brukt for å helbrede små kutt og sår. Den har betennelsesdempende egenskaper og er fin for å berolige huden ved solbrenthet, brannsår, kviser etc. Den stimulerer også lymfesystemet til å kvitte seg med væske og avfallsstoffer. Les mer om ringblomst

Hvordan dyrke:

Ringblomster er ettårige. Du kan så den direkte ute, eller starte innendørs. Plant den i godt drenert jord i full sol. Når du kniper av blomstene vil det komme nye hele sesongen. Helt til frosten kommer. 

Hva kan du lage:

Urteolje, salve, lotion, leppepomade, såpe, tinktur

Lyst til å lage ringblomstprodukter nå? Få min beste oppskrift på ringblomstolje

Vil du ha oppskrift på ekstra kraftfull ringblomstolje?

Last den ned gratis  her.

lavendel

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel er bare helt nydelig! Den er både vakker og har en himmelsk duft. I tillegg har den antiseptiske og betennelsesdempende egenskaper. Den er fin for hudirritasjoner, betennelse og kan hjelpe ved kutt forbrenning og skrubbsår. Den virker beroligende og kan redusere stress og hjelpe ved søvnløshet.

Hvordan dyrke:

Lavenel er i utgangspunktet flerårige, men overvintrer ikke alle steder i Norge. Kan overvintre innendørs i potter i en kjeller e.l. Det finnes veldig mange sorter av lavendel. Sørg for å dyrke riktig sort. Så plantene innendørs, de vokser sakte. Plant i full sol på en veldrenert plass. Les mer om dyrking av Lavendel

Hva du kan lage:

Urteolje, salver, leppepomader, duftputer, badesalt, såpe

kamille

Kamille (Matricaria recutita)

Kamille er også herlig. Vakker og god duft. Kamille er en mild og skånsom venn. Den har betennelsesdempende, antimikobiell og beroligende egenskaper. Brukes på tørr irritert eller sensitiv hud. Reduserer rødhet. Les mer 10 grunner til å dyrke kamille

Hvordan dyrke:

Kamille er ettårig. Kan sås direkte ute eller forkultiveres innendørs. Husk at frøet trenger lys for å spire. Plantes i full sol på en veldrenert plass.

Hva du kan lage:

Urteolje, salve, leppepomade, sårvask, urtebad, såpe

rose

Rose (Rosa spp)

Rose forbindes med skjønnhet og velvære. Den har vært brukt i århundrer for sin gode duft og hudpleiende egenskaper. Den virker mildt sammentrekkende og fuktighetsgivende. Fin som en toner for alle hudtyper. Les mer om rose.

Hvordan dyrke:

Det finnes utallelige sorter, og det er lett å gå seg vill her. Det aller beste er å bruke villroser eller gamle rosebusker som garantert er fri for sprøytemidler og kunstgjødsel. Alle roser kan brukes, men det er et krav at den dufter sterkt. Dette er et tegn på at den inneholder eteriske oljer, ofte er det der virkestoffene ligger. Den gode gamle rynkerosen eller steinnyperose kan fint brukes. Har du ikke en busk selv, så se deg omkring i nabolaget. Kanskje du kan få plukke der.

Hva du kan lage:

Roseolje, salve, leppepomade, hudvann, såpe Se 7 måter å bruke rosekronblad

rosmarin i velværehagen

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Rosmarin er også en av de aromatiske urtene som kan brukes til velvære. Den virker sammentrekkende og stimulerer blodsirkulasjonen i huden. Rosmarin har betennelsesdempende, antiseptiske og sopphemmende egenskaper. Den virker oppkvikkende og det sies at den kan dempe angst og fremme fokus. Les mer om Rosmarin

Hvordan dyrke:

Rosmarin er i utgangspunktet flerårig. Du kan dyrke den fra frø ved forkultivering. Rosmarin vokser sakte så det kan være fint å starte allerede i februar hvis du har tilgang på ektra plantelys. Det går også fint å formere den med stiklinger. Plant den i full sol på en veldrenert, gjerne steinete plass. Den overvintrer ikke så godt på de kaldeste stedene i Norge. Kan overvintres i potte innendørs i en kjeller e.l.

Hva du kan lage:

Rosmarinolje, salve, leppepomade, såpe, hårskyllemiddel, urtebad

Vil du lære å lage ekstra kraftfulle oljer og salver?

Bli med på nettkurs, hvor du kan lære kunsten steg for steg!

Kurset er åpent for påmelding bare noen få ganger i året. Les mer

Innlegg om dyrking:

dyrke arnika

Dyrk Arnika fra frø

Dyrk Arnica montana Arnika (Solblom) er en vakker flerårig urt som er veldig verdifull å dyrke i hagen. Den kan

Urtestiklinger

Former urter med stiklinger

Formêr urtene dine med stiklinger Det er en stor glede å ha litt større drivhus. Jeg startet sesongen i april

Dyrking av lavendel

Dyrking av lavendel

Lavendel Hvem vil vel ikke lykkes med lavendel? Den er viden kjent for sin deilige duft og blir mye brukt

Blogg urtehage for velvære

Lag et urtebed for velvære

Lag et eget urtebed for velvære. Vakre blomster, medisinske urter og ugress kan være fantastiske ingredienser til dine hjemmelagde oljer

10 grunner til å dyrke kamille

10 grunner til å dyrke kamille

10 grunner til å dyrke Kamille i urtehagen. Kamille er et must i urtehagen. Enten du er nybegynner eller dreven

Så et frø

Så et frø

Planleggingen starter nå. Sesongen starter allerede i januar med å planlegge og å drømme om sommerens herlige urtehage!  Om du

10 grunner til å dyrke Sitronmelisse

Det er enkelt å dyrke sitronmelisse Krever god plass med mye sol og dyp, næringsrik jord. Hvis den trives kan

så ringblomst selv

Kom tidlig i gang med Ringblomst

Kom tidlig i gang med Ringblomster Ønsker du deg metersvis av deilige, strålende, oransje soler i hagen? Har du plass

dyrking og innhøsting av ingefær i potte

Egendyrket ingefær

Egendyrket ingefær Det er både enkelt og moro å dyrke sin egen ingefær. Det gror fort, og du vil få

arbeid i urtehagen

Tips til dyrking av urter

Tips til dyrking av urter Din egen urtehage. Det er veldig koselig med en egen urtehage, der hvor du kan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *