Kamille

Kamille – Matricaria recutita

Kamille er en ettårig urteplante som vokser seg opp til 50 cm høy. Den har hvite prestekragelignende blomster. Ett kjennetegn på kamille, er at blomsterbunnen er hul innvendig. Den blomstrer i juni-august og har en behagelig søt duft.

Den liker seg i godt drenert jord i full sol.

 

Vil du lære mer om å lage urteoljer og -salver?

Kamille er en av urtene vi gjennomgår på kurset.

Bli med og lær hvordan vi kan få til ekstra kraftfulle oljer og salver steg for steg!

Og om hvordan vi kan bruke de i hverdagslivet

Kurset er åpent for påmelding bare to ganger i året. 

Les mer her: Kraftfulle urtesalver

Deler som brukes:
 • Blomster – høstes så fort de har åpnet seg, i helt tørt vær.

Tørkes på opptil 35 grader og oppbevares på tette glass på et mørkt kjølig sted. De tørkede blomstene mister mye av de medisinske egenskapene etter ca ett år. Derfor er det lurt å dyrke egne, fordi de tørkede kamilleblomstene du får kjøpt, kan være eldre. Spesielt ferdigpakket kamillete. Du kan se det på fargen. De skal fortsatt ha den hvite og gule fargen, selv om de er tørket. Skal ikke være brune. Les også 10 grunner til å dyrke kamille

Primære egenskaper
 • Nerveberoligende
 • Bitter og karminativ
 • Krampeløsende
 • Menstruasjonsstyrkende
 • Svettedrivende
 • Betennelseshemmende
 • Antimikrobiell
 • Sårlegende
Nerveberoligende

Dette er en av de viktigste egenskapene til kamille. Den har en beroligende effekt på nervesystemet. Mild men effektiv. Den er også trygg å bruke for hyperaktive barn og er også fin fordi den smaker ganske godt. Kan brukes for å fremme søvn. Den er mildt nærende for nervene.

Bitter og karminativ

Kamille er unik fordi den inneholder både bitteregenskaper (styrker fordøyelsen) og karminative (luftdrivende) egenskaper. Dette er to egenskaper som er fin ved fordøyelsesplager. Ofte blir disse to egenskapene satt sammen i en urteblanding, men kamille har begge egenskapene.

Kamille
Krampeløsende

Kamille har en avslappende effekt på musklene, også de glatte musklene vi ikke har kontroll på. Da spesielt i fordøyelsessystemet. Fin for babyer med kolikk.

Svettedrivende

Åpner opp innsnevring i blodårene for å frigjøre varme under feber, fremmer svette. Brukes i senere stadier av feber når personen har rød, tørr hud, ubehag og er veldig anspent.

Menstruasjonsstyrkende

Kamille har en avslappende effekt på nervesystemet og dette kan være støttende for PMS symptomer og menskramper.

Betennelseshemmende

Kamille kan brukes lokalt på sår og vil hjelpe til med å redusere betennelser. Fin også for å dempe betennelser i fordøyelsessystemet. Ved matintoleranser vil det oppstå betennelser både i fordøyelsessystemet men kan også vise seg som leddsmerter, og andre kroniske hudsykdommer som eksem og kviser. Kamille hjelper med å berolige og avkjøle systemet. Men det er viktig å tenke på den underliggende årsaken til at det oppstår, og gjøre noe med det.

Inhalering av kamilledamp kan også hjelpe ved betennelser i øvre luftveier. For eksempel bihulebetennelse.

Kamille
Antimikrobiell:

De eteriske oljene i kamille kan hemme eller drepe bakterier. Den kan også brukes til å rense sår, forhindre infeksjon og redusere betennelse. Den rene eteriske oljen kan brukes, må da fortynnes. Aldri bruke rene eteriske oljer direkte på huden.

Sårlegende

Kan hjelpe sår til å gro fortere. Forhindrer stagnerte væsker, reduserer betennelser, demper bakterier og infeksjon.

Affiniteter – hvor i kroppen den har effekt
 • Fordøyelsessystem – Dette er hovedvirkeområdet for kamille. De bitre og karminative egenskaper bidrar til å øke fordøyelsesfunksjonen og stimulerer sekreter. I tillegg redusere besvær og betennelse. De krampeløsende egenskaper bidrar til å roe ned spenninger og kramper
 •  
 • Nervesystemet – Kamille har en beroligende effekt på hele nervesystemet. 
 •  
 • Øvre luftveier – Inhalering av kamilledamp lindrer betennelser i slimhinnene både i lunger og bihuler. Har også antimikrobiell virkning.
 •  
 • Kvinnelig reproduksjonssystem – Beroliger glatte muskler som fører til menstruasjonskramper. Virker beroligende på nervesystemet og lindrer derfor PMS plager.
 •  
 • Immunsystemet – Virker mildt støttende for immunforsvaret.
Kamille
Preparater og dosering

Mange av kamillens egenskaper virker pga de eteriske oljene i blomsten. Blandt annet krampeløsende og betennelsesdempende. For å få trukket ut oljene, vær oppmerksom på å bruke lokk ved brygging av urtete. Det kan være best å bruke friskt plantemateriale til tinktur hvis du vil ha krampeløsende og betennelseshemmende effekt. Tørkede blomster gir mer bitterhet, og virker bedre for fordøyelsen.

Blomster

Te: Bruke 2-4g urt til 1 kopp kokende vann. Trekkes i 10 min med lokk. Kan søtes med honning. Kan også serveres avkjølt på varme sommerdager. 

Klede dynket i te: Dynk en klut i kamillete. Dette er godt å tygge på ved tannfrembrudd hos barn. Kan også brukes lokalt ved betent hud.

Bitter-te: Fyll et glass halveis opp med kamille og fyll på med kokende vann. Sett på lokk og la det trekke i 20 min. Dette kan hjelpe ved betennelser i tarmen.

Tinktur: Bruk friske blomster for å trekke ut de flyktige oljene. 1:2 på 50-60% alkohol. Eller 1:5 med tørkede i 40%. 

Oljeuttrekk: Kan brukes utvortes for betennelser. Enten som olje eller som en ingrediens i salver og kremer. Les mer om Lær å lage kraftfulle salver

Eterisk olje: Kan fortynnes i vann og brukes som et dampbad til inhalasjon (varm te kan også brukes). Eller fortynnes i baseolje for utvortes behandling.

Sittebad: Lag en sterk te, tilsett i en balje med vann. Kan hjelpe ved hemoroider. Den kjøler ned og lindrer

Advarsel:

Kamille er en veldig trygg urt å bruke. Noen personer kan være allergiske mot planter i kurvplantefamilien.

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Learningherbs
 • Urtekilden.no
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

Kamille

One thought on “Kamille

 • 10. mai 2021 kl 10:55
  Permalink

  Interessant innlegg : )

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *