Urter ved forkjølelse 1. -De første symptomer

Hei. Dette er innlegg nr 1 i serien om å bruke urter ved forkjølelse. Jeg holder på å studere og ønsker å dele noe av det jeg lærer med deg 🙂

Dette innlegget handler om kjennetegnene for forkjølelse og influensa og hva du kan gjøre helt i starten for å støtte immunforsvaret. Det er veldig viktig at du starter med det samme du merker symptomene. Da har du en god sjanse for å stoppe det fra å utvikle seg videre.

Forkjølelse

Forkjølelse er en infeksjon i øvre luftveier av et virus som heter rhinovirus. Forkjølelse varer fra noen dager opp til en uke. Den smitter via dråper i luften eller vi får den på hendene og rører ved munnen. Når man ført har blitt smittet, tar det to til tre dager før symptomene kommer.

Barn har oftere forkjølelse enn voksne, de har ikke fått bygget opp immunforsvaret. Det bygges opp for hver forkjølese, av forskjellige rhinoviruser.

De vanligste symptoeme er: 

 • Røde øyne og rennende nese. 
 • Tette bihuler med smerte. 
 • Vanskelig å puste. 
 • Hodepine. 
 • Nysing
 • Sår hals 
 • Hoste. 
 • Utmattelse. 

Normalt har ikke vi voksne så ofte feber ved forkjølelse, mer vanlig at babyer kan ha feber.

Det er ikke noen antivirus-medisiner som er effektive på rhinoviruset. Antibiotika brukes ikke for forkjølelese, fordi det er virus som invaderer kroppen. Antibiotika dreper bakterier. Det er heller ikke noen vaksiner mot dette viruset. 

Vi kan stoppe forkjølelsen i starten eller korte ned sykeperioden. Alt vi gjør skal støtte immunforsvaret. Ved hjelp av urter kan vi stoppe forkjølelsen i starten eller korte ned sykeperioden.  

Influensa

Influensa er RNA viruser, og symptomene er værre enn forkjølelse. Det kan sitte i opptil to uker.

De vanligste symptomene er: 

 • Frysninger og feber. 
 • Rennende nese 
 • Sår hals 
 • Muskelsmerter 
 • Hodepine 
 • Hoste 
 • Utmattelse  
 • Kvalme 
 • Diare 
 • Feber

Viruset setter seg i slimhinnene. Dråper spres i luften, eller via hendene på samme måte som forkjølelse. Det tar ofte 24 timer før symptomene kommer.

Influensa er verst for gamle, nyfødte og de med generell dårlig helse. Mange (svake) dør hvert år av influensa. Skolemedisin som blir brukt er vaksine, NSAID (smertestillende) og hostestillende.

Hva vi kan gjøre:

Første tegn er ofte sår hals, at du føler deg kald, eller får rennende nese.

 
 1. Først må vi hvile, da støtter vi immunforsvaret til å få jobbet effektivt. Og vi kan pakke oss inn, svette ut viruset. 
 2. Drikke varmende teer. 
 3. Badstu eller et varmt bad/dusj.
 4. Unngå kalde ting, som melkeprodukter, som er slimproduserende. Opphopning av seigt slim gjør at virus og bakterier trives. Unngå også appelsinjuice, den stopper slimproduksjonen og den er kald.
 5. Unngå rå mat av alle slag. De er kalde og i tillegg hardt å fordøye. Vi vil ikke forstyrre kroppen med slike arbeidsoppgaver nå.
 6. Unngå sukker, det gjør ikke godt for immunforsvaret.
 7. Vi vil nære immunsystemet med for eksempel suppe. Den er lett å fordøye. Øk på med varmende krydder så suppen blir spicy.
 8. Drikk mye, men unngå kalde drikker. Lunkent vann og urteteer er fint.

Hvis du er kald, pakk deg inn. Er du sulten spis nærende mat. Hvis du ikke er sulten så er det ok også. Er du trøtt, så hvil.

Immunstimulerende urter
Svarthyll

Tas med det samme du føler noe er på gang. Hver halve eller hele time. Den kan brukes som en sirup, en te eller tinktur. Dette er en maturt, så vi kan ta høye doser. Ikke spis bærene rå, kok dem. En til to ss svarthyllsirup hver time. Forskning har vist at bærene har virusbekjempende egenskaper.

svarthyll
Solhatt

Hjelper i starten av forkjølelse og den støtter immunsystemet. Den er også fin for lymfene, blodrensende, beroligende, svettedrivende, antimikobiell. Solhatt er en kjølende urt og er derfor best å ta hvis vi er overopphetet, eller blande den med noe varmende. Tas gjerne som halsspray, eller tinktur.

solhatt
Hvitløk 

Øker sirkulasjonen. Bidrar til å forebygge virussykdommer. Tas gjerne som hvitløkshonning. Både hvitløk og honning er antiseptiske. Ellers spis så mye du orker. 

hvitløk
Kajenne

Øker blodsirkulasjonen og er et generelt stimulerende middel.  Varmer opp kroppen. Bygger opp motstandskraften i begynnelsen av forkjølelsen. Kan drikkes som te eller tilsett små mengder i annen urtete. Eller som tinktur.

Les mer om kajennens egenskaper

kajenne
Ingefær

Betennelseshemmende, kan hjelpe for sår hals, den er antimikrobiell, kan hjelpe ved infeksjon, stimulerer svette, hjelper med å varme opp kroppen. Lag en te, gjerne med et par sitronskiver. Husk å dekke til teen mens den trekker. (gjelder alle urter, spesielt de aromatiske)

Slim er en fordel på starten av forkjølelse, spesielt flytende. Det er ikke en god ide å stoppe flyten.

Les mer om ingefærens egenskaper

ingefær
 Dette innlegget er det andre i en serie om forkjølelse. Serien er inspirert av diverse kilder; Evolutionary Herbalism, Rosalee de la Foret, Urtemedisin av Non Shaw , Frisk av urter av George D. Pamplona, Urtekilden.no, div bøker  og kurs

Poster om forkjølelse

Alantrotsirup
   

Alantrot-sirup

Alantrot sirup. Urtesirup Basen til en urtesirup er et sterkt avkok av urter. Vi bruker avkok når det er harde

Urtepastiller
  

Urtepastiller for sår hals

Hvordan lage urtepastiller for sår hals Urtepastiller er morsomme å lage, og de smører en sår hals.  Halsen føles sår

tørrhoste
  

Urter ved forkjølelse 3. -Tørrhoste

Tørrhoste uten slim Hva er egentlig hoste? Det er kroppens forsøk på å få opp substans fra lungene.  Vi kan

slimhoste
  

Urter ved forkjølelse 4. -Slimhoste

Hoste med slim, produktiv Kroppens intelligente respons gjør at vi hoster for å få opp slim fra lungene. I motsetning

Urter ved sår hals
  

Urter ved forkjølelse 2. -Sår hals

Sår hals Sår hals er av de første symptomer ved en forkjølelse og dette innlegget handler om hvilke urter vi

svarthyll sirup
    

Svarthyll sirup

Hvordan lage svarthyllsirup Svarthyllsirup er kjempefin å bruke når du kjenner at forkjølelsen er på gang. Du aner en litt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *