Urter ved forkjølelse 4. -Slimhoste

Hoste med slim, produktiv

Kroppens intelligente respons gjør at vi hoster for å få opp slim fra lungene. I motsetning til tørrhosten som kommer fra irritert, betent vev og er uproduktiv, gjør den produktive hosten jobben med å få opp slimet.

Her vil vi ikke bruke krampeløsende urter, fordi de kan overstyre hosterefleksen. Hvis vi stopper å hoste kan slimet bli sittende fast og det kan bli en infeksjon og føre til lungebetennelse. Vi vil stoppe årsaken til at vi hoster slik at den dempes.

 Les om tørrhoste her

Hva er slim? 

Vi alle produserer en slimete substans via slimhinnene. I bihuler, hals eller fordøyselsessystem. En gjennomsnittlig voksen person produserer ca 1 liter om dagen!

Slimet inneholder antibodies til hver organisme som har angrepet kroppen. Det hjelper oss å drepe organismer og bekjempe det som angriper kroppen. Slim er en personlig, genetisk  pasta som vil vaske bort eller drepe infesjonsorganismer.

Så lenge det flyter fritt som en tynn væske er det tegn på god helse, det heler og bekjemper innvaderende organismer eller annet som irriterer slimhinnene.

Det er et lett gjennomtrengelig vev. De kan fort bli invadert av patogener. Dette er hvorfor slimhinnehelse er så viktig. Det er en stor del av immunsystemet vårt.

Når vi er syke vil vi produsere mer slim, dette er en fordel så lenge den er tynn og klar. Det hjelper til med å beskytte for patogener.

Slimet har forskjellig energetikk

slim

I begynnelsen av en forkjølelse eller influensa, (immunsystemrespon) har vi klar/hvit slim og det er en god ting. Vi vil bruke energetikken på slimet og fargen og konsistensen for å guide vårt valg av urter.

Kaldhet:  tetthet med mye hvitt slim som sitter fast, (den er ikke klar og rennende). Vi vil bruke varmende urter

Hete: Når det er gult og grønt slim kan det være tegn på betennelse. Vi vil bruke avkjølende urter og antimikrobielle urter.

Tørrhet: Når det er slim som har tørket ut, brukes slimholdige urter.

Fuktig: Mye slim som vil ut av lungene. Vi bruker stimulerende ekspektorerende urter, som er opptørkende.

Det er best å forebygge. Vitamin A og mye vann er bra for slimhinnene.

Vi vil unngå kald mat, fordi vi vil unngå stagnert slim. Kalde melkeprodukter, isvann og appelsinjuice kan føre til problemer. Unngå disse

Stimulerende ekspektorerende urter

Spicy urter skaper en reaksjon som får slim til å flyte. Når du spiser spicy mat kan du føle det i bihulene, det begynenr å renne. Dette er det vi gjør her.

Vi bruker dette når det er stagnert slim i lungene eller det er en opphopning i bihulene. Vi kan bruke det hvis det er hvitt, gult eller grønt slim. Hver gang det er stagnert slim, så vil vi forynne slimet og la det flyte.

Vi bruker stimulerende ekspektorerende urter når det er hosting med slim. Vi vil ikke overforbruke disse når det ikke er slim i bildet, eller ikke noe ekspektorasjon, fordi da kan vi øke tørrheten.

Ekspektorerende urter:

Ingefær, kajenne, timian, 

Sterk mat. Får det til å flyte.

Steam. Får det til å renne. Eller varme bad og dusj

Alantrot

Får slim til å renne i lungene. Hjelper å lette lungetetthet. Letter hoste. Hjelper med produksjon av slim. Hjelper med å fortynne slimet og til å få det ut. Spesiell smak. Veldig sterk, aromatisk. Ikke så god smak med tanke på te, men bra som en sirup eller trukket i honnng. Les mer om Alantrot

Alantrot
Isop

Spesielt for tetthet i bronkiene. Fin som te. Fin til sirup eller trukket i honning

Isop
Sennepsfrø

Varmende kvalitet som er hjelpende ved tetthet. Både lungetetthet og bihule tetthet. Frøene er sterkest, spesielt brune frø. 

Sennepsfrø
Hvitløk

Brukes i mat eller trukket i honning

Vanlig løkk kan også brukes. I mat eller trukket i honning.  Letter hoste og fortynner  slim

hvitløk

Dette innlegget er det fjerde i en serie om forkjølelse. Serien er inspirert av diverse kilder; Evolutionary Herbalism, Rosalee de la Foret, Urtemedisin av Non Shaw , Frisk av urter av George D. Pamplona, Urtekilden.no, div bøker  og kurs

Alantrotsirup
   

Alantrot-sirup

Alantrot sirup. Urtesirup Basen til en urtesirup er et sterkt avkok av urter. Vi bruker avkok når det er harde

Urtepastiller
  

Urtepastiller for sår hals

Hvordan lage urtepastiller for sår hals Urtepastiller er morsomme å lage, og de smører en sår hals.  Halsen føles sår

tørrhoste
  

Urter ved forkjølelse 3. -Tørrhoste

Tørrhoste uten slim Hva er egentlig hoste? Det er kroppens forsøk på å få opp substans fra lungene.  Vi kan

slimhoste
  

Urter ved forkjølelse 4. -Slimhoste

Hoste med slim, produktiv Kroppens intelligente respons gjør at vi hoster for å få opp slim fra lungene. I motsetning

Urter ved sår hals
  

Urter ved forkjølelse 2. -Sår hals

Sår hals Sår hals er av de første symptomer ved en forkjølelse og dette innlegget handler om hvilke urter vi

svarthyll sirup
    

Svarthyll sirup

Hvordan lage svarthyllsirup Svarthyllsirup er kjempefin å bruke når du kjenner at forkjølelsen er på gang. Du aner en litt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *