Rødkløver

Rødkløver – Trifolium pratence

Rødkløver har spennende egenskaper når det gjelder plager i overgangsalderen for kvinner. Slik som hetetokter, nattesvette, tap av beinmasse, PMS osv. Den virker oppmykende på harde kjertler, brukt som våtomslag, med tilhørende innvortes inntak i form av te. Rødkløver hjelper til med blodrensing. Virker også generelt oppmykende på huden. Den kan også virke blodfortynnende.

Identifisering:

Vokser vilt over hele landet. Blomstene er rødaktig purpur eller rosa, sitter i kuleformede hoder med kort stilk. Blomstrer fra juni til september. Småbladene har en hvit, halvmåneform på midten. Kan forvekses med skogkløver, som har mer ellepiske blad og mangler den hvite flekken. Skogkløver har trolig de samme egenskapene

Deler som brukes:
 • Blomster
Knip av unge blomsterhoder tidlig om sommeren. På høsten er blomstene mindre søte. Normalt anbefales det å høste urtene etter at morgenduggen har forsvunnet, men rødkløver er et unntak. Hvis den er helt tørr ved høsting, vil den fort bli brun ved videre tørking. For å bevare fargen, kan den høstes om morgenen mens det fortsatt er litt dugg. Spre den utover på et klede eller tørkebrett. Helst på en mørk, varm, godt ventilert og tørr plass. Pass på at de ikke berører hverandre. Snu litt på dem underveis. Dette vil ta noen dager. Has på tette, mørke glass når de er knusk tørre.
 
Unngå blomster som er brune nederst eller har hvitt pudder på bladene
Smak 

Smaken er søt og salt (mineral)

Energetikk (temperatur, fuktighet og tone)
 • kjølende og nøytral
Primære egenskaper
 • Blodrensende
 • Lymfestøttende
 • Næringsrik
 • Slimløsende
 • Krampeløsende
 • Støttende ved overgangsalder
Blodrensende

Hjelper kroppen med å fjerne giftstoffer, avfallsstoffer, og tilføre blodet nye næringsstoffer. Virker på lymfesystemet og leveren. Brukes ofte sammen med storborre, krushøymol, løvetann, vassarve og brennesle m.fl. Fordi denne renseprossessen også påvirker huden, blir den brukt ved hudplager (eksem, psoriasis, kviser etc) for å støtte huden via både innvortes og utvortes bruk.

 

Næringsrik

Rødkløver har tradisjonelt blitt brukt til et styrkende middel som tas på våren for å gi økt energi etter vinteren. Rødkløver inneholder vitamin K, og mineraler (spesielt jern). En måte å gjøre nytte av dette er å lage en næringrik infusjon (sterkt uttrekk med lang trekketid) eller å trekke den i eddik som tar vare på vitaminer og mineraler.

Slimløsende, krampeløsende og avslappende

Disse egenskapene tilsier at den kan hjelpe ved hoste, bronkitt og kikhoste. Kombineres ofte med legestokkrose, groblad. lakris eller fiol.

Støttende ved overgangsalder

Mange studier viser at ekstrakt av rødkløver kan redusere hetetokter, nattesvette, ømme bryster og PMS. Rødkløver inneholder østrogen- og progesteronlignende stoffer som bidrart til å regulere hormonforstyrrelser ved overgangsalder slik at plagene kan reduseres. Urten kan også stykre blodårene, og holde dem mykere.

 

Hudmiddel

Når vi har en blodrensende effekt, vil vi ofte se at det har positiv effekt på huden, da mange hudproblemer kommer av opphopning av avfallsstoffer. Rødkløver har blitt brukt for utslett, psoriasis og eksem, ofte sammen med krushøymol og løvetannrot. Rødkløveruttrekk kan tilsettes i hudpleieprodukter og brukes som grøtomslag, ansiktsvann (gjerne sammen med ryllik) og for kløe etter insektsstikk.

Hovne kjertler, svulsthemmende

Det kan oppstå cyster når kroppen kapsler inn betente kjertler. Disse cystene kan sprekke og frigjøre giftige stoffer og føre til feber. Rødkløver kan være til hjelp her ved å bruke varme grøtomslag, særlig på kjertler i området rundt nakken og halsen. Te drikkes i tillegg. 

Rødkløver har blitt brukt både utvortes og innvortes ved alternativ kreftbehandling. Det er ikke utført noen studier med mennesker som bekrefter dette, men det er interessant.

Affiniteter – hvor i kroppen den har effekt
 • Lymfesystem – spesielt ved harde kjertler i nakken
 • Blod – fratker bort avfallsstoffer og bringer ny næring
 • Hud – mykgjørende
 • Kvinnelig system – hjelper kvinner med overgangsalder
rødkløver
Preparater og dosering

Næringsstoffene i rødkløver trekkes best ut med vann.

Næringrik infusjon – 30gr tørket urt til 1 liter vann. Trekkes 4-8 timer, eller over natt

Te – 1-2 toppede ss (4gr) pr kopp kokende vann. Trekkes i 10min. 3-4 kopper pr dag. Kan brukes som en kur ved forgiftning, forstoppelse og hudproblemer. 4-6 uker. Mot hetetokter er det best å drikke den kald. 

Tinktur – 1:5 30% alkohol, 3-5 ml 3g pr dag. Som en avgiftende kur kan den tas sammen med like deler av krushøymol, bruk 40% sprit for å dekke urtene. 0,5 ts, 2-3g pr dag. Fin ved kronisk forstoppelse, forgiftninger, akne, eksem, psoriasis og hovne kjertler.

Ferdigkjøpt ekstrakt av fermentert rødkløver – effekt på beinskjørhet ved overgangsalder

Mat – kan brukes i salater etc

Eddik – Fyll 1/4 glass med tørkede urter, fyll opp med eplecidereddik

Grøtomslag – kjør blomster i blender sammen med litt vann. Legg direkte på

Advarsel:

Unngås under graviditet og amming. Også ved p-piller eller annen hormonbehandling.

Unngås ved bruk av blodfortynnende medisin, da rødkløver virker blodfortynnende. Unngå rett før og etter operasjoner.

Personer som er allergisk mot peanøtter, kan reagere da rødkløver er i samme familie.

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Rosalee de la Foret
 • Rolv.no
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

rødkløver 20gr

Har du ikke mulighet for å plukke selv?

Sjekk om jeg har den på lager her.

 

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

Innlegg om rødkløver:

Rødkløver

Rødkløver

Rødkløver – Trifolium pratence Rødkløver har spennende egenskaper når det gjelder plager i overgangsalderen for kvinner. Slik som hetetokter, nattesvette,

Rødkløver tinktur

Rødkløvertinktur

Rødkløvertinktur Rødkløvertinktur har en mild, søt smak og du kan gjerne tilsette noen dråper i teen for å styrke immunforsvaret

Rødkløver

Rødkløver for div plager

Rødkløver – Trifolium pratense Innholdsstoffer Flavonoider, isoflavoner(fytoøstrogen), kumariner(virker blodfortynnende), harpiks, fenolsyrer (eks salisylsyre), eterisk olje (bl.a. metylsalicylat og benzyl-alkohol), sitosterol,

6 thoughts on “Rødkløver

 • 20. juli 2020 kl 09:45
  Permalink

  Åh, denne må jeg høste, står i full flor her nord nå.
  Tusen takk for info. Jeg ante ikke dette
  Hilsen Irene

  Svar
 • 12. juni 2022 kl 07:35
  Permalink

  Tusen takk for god info. Jeg har nå liggende til tørk i dehydrator. Her har jeg kun funnet i grøftekanter, er det greit å bruke de tror du? I boligområde, så er jo litt trafikk..

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *