BloggMat & drikkeMjødurtRemedier

Mjødurtsirup

 

Mjødurtsirup – naturens søte smertelindring

Duften av mjødurt på sommeren er noe helt eget – en lett mandelaktig aroma som svever over grøftekanter og enger. Den er både vakker, viltvoksende og en medisinsk skattkiste.

En av de fineste måtene å bevare både duft og virkning på, er å lage sirup av mjødurt – en søt, flytende remedie med mildt smertestillende og betennelsesdempende egenskaper. Perfekt i te, i litt varmt vann, som saft – eller bare på en skje når kroppen trenger støtte. Les mer om Mjødurt

Salisylater, flavonoider og aromatiske oljer er noe vannløselig, men varmefølsomme. Derfor er lang trekketid i varmt vann – uten koking – ideelt


🌿 Hva er en medisinsk sirup?

I urtetradisjonen brukes ordene sirup og saft ofte litt om hverandre. Men de har egentlig litt ulik funksjon:

  • Sirup er en form for flytende uttrekk med sukker eller honning, laget for å bevare og trekke ut virkestoffer fra urtene, og samtidig konservere dem. Det er rett og slett en urtebasert medisin i søt form.

  • Saft, derimot, er oftest laget for smakens skyld – som en leskende drikk med mer vekt på nytelse enn medisinsk virkning, selv om de gjerne overlapper.

En medisinsk sirup er altså et uttrekk av urter som enten er kokt eller kaldtrukket i vann, tilsatt søtning for å trekke ut, bevare og gjøre de medisinske stoffene mer tilgjengelige – og samtidig gi en god smaksopplevelse.


🌿 Hvordan kan mjødurt hjelpe ?

Mjødurt (Filipendula ulmaria) inneholder naturlige salisylater – forløpere til virkestoffet i aspirin. Den har derfor vært brukt i århundrer mot:

  • Hodepine og migrene

  • Muskelsmerter og verk

  • Lett feber og forkjølelse

  • Fordøyelsesbesvær

  • Revmatiske plager

  • Lett uro, varme og stress i kroppen

I motsetning til syntetisk medisin virker mjødurt mildere og mer vevsvennlig – den beskytter faktisk mageslimhinnen i stedet for å irritere den.


🍯 Sirup – en skånsom og velsmakende form

Sirup er en trygg og god måte å bevare mjødurtens medisinske egenskaper på – særlig for barn, sensitive voksne eller de som ønsker noe mildere enn tinktur.

Fordeler med medisinsk sirup:

  • Lett å dosere

  • Mild for magen

  • Barnevennlig

  • God holdbarhet

  • Kan brukes både som medisin og som smakstilsetning

  • Kan drikkes utblandet som saft!

 


🥤 Bruk den som saft!

Mjødurtsirup er ikke bare medisinsk – den er forfriskende og nydelig som sommerdrikk!

Blandingsforhold:
– 1 del sirup + 4–5 deler kaldt vann eller kulsyrevann
– Server med isbiter, sitronskive og gjerne litt mynte

💛 Dette gir deg en naturlig, mildt smertelindrende saft som roer uro i kropp og sinn, kjøler ned varme, og støtter ved lett feber, hodepine eller mensplager.


🌿 Bruksområder:

  • 1 ts i te ved hodepine eller muskelsmerter

  • I små doser som søtning og støtte i forkjølelsestid

  • Som saft – nytelsesrik og balanserende

  • Kombiner med peppermynte, sitronmelisse, rødkløver eller timian for ulike effekter


❗ OBS: Om søtning

Det er lett å tenke at sukkerfrie produkter er et sunnere alternativ. Men mange ferdigprodukter inneholder kunstige søtstoffer som kan forstyrre tarmflora og hormonbalanse – som sukralose, aspartam og acesulfam-K. Disse påvirker ikke blodsukkeret direkte, men kan være uheldige på andre måter. Les mer om Sukker i urtemedisinen

Naturlige alternativer som kokosblomstsukker, sukrin og stevia er mildere, men gir ikke samme konserveringsevne som vanlig sukker – og noen av dem (som sukrin) kan gi mageubehag hos sensitive.

🌿 Rørsukker og honning gir best holdbarhet og har lang tradisjon i urtemedisinen – og i små, medisinske mengder er det helt i orden for de fleste. Bruk gjerne litt sitronsaft for bedre pH og stabilitet.


💬 Oppsummert

Mjødurtsirup er en nydelig måte å bringe urtemedisin inn i hverdagen – med både kraft og nytelse. Den er enkel å lage, mild i bruk og svært anvendelig: som daglig drikk, i varme kopper, eller som støtte ved smerter og uro.

Prøv den, og la mjødurten få plass i både medisinskapet og på frokostbordet 🌸

mjødurtsirup mjødurtsaft

🧶 Fremgangsmåte – trinn for trinn

Denne oppskriften gir bare 5 dl, gang den gjerne opp dersom du vil ha større mengder.

Plukk blomster og knopper

Plukk blomstertopper. Sjekk planten nøye. Unngå planter med mugg på stilk og blad. Mål opp 5 dl, klipp gjerne av grove stilker

mjødurtsirup mjødurtsaft
mjødurtsirup mjødurtsaft

Kok opp vann

Legg blomstene i en kjele/bolle og hell over vannet. Sitronskiver legges i. La trekke 6-12 timer under lokk (gjerne over natt)

Sil

Sil gjennom et rent klede. Vri ut væsken

mjødurtsirup mjødurtsaft
mjødurtsirup mjødurtsaft

Varm opp væsken

Rør inn sukker. Ved bruk av honning må temperanturen ikke komme over 35-40 grader

Hell på flasker

Bruk 100% rene flasker med tett kork. 

mjødurtsirup mjødurtsaft

✅ Holdbarhet: 2–4 uker i kjøleskap, eller flere måneder hvis du bruker høyere sukkermengde – eller fryser små porsjoner.

💡 Honningvariant: Rør inn 7-8 ss rå honning når væsken er avkjølt. Bevarer honningens egne medisinske egenskaper – oppbevares kjølig og brukes innen 1 uke, eller fryses.

mjødurt

Har du ikke mulighet for å plukke selv?

Sjekk om jeg har den på lager her.

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

Mjødurt

Mjødurt-sirup

FORBEREDELSESTID1 Dag
Servings: 5 dl

Utstyr

  • 1 kjele
  • 1 sleiv
  • 1 dl mål
  • 1 vekt
  • 1 sileklede
  • 1 ren flaske med tett kork

Ingredienser

  • 5 dl Friske mjødurt blomster og knopper
  • 5 dl Vann
  • 300 g Rørsukker Evt hvitt sukker eller honning (7-10 ss)
  • 2 skiver Økologisk sitron med skall

FREMGANGSMÅTE

  • Plukk blomster og knopper fra friske planter
  • Mål opp til 5 dl, klipp bort grove stilker
  • Kok opp vannet, og hell det over urtene
  • Legg i 2 skiver sitron
  • Dekk med lokk og la trekke 6-12 timer
  • Sil gjennom et klede, vri for å få med all væsken
  • Varm forsiktig opp og tilsett sukkeret
  • Rør til sukkeret er oppløst
  • Tapp på rene flasker

Merknader

Oppbevares i kjøleskap. Holdbar 2-4 uker. 

Andre innlegg om Mjødurt:

10 thoughts on “Mjødurtsirup

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *