Marikåpe

Marikåpe – Achemilla vulgaris

Marikåpe skinner vakkert om morgenen med en duggdråpe i hvert av de lodne bladene. Egentlig er det ikke bare vanlig dugg. urten produserer væsken selv fra de taggete kantene på bladet. Hvis du ser nøye på bildet over, kan du se “dugget” som dannes i bladkantene. Denne dråpen har blitt sett på som en ekstra magisk medisin. Les om marikåpens magiske egenskaper på instagramposten her

Deler som brukes:
 • Hele den blomstrende planten, eller kun blad. Innholdet av garvestoffer blir høyere utover sommeren.

Urten kan tørkes på ca 25-30 grader. De skal beholde fargen. 

Alle deler oppbevares på tette glass på et mørkt kjølig sted. Les mer om innhøsting av marikåpe

Smak 

Smaken er bitter og gir en sammentrekkende følelse i munnen (hvis den inneholder mye garvestoffer)

Energetikk (temperatur, fuktighet og tone)
 • kjølende 
 • opptørkende 
 • oppstrammende 
Primære egenskaper
 • Sammentrekkende
 • Menstruasjonsregulerende
 • Sårhelende
Regulere menstruasjonen

Marikåpe kan hjelpe til med å regulere menstruasjonssyklusen. I tillegg til å stoppe en for kraftig blødning, kan den også stimulere og sette igang syklusen. Urter kan være komplekse! Den kan også lindre menstruasjonssmerter. Marikåpe virker styrkende og sammentrekkende på livmoren, eller alle forhold som tilsier slapt vev i livmoren og vaginale slimhinner. Et kompress eller uttrekk med marikåpe kan påføres brystene hvis de er ømme og harde før menstruasjonen. Det sies også at den kan stramme opp vevet i brystene. I tillegg kan den hjelpe ved overdreven utflod. Ved kombinasjon av bringebærblader, rødkløver og brennesle sies det at den kan fremme fruktbarhet.

Sårhelende og sammentrekkende

Historisk ble marikåpe brukt som sårhelende middel. På grunn av garvestoffene, virker den sammentrekkende. Sår kan leges enten i form av frisk presset saft, knust urt eller et ekstra sterkt uttrekk. Man kan dyppe en klut i saften og legge på det vonde området. Marikåpeblad både trekker ut verk og kan få sår til å gro raskere. Fin for å behandle hvite blemmer i munnen. Eller etter man har fått trukket en tann.  Slimhinnene trekkes sammen og får såret til å gro. Fin på utslett, eksem, kviser, kutt, skrubbsår og insektsbitt. Har vært brukt i hudkremer og salver. Huden mykes opp.

På grunn av den sammentrekkende virkning kan den også hjelpe mot diare.

Emosjonell støtte

Virker støttende psykisk. Den kan hjelpe ved traumer, både emosjonelle og fysiske. F.eks ved spontanabort, abort, kirurgi. 

Etter fødsel

For generell bedring etter fødsel. Feks hemoroider, eller sår etter fødsel. Da ofte brukt med groblad, ryllik og ringblomst. Eller til hjelp for oppstramming av bryst etter amming. Også emosjonelt for å lette overgangen til morsrollen.

marikåpete
t.v friske blad, m friske blad/blomster, t.h tørkede blad/blomster
Overgangsalder

Regulerer menstruasjonen. Emosjonell støtte. 

Preparater og dosering

Stoffene i marikåpe trekkes bra i vann og alkohol. Ved koking eller lengre trekketid, blir garvestoffene bedre trukket ut og sterkere sammentrekkende virkning oppstår.

Te -2ts tørket urt til 2,5 dl vann  La trekke i  10-15 minutter. Drikk en kopp av denne teen tre ganger daglig. (Lag gjerne en termos med te, 5-15 gr tørkede blad og blomster pr dag.)

For å lage en sterkere medisin til bruk ved diaré eller som munnvask, kokes urten i noen minutter for å få ut mer av garvestoffene.

Tinktur – Lages gjerne av friske blad/blomster. 1:2 (1 del urt til 2 deler sprit) 40%. 3-5ml 3g pr dag

Grøtomslag – Mos urten til en grøt og legg på det vonde området. La det sitte på min 20 minutter. Gjentas 3-4 ganger pr dag.

Kompress – Vri opp en klut i sterkt uttrekk og legg det på det vonde området.

Sittebad – Lag et veldig sterkt uttrekk (te) og hell det i sittebadet.

Advarsel:

Marikåpe er en trygg urt å bruke. Ikke bruk den langvarig uten pauser. Vær litt forsiktig hvis du har diabetes, eller går på blodfortynnende medisiner. Konferer med legen.

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Rosalee de la Foret
 • Urtekilden.no
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

Marikåpe

Har du ikke mulighet for å plukke selv?

Sjekk om jeg har den på lager her.

Fin å kombinere med bringebærblad

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

Marikåpe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *