Nyper fra rosebusker varierer veldig i farger, duft, smak, former og størrelser. Nyper har gjennom tidene blitt brukt både som mat og medisin.
De er veldig næringsrike, spesielt mye innhold av c-vitamin. C-vitaminene blir desverre redusert ved tørking, koking og frysing. Men det blir fremdeles mye næringsstoffer tilbake, og nyper regnes som supermat!
Innhøsting av nyper
Nypene skal høstes når de er modne om høsten før det kommer hard frost. De skal være rød (eller orange) og ganske faste. Myke nyper kan også brukes, men det blir så klinete å håndtere dem. Nypene mister fort c-vitaminene ved frost, og ved koking.
La det være igjen nok nyper så planten kan formere seg og til insekter.
Nyper fra villroser kan være store og det er enkelt å få fylt opp kurven ganske raskt.
Ta en liten smak av nypene før du plukker en hel haug, det er stor forskjell på smaken. Noen smaker ikke så mye, mens andre har en søtlig god smak. Velg dem!
Les om rosens medisinske egenskaper, plukke og tørke rosekronblad og 7 måter å bruke rosekronblad.