Urter ved forkjølelse 3. -Tørrhoste

Tørrhoste uten slim

Hva er egentlig hoste? Det er kroppens forsøk på å få opp substans fra lungene. 

Vi kan ha flere typer forskjellig hoste. Hvis vi har svelget feil får vi en hosterefleks. Eller vi kan ha tørrhoste fordi vi har tørt, betent vev eller slim som skal opp og ut. 

Vi bruker forskjellige urter for å behandre forskjellige typer hoste.

Først skal vi snakke om tørrhoste, altså hoste uten noe slim. Hosten er uproduktiv. Vi hoster på grunn av tørrhet og irritasjon i slimhinnene. I neste avsnitt ser vi på hoste med slim som sitter fast. Brystet føles fullt. Neste innlegg vil handle om slim og slimhoste. Kommer her

Vi vil bruke urter fra to hovedkategorier for tørrhoste, nemlig slimholdige (smørende) og krampeløsende.

 

Dette er innlegg nr 3 i serien om å bruke urter ved forkjølelse. Jeg holder på å studere og ønsker å dele mitt synspunkt med deg.

Slimholdige (smørende) urter 

Slimholdige urter smører og dekker til slimhinnene. De kommer i direkte kontakt med slimhinnene og har også en refleks til å smøre betennelse i lungene, selv om de teknisk sett ikke kommer i kontakt med dem. 

Slimholdige urter demper ikke hosten, men smører og mygjør vevet så hosten ikke behøves. Vi vil egentlig ikke stoppe hosten, fordi den kommer av kroppens vitale respons. Men fordi hosten oppstår på grunn av irriterte vev, kan vi smøre disse vevene slik at hosten stopper.

Alle disse utene kan fint tas gjennom hele dagen.

Legestokkrose

Bruker røtter, blad og blomster. Smører halsens slimhinner. Virker mildt reduserende på hosterefleksen. Hjelper til å fortynne og mykgjøre slimet.

legestokkrose
Lindeblomster

Virker smørende og har en mild hostereduserende egenskap . Ofte brukt til barn. Den er beroligende og avslappende og kan roe de tørre vevene i halsen. 

Lindeblomst
Lakris

Virker smørende på tørre vev, slik at hosten avtar. Slimholdig, antiviral, mykgjørende på vevet (OBS større inntak kan føre til høyt blodtrykk)

Lakris
Groblad
Virker smørende på tørre vev. Drikkes som en varm te. Den er mineralrik og derfor betraktet som en maturt, men den er bitter. Kan lages som en sirup, letter å ta for barn.
Groblad
Honning

Lindrer sår hals og letter hosten.

Smører en sår hals og demper hoste. Mykgjør lungene. Bruk lokal rå honning. Fin å ta på kvelden.

Honning

Krampeløsende urter

Normalt vil vi ikke fjerne symptomet fordi det er kroppens intelligente respons, men er hosten krampaktig og uproduktiv, kan det være på sin plass å bringe litt hvile. Ofte har vi en fæl, tørr, krampaktig hoste som gjør at vi ikke får sove om natten. Det er smertefullt for halsen og lungene, og veldig irritabelt. Vi kan bruke krampeløsende urter for å roe ned stramme vev og roe ned tørrhoste. 

Vi vil mykgjøre vevet gjennom hele dagen, men hvis vi fortsatt hoster mye om natten, kan vi bruke antispasmodik slik at vi får sove.

Ikke bruk hostereduserende remedier hvis du har slim som vil opp. Da kan slimet bli sittende fast i lungene og skape betennelse.

Legestokkrose
Legevendelrot

Avslapper stramme muskler og dempe hosterefleks. Den er også beroligende. Fin å bruke på kvelden. Noen får motsatt efekt, at de blir stimulert. Brukes som tinktur eller te.

Kaliforniavalmue
Kaliforniavalmue

 fin beroligende nervine, fremmer søvn og roer hosten.  Te eller tinktur for å stoppe hosten.  Beroligende og fremmer søvn, men ikke så sterk som valerian. Kan brukes på dagtid.

Krossvedbark
Krossvedbark

Antispasmodik. Brukes for å stagnere hostefrefleksen. Har ikke sterke beroligende egenskaper, kan brukes på dagtid..

Tørrhoste. Vi vil altså først behandle rotårsaken, som her er tørrhet. Vi bruker slimholdige, smørende urter for å hjelpe til med å øke fuktigheten og vi kan bruke antispasme urter for ukontrollert hosting. Vi behandler både rotårsaken og bringer komfort.

Hoste med tørt slim, uproduktiv

Dette er hoste med tørt slim som er vanskelig å hoste opp. Det kjennes ut som det er noe i lungene, men det er vanskelig å få hostet det opp. Det kan være at man får hostet opp noe. Det kan være vanskelig å ta dype åndedrag, det føles ut som brystet er fullt.

I forrige avsnitt snakket vi om tørrhoste med null ekspektasjon. Vi bruker da slimholdige og krampeløsende urter. Vi vil fortsette å bruke slimholdige urter som har en beroligende ekspektorerende egenskap. Det vil hjelpe til med å mygjøre og fortynne slimet slik at hostingen kan stoppe.

Slimholdige / ekspektorerende urter 

Mykgjøre tørre slimhinner, slik at slimet blir mer rennende, og vi får hostet det ut fra lungene. Da kan vi kombinere slimholdige (se listen med urtene i avsnittet for tørrhoste) og ekspektorerende urter. 

Vi skiller mellom beroligende ekspektorerende (noen av de slimholdige urtene er beroligende ekspektorerende) og stimulerende ekspektorerende.

Vi både mykgjør via de slimholdige ekspektorerende urter og vi hjelper også til å stimulere slimflyten med stimulerende ekspektorerende urter. (skriver om stimulerende ekspektorerende urter i neste innlegg)

Hvis det ikke er noe slim, vil du ikke bruke stimulerende ekspektorerende urter, fordi hvis det er for mye tørrhet, kan situasjonen bli værre.

Antimikrobielle urter.

Hindrer virus og bakterier og har forskjellige måter å gjøre det på. Vi bruker denne når det er tegn på hete, slik som gulgrønt slim. Kombiner med stimulerende ekspektorants.

Når du har en forkjølelse eller influensa har du en infeksjon.

Strylav

Fin for øvre luftveier. Når slimet er gulgrønt, men ellers under hele sykdomsforløpet. De aktive komponentene i strylav vil ikke bli trukket ut ved te. Det er best å kjøpe tinktur.  Antimikrobiell og fin for lungene. Høye doser kan gi fordøyelsesbesvær. Svært høye doser kan være giftig.

strylav

Propolis

Sterkt antimikrobiell. Kan brukes som en sirup, halsspray eller tInktur.

Propolis
Oregano

Stimulerende ekspektorant og sterkt antimikrobiell. Kan drikke som te, eller som sirup. 

oregano
Lakris

Sterkt antiviral

Lakris
Alantrot

Stimulerende ekspektorerende, sterkt antimikrobiell.

Alantrot
Timian

Antimikrobiell.

Timian

Dette innlegget er det tredje i en serie om forkjølelse. Serien er inspirert av diverse kilder; Evolutionary Herbalism, Rosalee de la Foret, Urtemedisin av Non Shaw , Frisk av urter av George D. Pamplona, Urtekilden.no, div bøker  og kurs.

Neste innlegg vil handle om  definisjon av slim og slimhoste.

Alantrotsirup
   

Alantrot-sirup

Alantrot sirup. Urtesirup Basen til en urtesirup er et sterkt avkok av urter. Vi bruker avkok når det er harde

Urtepastiller
  

Urtepastiller for sår hals

Hvordan lage urtepastiller for sår hals Urtepastiller er morsomme å lage, og de smører en sår hals.  Halsen føles sår

tørrhoste
  

Urter ved forkjølelse 3. -Tørrhoste

Tørrhoste uten slim Hva er egentlig hoste? Det er kroppens forsøk på å få opp substans fra lungene.  Vi kan

slimhoste
  

Urter ved forkjølelse 4. -Slimhoste

Hoste med slim, produktiv Kroppens intelligente respons gjør at vi hoster for å få opp slim fra lungene. I motsetning

Urter ved sår hals
  

Urter ved forkjølelse 2. -Sår hals

Sår hals Sår hals er av de første symptomer ved en forkjølelse og dette innlegget handler om hvilke urter vi

svarthyll sirup
    

Svarthyll sirup

Hvordan lage svarthyllsirup Svarthyllsirup er kjempefin å bruke når du kjenner at forkjølelsen er på gang. Du aner en litt

2 thoughts on “Urter ved forkjølelse 3. -Tørrhoste

  • 29. februar 2020 kl 22:59
    Permalink

    Tusen takk for all denne fine infoen du deler villig vekk med oss som ønsker å lære mer. Du har vekt urteinteressen min som har ligget i dvale i mange år. Dette er gøy! Tusen takk:-)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *