Hvordan lage urtesalver

Hva er en urtesalve?

Urtebaserte salver er en tradisjonell måte å bevare de helende egenskapene hos urter, og lage dem i en form som er lett å bruke. Urtesalver har blitt brukt i tusener av år for å overføre virkningene av medisinske urter til huden.

Salve er blanding av olje og voks som “leverer” urtenes virkestoffer

Problemet med kjøpte salver er at de ofte er basert på petroleum, og det er brukt parafinvoks og petrolatum(vaselin) som base. Les artikkel fra KK her.

Huden er vårt største organ, som absorberer alt som blir påsmurt. Når salven blir påført huden, vil kroppen absorbere fordelene fra urtene som er infusert i oljen som salven er laget av. Urter kan brukes for å balansere, detoxe, og hele kroppen ved å smøre urtene på huden i form av en salve. Dette er bare ên måte å bruke urter på. Brukes til lindring og heling.

Salver trekker ikke inn i huden, men danner en beskyttelsesbarriere.

Tilsett gjerne noen dråper valgfri eterisk olje. Disse oljene har også sine egenskaper.

Leppepomade er en type salve for leppene.

ugressalve

Spar penger

Organiske produkter er ofte høyt priset. Du kan spare mye penger ved å lage den selv. Pluss at det er en morsom hobby.

Bruk ugresset du har i hagen

Helende salver er lette å lage fra ugresset du har i hagen. Forskjellige ugras (urter) gir forskjellig virkning, så du må vite hva du trenger.
Planter som du høster selv, vil være friskere og mer fylt av vitalitet.
Høst bare planter som du vet er usprøytet og vær helt sikker på hva slags urt du plukker.

Dette trenger du for å lage din egen urtesalve:

2 kjeler
2 mikseboller
2 kleder til å sile gjennom
Olivenolje eller annen olje
Bivoks
Urter
Krukker til å ha salvene på

Basis urtesalve oppskrift

4 deler olivenolje eller annen olje eller en kombinasjon
2 deler tørkede urter eller 4 deler friske hakkede urter
1 del bivoks

4:1 oppskriften av olje:bivoks gjør salven hard nok til å stå solid i krukken i normal romtemperatur.
Gjør salven enkel å påføre, den vil smelte i kontakt med huden
Kan til og med bruke 10:1 olje:bivoks salven blir mykere jo mindre bivoks det brukes.

Hvis salven er oljete, prøv å bruke tørre oljer som druekjerneolje i stedet for olivenolje. Ikke bruk raffinerte oljer

lage salve

Basis fremgangsmåte

Alle salvene følger samme fremgangsmåte:

Lag en vanndampkjel ved å plassere den ene kjelen oppi den andre. Hell olje over urtene og la det trekke i 30 min på svak varme. Dette er en hurtigmetode. Det er bedre å la urtene trekke i oljen i flere uker for å få ut mest mulig av virkestoffene.

Sil av urtene gjennom et klede og skvis ut alt du kan. Dette gjelder hvis du har brukt tørkede urter. Hvis du har brukt friskt plantemateriale skal det ikke skvises like hardt, da platematerialet inneholder vann som vi ikke vil ha i salven.

Smelt bivoks i vannbad og tilsett oljeuttrekket.

Hell blandingen i små krukker

Merk og sett på dato. Merk også hva de skal brukes til, og hvor lenge de er holdbare

Hvor lang er holdbarheten?

Salvene er laget uten vann og de vil holde så lenge oljene holder seg. Dette kan forlenges hvis vit E er tilsatt. Holdbar opp til tre år.

Salver laget med tørkede urter vil holde seg lenger enn salver med friske urter. Friske planter bør ligge over natten før de blir brukt i olje. Dette gjør at de fordamper litt før de brukes. Prikkperikum bør alltid lages med friske (men visnede) blomster. Løvetann bør alltid være tørket.

Lykke til !

Urtesalver

6 kommentarer til «Hvordan lage urtesalver»

 • 1. september 2020 kl 07:28
  Permalink

  hei og takk for gode tips . Jeg har også laget ringblomst salve til min hud som er plaget av eksem og psoriasis i mange år. Jeg fikk et råd om at hvis jeg har induksjonsovn kunne jeg ha oljen rett i kjelen og smelte bivoks i den og tilsette e vitamin når temprauren er lav. Har du noen erfaring med denne måten, lettere arbeidet når jeg lager salve. Hvor kjøper du hyllser og krukker hi Jorunn Dorothea

  Svar
  • Bente Røysheim
   3. september 2020 kl 07:59
   Permalink

   Hei Jorunn Dorothea. Desverre har jeg ikke erfaring med induksjonsovn. Jeg bruker bestandig vannbad. Jeg handler hylser og krukker hos Sunvita 🙂

   Svar
 • 5. november 2020 kl 12:23
  Permalink

  Jeg har nå laget min første groblad salve,den ble helt perfekt men jeg hadde voksen rett i oljen og i vannbad.Men man kan gjøre begge deler eller? smelte voksen først å ha den oppi oljen? Hvor mye e vitamin skal man ha oppi?Tusen takk for alt du deler,det er til stor hjelp

  Svar
  • Bente Røysheim
   6. november 2020 kl 14:36
   Permalink

   Hei Liv! Gratulerer med din første urtesalve. Jeg gjør begge deler. Noen ganger oljen først og noen ganger voksen først. Men begge må i vannbad, slik at de varmes sammen. E-vit er valgfritt. 0,5-2% er mest vanlig. E-vit er en antioksidant som hjelper litt mot harskning, men er ikke et konserveringsmiddel. Du MÅ ikke ha e-vit i salven, hvis den ikke inneholder noe med vann.(bare urter, oljer, fett og voks) Bruk bare helt tørre urter, og vær nøye med å bruke steriliserte glass og redskaper 🙂 Lykke til videre 🙂

   Svar
   • 24. november 2020 kl 13:29
    Permalink

    Må det være vann i for at man kan bruke e vit?skjønte det ikke helt.koker du glassa som du lar olje og urter stå å trekke i?

    Svar
    • Bente Røysheim
     28. november 2020 kl 17:36
     Permalink

     Det er best å lage salver uten vann, da vannbaserte produkter må ha konservering. E-vit kan du bruke uten at det er vann. Jeg steriliserer glassene som jeg bruker ja 🙂

     Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *