10 grunner til å dyrke kamille

10 grunner til å dyrke Kamille i urtehagen.

Kamille er et must i urtehagen. Enten du er nybegynner eller dreven med urtemedisin, er kamille en av urtene du bør ha tilgang på, etter min mening. Det er en av de første urtene du bør lære deg alt om. Den er trygg for alle å bruke, og det er mange forskjellige måter å bruke den på. 

Å plukke den kan være en tålmodighetsprøve, men det er absolutt verdt det. Plukkes helst på en solrik formiddag. Du blir rolig av den gode duften den omgir seg med.

Å dyrke kamille er enkelt. Den trives best i full sol med veldrenert jord. Plantene blir ca 30-40 cm høye.

Her er 14 medisinske urter du kan så selv!

Jeg har laget en PDF til deg med oversikt over 14 urter du enkelt kan så selv. Heftet består av et utvalg jeg selv har god erfaring med. Innholder tips for hver enkelt urt. Trykk for å laste ned her: Gratis hefte

1. Mer virksom urtemedisin

Som alltid er mitt motto “sterkest mulig medisin”. Det vil si at kvaliteten på urtene du bruker bør være toppers. Dyrking, innhøsting, tørking og oppbevaring må gjøres riktig.

Kamillen dyrkes ikke kommersielt i Norge. I noen av disse landene hvor den kommer fra, er det mye luft- og jordforurensning. Vi vet heller ikke hvor mye som blir sprøytet og kunstgjødslet. 

De fleste urter mister fort virkestoffer etter ca ett år.  Dette betyr at vitaliteten i urtene ofte er kraftig redusert innen vi får dem i tekoppen.

Når vi dyrker, plukker og tørker dem selv, får vi en helt annen kraft i vår “medisin”

Kamillete
2. Enkelt å dyrke kamille fra frø

Enten du sår dem rett ut i bedet, eller om du forkultiverer dem er Kamille en enkel urt å dyrke fram selv. Frøene må ha lys for å spire, så ikke dekk de til. Så dem innendørs i mars-april. Hvor tidlig du sår dem kommer an på flere ting. Jo tidligere du sår dem jo mer plass og kunstig lys trenger de.  Det kreves også mer arbeid, da du kanskje må potte dem om underveis. Til gjengjeld har du kraftige planter å sette ut, når faren for nattefrost er over. Bor du i et veldig mildt klima kan du vurdere å så de rett ut, eller ha en kortere kultiveringsperiode.

3. Kraftigere og tidligere blomstring ved forkultivering

Kamille er ettårig og jeg sår den på nytt hvert år. Den frør seg selv ute, men jeg syntes det er fint å ha litt større planter å plante ut. Når jeg forkultiverer dem, blir de kraftigere og de blomstrer mer og tidligere. Hver blomst blir større og er lettere å plukke.

Les mer om forkultivering av urter: Så et frø og 10 steg til å så dine egne urter

De som sår seg selv kommer veldig ujevn i bedet, mens forkultiverte planter kan plantes med riktig avstand og i rekker hvis du ønsker det.

4. En god samplante

Kamille har bakterie- og sopphemmende egenskaper. Det kan være fint å plante den rundt epletre og andre frukttre. Også rundt kål, løk og agurker. Den bidrar faktisk til å øke oljeproduksjon i rosmarin og mynte, slik at de blir ekstra virksomme.

Dyrk kamille
5. Bruk kamillete også til plantene

Det er ikke bare vi som har nytte av kamillete. Lag te og spray det på jorda til frøspirer for å holde de fuktige og for å hindre sopp.

6. Fin til komposten

Kamilleplanten er full av næringsstoffer og på høsten kan du kutte den tilbake og bruke de i komposten for å tilføre næring.

7. Mild og god urt for helsen

De fleste har vel hørt om at kamillete på kvelden kan hjelpe til med å roe ned og få en god natts søvn. Ved å dyrke den selv, hav vi den sterkeste og mest virksomme. Bruk øynene for å kontrollere at de tørkede blomstene har bevart farge og lukt, slik at du kan bedømme om de fortsatt er virksomme

Kamille tørket 30gr

Kamille er mild men ikke svak.

Det er mye brukt i urtemedisinen, spesielt som beroligende. Både til nerver og fordøyelse. Den hjelper ved oppblåst mage og virker krampeløsende. 

 

Kamille er en av de mest brukte og best dokumenterte urtemedisinene i verden.

8. Trygg urt å bruke

Det er ingen kjente kontraindikajonser med bruk av kamille og andre medisiner.

Det er en trygg urt får både barn og eldre.

Gravide og ammende kan også bruke denne milde, men effektive urten.

Det er ingen fare for overforbruk. Men som for alle urter, er det lurt å ta et par ukers pause fra den.

Noen personer som er allergiske mot planter i kuvplantefamilene kan reagrere. 

9. Fin urt for huden

Kamille er en super urt til å bruke i hudpleie. Ekstrakter av blomstene inneholder flyktige oljer og andre stoffer som er veldig gunsktige for huden. Den har antimikrobielle og betennelsesdempende egenskaper som hjelper ved eksem og kviser. Kan også hjelpe til ved mindre sår. Fin for ekstra sensitiv hud. 

Den kan hjelpe med mørke ringer under øynene, og bekjempe kviser. Hindrer frie radikaler å gjøre skade, bremser aldringsprosessen og strammer opp littegrann.

10. Kamille for håret 

Hjelper for kløende hodebunn, noe som er veldig irriternede. Bruk kamillete som hårskylling. Den kan også hjelpe mot flass, da den inneholder antibakterielle og soppdrepende egenskaper.

Kamille har i lange tider også vært kjent for å lysne hårfargen til blondt hår.

Lag hårskyllevann med brennesle og kamille

 

Alle innlegg om kamille:

Kamille

Kamille

Kamille – Matricaria recutita Kamille er en ettårig urteplante som vokser seg opp til 50 cm høy. Den har hvite

10 grunner til å dyrke kamille

10 grunner til å dyrke kamille

10 grunner til å dyrke Kamille i urtehagen. Kamille er et must i urtehagen. Enten du er nybegynner eller dreven

Skyllevann

Hårskyllevann med Brennesle og Kamille

Det sies at Brennesle er bra for god hårvekst og for å motvirke flass, og at Kamille bleker og gir

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *