Groblad

Groblad – Plantago major

Groblad er en av våre mest allsidige medisinplanter. Som navnet sier hjelper den sår med å gro, trekker ut gift og brodder fra insektsbitt. Kan brukes ved urinveisinfeksjoner, tørrhoste og slimhinnebetennelser, samt ved sår i fordøyelsessystemet.

Deler som brukes:
 • Blad – høstes hele sesongen
 • Frø – når de er modne

Bladene tørkes skånsomt. De skal beholde fargen. 

Alle deler oppbevares på tette glass på et mørkt kjølig sted.

 

Smak 

Smaken er bitter, og salt (mineralsmak)

Energetikk (temperatur, fuktighet og tone)

 • kjølende – kjøler ned overopphetning og irritasjon i vevene
 • fuktende 
 • sammentrekkende

Effektene er litt paradoksale, da vi ser at den  både har sammentrekkende (oftest opptørkende) og fuktende egenskaper samtidig. Dette gjør denne urten ganske unik,  ettersom den har evnen til både å stryke og fukte, mykgjøre, lindre og kjøle vev.

Primære egenskaper
 • urindrivende
 • sammentrekkende/sårhelende
 • slimhinnebeskyttende/emollierende
 • betennelseshemmende
 • antiseptisk
 • fuktighetsgivende ekspektorerende (hjelper til med å fjerne slim fra lungene)
Urindrivende

Effektivt vanndrivende middel som brukes ved behandling av urinveisinfeksjoner. Kombinasjonen av slimhinnebeskyttende og sammentrekkende (styrkende) egenskaper gjør det gunstig for behandling av urinveisinfeksjoner preget av varme, betennelse, tørrhet og blødning, der slimhinnene er irriterte og trenger en beroligende behandling.  Både beroligende / slimhinnebeskyttende, og tonisk / sammentrekkende. 

grobladolje
Sammentrekkende /sårhelende

Den sammentrekkende egenskap hjelper til med å stoppe i blødninger i kutt, skraper og andre typer blødende sår utvendig, men kan også stagnere blødning innvendig. For indre blødninger fungerer det best på urinveiene, men kan også brukes på fordøyelsessystemet. Husk at selv om den er sammentrekkende, er den også slimhinnebeskyttende, beroligende og fuktende. På denne måten har den en viss paradoksalt kvalitet der den kan fukte og tørke samtidig. 

Slimhinnebeskyttende

Dette er en av våre store slimhinnebeskyttende urter for behandling av tørre forhold i slimhinner som bekler urinveiene, luftveiene (f.eks sår hals) og fordøyelsessystemene. Disse egenskapene kommer best til sin rett ved bruke av friske groblad i preparatene, da de tørkede virker litt mer sammentrekkende. Spesifikk for vev som blør og trenger sammentrekning, men som også er tørre, svake, og sprekker. Vevene trenger også de beroligende egenskapene til en slimhinnebeskytter (demulcent). Groblad inneholder et bredt utvalg av polysakkarider som er ansvarlige for den slimhinnebeskyttende egenskap. 

Vil du lære å lage oljer og salver basert på urter?

Bli med på nettkurs, hvor du kan lære kunsten steg for steg!

Kurset er bare åpent for påmeling noen få ganger i året. Les mer: Kraftfulle salver

Betennelseshemmende

Groblad er en fantastisk urt for behandling av betennelsestilstander i organsystemene det er spesifikt for, spesielt urinveier, luftveier og fordøyelsessystemer, og selvfølgelig utvortes. Den er ganske spesifikk for vev som er varme og overstimulert.  I  helhetlig urtemedisin er betennelse en kritisk og nødvendig intelligent respons av kroppen og en vital helbredelsesprosess, så den bør ikke stoppes helt.

Antiseptisk

Groblad inneholder en liten håndfull bestanddeler som har antiseptiske egenskaper som gjør det gunstig i behandlingen av infeksjoner. Det er mest brukt utvortes i denne forbindelse, men har også virkning for indre infeksjoner som oftest i urinveiene, men kan også brukes i luftveiene og fordøyelseskanalen. Mens noen bestanddeler er direkte antiseptiske, er det også verdt å merke seg det mangfoldet av polysakkarider som er tilstede i bladene, som utøver et lokalt immunstimulerende egenskap.

Fuktighetsgivende ekspektorant (fremmer fjernelse av slim fra lungene)

Groblad er en svært nyttig slimløsende urt til lungene, hovedsakelig på grunn av sin slimhinnebeskyttende egenskap. I denne forbindelse brukes den spesielt til tørrhoste. 

Affiniteter – hvor i kroppen den har effekt
 • Slimhinner – Den primære egenskapen er effekten på slimhinnene (i urinveier, luftveier og fordøyelse) Den øker sekreter og stimulerer aktiviteten i slimhinnen. Den renser og desinfiserer dem også.
 •  
 • Urinveiene – Beroligende, vanndrivende middel, slimhinnebeskyttende, antiseptisk (brukt i behandling av urinveisinfeksjoner)
 •  
 • Luftveiene – Slimløsende, antiseptisk og slimhinnebeskyttende (brukt i behandling av luftveisinfeksjoner)
 •  
 • Fordøyelsen – Sårhelende egenskap (brukt i behandling av magesår, betennelser, infeksjoner og lekk tarmsyndrom)
 •  
 • Munn, tenner og tannkjøtt –  Sammentrekkende, slimhinnebeskyttende, antiseptisk og uttrekkende egenskaper (brukt i behandlng av tannproblemer, spesielt infeksjoner og nervesmerter)
 •  
 • Hud – Kan brukes mot alle hudsår og skader. 
groblad ringblomst valurt
Preparater og dosering

Stoffene i groblad trekkes bra i vann, alkohol, olje og edikk. 

Blad

Te, avkok, infusion: 1ss pr kopp (250ml) vann. 3 g pr dag. Friske eller tørkede blad til te.  Eller 30gr til en liter, trekkes i 4 timer eller over natt. Gir tilgang til mye mineraler. 

Tinktur: 1:3  friske planter. 2-3ml 3 g pr dag. 50% alkohol. Lage tinktur

Sukkus:  De ferske bladene kan kjøres gjennom en juicepresse og brukes enten ferske eller frosset i isbitformer. Dette kan tas i mengder på 1-2 spiseskjeer opptil 4g pr dag. Denne juicen kan også konserveres med en liten mengde alkohol – bare nok til å bringe det opp til omtrent 25%. For å gjøre det enda sterkere kan du bevare saften med tinktur av planten i stedet for bare vodka. Kan til behandling av magesår, tørre luftveisforhold, og irritable urinveisinfeksjoner.

Olje, salve: Tørkede blader (friske kan også brukes) trekkes i olje. Tilsett nok bivoks for å lage en salve. Dette kan brukes på alle slags kutt, skrap, og sår. Ofte er det kombinert med andre aktuelle sårhelende urter som valurt, ringblomst og Johannesurt. Bruk etter behov, men vanligvis fungerer 2-3 applikasjoner per dag.

Grøtomslag: Dette er en av de vanligste måtene å bruke groblad. Plukk de friske bladene og tygg opp i en masse som påføres såret og dekk med en ren bandasje. Kan også moses i en morter. Dette vil effektivt stagnere blødning, trekke ut smuss, splinter eller annet fremmedlegemer, gir en antiseptisk effekt og begynner å trekke såret sammen. Disse kan påføres 2-3 ganger om dagen. Tørkede blader kan trekkes i varmt vann, og brukes på såret. En ren klut kan dyppes i sterkt uttrekk og legges på såret. Hele blad kan også brukes. Det sies at baksiden av bladet trekker ut (gift, fliser), og forsiden heler.

Advarsel:

Groblad regnes som en svært trygg urt å benytte, både utvortes og innvortes. Unngås av ammende og ved graviditet.

Kilder:
 • Evolutionary Herbalism
 • Rosalee de la Foret
 • Urtekilden.no
 • etc

Dette er bare ment som informasjon. Vi tar ikke ansvar for eventuelle skader som oppstår i forbindelse med bruk.

Min lille nettbutikk

Hvis du ikke har anledning til å plukke groblad selv, kan du kjøpe tørkede groblad i nettbutikken. Eller tinktur av groblad.

Klikk på bildene for å sjekke lagerbeholdning.

8 thoughts on “Groblad

 • 12. mai 2020 kl 07:06
  Permalink

  Jeg bruker mye hele friske groblad til å lege kutt/sår og brannsår. Bruker da den glatte siden, oversiden. Den som leger. Blødningene stopper med en gang og såret gror å er borte på noen dager. Likedan med brannsår. Ingen arr i etterkant heller. Min beste førstehjelp, da jeg er kokk

  Svar
  • 1. august 2022 kl 11:52
   Permalink

   Kan man legge friske blad med den glatte siden ned på f.eks. psoriasis og ta bandasje rundt? Eller er det bedre å bruke morter og knuse ferske blad?

   Svar
   • Bente Røysheim
    2. august 2022 kl 07:53
    Permalink

    Du kan ta de ferske grobladene i munnen og tygge dem litt før du legger dem på 🙂 Morter kan også brukes, pass på at den er helt ren. Påenget er å få fram litt av saften i bladet. Lykke til. La meg gjerne få høre resultatet 🙂

    Svar
 • 20. mai 2023 kl 16:50
  Permalink

  Hei Kan man også bruke groblad på hemmorider og fissurer kanskje? Siden de er sammentrekkende og slimhinne?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *