Havre

Havre

Havre regnes som en av de aller beste urtene for nervesystemet. Vi har et uttrykk i urtemedisinen som heter “troforestorativ”, som betyr at den styrker og gjenoppbygger. Man kan si at det er mat for nervene. 

Mange av oss opplever stress og mas i hverdagen. Etter perioder med mye stress kan nervesystemet bli slitent og utarmet. Har du problemer med å komme ut av senga om morgenen etter nok en natt med lite søvn, fordi du ikke klarer å roe deg ned? Glemmer du lett, og føles hodet som bomull. Har du lavt energinivå, og blir lett vippet av pinnen av småting? Dette kan tyde på at du begynner å få “frynsete” nerver. Da kan havre kanskje hjelpe.

frisk havre milky oats
Deler som brukes “medisinsk”:
 • Frøene i “melkestadiet” (Milky Oats) – høstes i dette stadiet som varer bare en kort periode på sommeren. Klem på frøet og det kommer en hvit, melkeaktig væske ut. Legges på sprit med det samme
 • Hele planten (havrestrå) – høstes mens de er grønne, gjerne samtidig som frøene. Tørkes og brukes som te/næringsrik infusjon. (se lenger ned på siden) 
Det er først og fremst disse to delene/stadiene som brukes i urtemedisinen. Men nå har vi jo hørt at “mat er medisin”, slik at det å spise havregrøt til frokost virker også godt på nervesystemet.
Primære egenskaper
 • Nerveberoligende
 • Nervestyrkende/-oppbyggende (troforestorativ)
 • Næringsrik
 • Smørende på slimhinner
 • Fordøyelsesfremmende
Nervestyrkende

Havre er en av de beste urtene for et utmattet nervesystem. Vi lever i en tid med mye stress, mas, dårlig mat og lite søvn og dette tærer nervesystemet og vi kan bli utbrent. Vi kan bruke havre for både fysisk og mentalt utbrenthet. Symptomer på et slitent nervesystem kan være at det er vanskelig å komme ut av sengen på morgenen, du føler deg svak, har lav energi gjennom dagen ogen generell følelse av å være tom for kraft. Problemer med konsentrasjon, fokus og hukommelse.

Havre er også fin å bruke etter lange perioder med sykdom. Havre kan da være et støttende middel, for å gjenoppbygge og gjenopprette motstandskraften, slik at vi kan tåle mer.

Er nervene “frynsete” kan havre være med på å gjennopprette balanse, redusere angst, irritabilitet og følelsen av stress.

Næringsrik.

Havre regnes som en av våre mest næringsrike urter. Den har blitt brukt som mat i svært lang tid, som havregryn eller -mel. Vi kan lage havresuppe eller grøt som er lettfordøyelig og beskytter tarmen. Den er full av proteiner, fett, stivelse, kalsium, magnesium, silisium, kalium, jern og vitaminer. Dette virker oppbyggende gir sterk beinbygning og sterke tenner og et sunt nervesystem. Karbohydratene er viktige næringsstoffene i havre, med lav glykemisk indeks. Dette stabiliserer blodsukkeret og gir en god metthetsfølelse som varer lenge. Den gir oss energi og kan beskytte mot hjertesykdommer, diabetes, lindrer trettet etc.

I urtemedisinen brukes tørket urt av hele planten. Den inneholder mange mineraler og næringsstoffer. 

 

Oppbyggende på brusk, sener, muskler og ledd

Denne egenskapen er også på grunn av det høye innholdet av mineraler og andre viktige næringsstoffer. Spesielt silisium har den egenskapen at den styrker kroppens strukturelle vev, hår, hud, negler og bindevev. Svakt bindevev kan føre til leddsmerter og generell muskelsvakhet. Ofte kan dette vises ved tørt hår, at neglene brekker lett og at sår gror sakte. Dette kan være symptomer på silisiummangel. (kisel)

For å trekke ut disse mineralene er det best å bruke havrestrå til et langt avkok, gjerne med litt tilsatt eddik. Fin å bruke sammen med brennesle, kjerringrokk og bringebærblad.

 

Havre for hodepine

Det er forskjellige typer hodepine. En dunkende følelse følelse og rødhet i ansiktet er en type hodepine som havre kan brukes mot. Dette kan være nervøs hodepine, i forbindelse med menstruasjon, PMS-relatert eller stresshodepine med spenning i nakke og skuldre.

Utvortes

Når du koker havre blir den litt slimete og klissete. Urten har en slimholdig egenskap. Det er dette som gjør at den også kan brukes som et beroligende middel for irriterte hudområder som eksem og betennelsesaktige hudsykdommer med kløe. Bruk et avkok av havre i badevannet, eller et grøtomslag. Eller brukes som vaskevann til ansiktet.

 

Affiniteter – hvor i kroppen den har effekt
 • Nervesystemet – beroligende og styrkende. Bygger og gjenoppretter et slitent nervesystem
 •  
 • Hud og bindevev – på grunn av den høye konsentrasjonen av næringsstoffer har den en nærende og gjenoppbyggende effekt på hår, hud, negler og bindevev.
havrebad
Preparater og dosering

Havrefrø i melkestadiet og tørket havrestrå er to forskjellige urtemidler. Mens frøene i melkestadiet blir brukt for den oppbyggende effekten på nervesystemet (troforestorativ), blir havrestrå brukt for den nærende egenskapen som styrker vev, muskler, tenner, hår og negler. Havrestrå virker også gunstig på nervene, men ikke så kraftig som tinktur av frøene.

Preparater

Avkok: 15gr tørket havre til 5dl vann. La småkoke i 15-20 min. (gjerne opp mot 2 timer) Tas 3g pr dag. Avkoket holder seg ca 2 døgn i kjøleskap

Næringsrik infusjon: 30g tørket havrestrå til 1 liter vann. Trekkes 4-8 timer eller over natt, drikkes i løpet av neste dag.  

Tinktur: Friske frø i melkestadiet overhelles med 50-60% alkohol. La trekke i 4-6 uker. 1-3 ml, 3 ganger pr dag

Havrebad: Tilsett 1 liter havreavkok i badevannet, eller heng en pose med havre under krana.

Havre Milky Oats tinktur

Har du ikke mulighet for å lage selv?

Sjekk om jeg har den på lager her.

Send meg gjerne en mail (bente@roysheim.no), hvis lageret er tomt. Kanskje jeg kan ordne noe.

Advarsel:

Havre er en trygg urt å bruke. Noen kan være allergisk mot havre eller gluten.

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Rosalee de la Foret
 • www.rolv.no
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

8 thoughts on “Havre

 • 31. januar 2022 kl 10:31
  Permalink

  Tusen takk for interessant lesning. Jeg lurer på om havremelk kjøpt på dagligvare også virker medisinsk, eller om dette gjelder kun for havremelktinktur?

  En veldig fin ting med havren er at den er naturlig glutenfri og derfor tåles av de aller fleste. Kan bli glutenforurenset under mølleprosessen, men en får lett tak i havre malt på glutenfri mølle.

  Svar
  • Bente Røysheim
   31. januar 2022 kl 11:16
   Permalink

   Hei du 🙂 Jeg har ikke studert hvordan havremelken på butikken blir fremstilt, stor mulighet for at den har noen av virkestoffene. Men den er nok ikke fremstilt av havren i “melkestadiet”, så tinkturen er mye sterkere. Takk for at du minnet meg på dette med gluten 🙂

   Svar
   • 1. februar 2022 kl 10:58
    Permalink

    Tusen takk for opplysninger om havre.Vet at havre er sundt men mye jeg ikke viste.Veldig fint og hyggelig å få slike mailer fra deg.

    Svar
 • 4. februar 2022 kl 11:15
  Permalink

  Avena sativa (havre) er medisinsk urt. Som biopat og naturterapeut med master i urtemedisin, vil jeg holde en knapp på denne urten som en tinktur mot nervøsitet og stress, som en kur i en måned. Den har ingen bivirkninger. Ellers er havregrøt lagd på vann med blåbær og valnøtter super frokost. Ha gjerne den melken du liker langs kanten hvis du ikke vil ha den tørr, eller for å kjøle den ned

  Svar
  • Bente Røysheim
   5. februar 2022 kl 09:47
   Permalink

   Hei Turid 🙂 Tusen takk for at du deler 🙂 Jeg har blitt veldig glad i havre, en fantastisk urt med flere bruksområder! Den er lett å dyrke, høste og jeg syntes den er vakker 🙂 Havregrøt er på frokostbordet hver morgen. Føler at den gjør meg godt.

   Svar
 • 9. mai 2023 kl 17:49
  Permalink

  Her var mye interessant å lese og lære , blir mer og mer tent på å lage mye fantastisk litt etter litt . Det om havre var spennende spiser havregrøt hver dag ,koker opp med vann og så litt yt melk som har mye protein . Bruker c.cheese og dadler for søting.

  Svar
  • Bente Røysheim
   10. mai 2023 kl 16:44
   Permalink

   Så hyggelig at du syntes det var interessant 🙂 Elsker havre!! Jeg spiser også havregrøt til frokost. Bruker bare vann og litt salt, men det er fordi jeg har blitt vant til det, og syntes det er det beste 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *