Derfor skal vi bruke urter for hverdagsplager.

Urter for en sunn tilstand.

Vi vil bruke urter for hverdagsplager, slik at vi mest mulig unngår smertestillende tabletter. Vi vil bruke urter for å styrke motstandskraften vår, og rette opp igjen styrken i vev som er svekket. Vi vil hjelpe kroppens egen evne til å hele seg selv ved infeksjoner. Urter for hverdagsplager kan brukes til å stimulere vevet, berolige, eller varme opp/kjøle ned, gi fuktighet/virke opptørkende osv. Vi vil gjerne finne ut hva slags tilstand det er på vevet (slimhinnene), og bruke urter for å få de i balanse. Ved tørre slimhinner bruker vi gjerne fuktighetsgivende (demulcent) urter som for eksempel  legestokkrose.

Trygge urter

De urtene som er nevnt her på siden min, er veldig trygge å bruke. Vi kan bruke urter for å forebygge. Eller å korte ned på syketiden. De kan gjøre så vi føler oss bedre. Urtene støtter immunforsvaret vårt. Det værste som kan skje er litt kvalme, kanskje hodepine og kanskje enkelte kan få litt utslett. Milde symptomer og veldig trygt. Det er ikke rapportert dødsfall ved bruk av disse urtene. 

Lage urteremedier selv

Vi har mulighet til å lage fantastiske urteremedier som virkelig kan hjelpe med symptomene for eksempelvis forkjølelse og influensa. Hjemmelagde produkter av planter som kommer direkte fra jorda, i stedet for å gå på apoteket og kjøpe piller. Du vet ikke hva pillene inneholder eller hvor de kommer fra.

Det er mye billigere å lage selv enn å kjøpe piller, og de gir oss bedre helse. 

Ved å bruke urter vil det knytte oss nærmere til naturen. Vi kan lære det videre til neste generasjon.  Å bruke tid i naturen kan faktisk også hjelpe immunsystemet.

Det er lurt å lage noen remederer som vi har for hånden, lett tilgjengelig hvis vi skulle bli syke. Og lage en plan på hvilke urter som er aktuelle i forskjellige situasjoner. Et lite husapotek!

urter for hverdagsplager
Fordeler med urter:
 • Øker motstandskraften
 • Trygge å bruke
 • Støtter immunsystemet
 • Lage produkter selv
 • Direkte fra jorda
 • Kontroll over innholdsstoffer
 • Billigere enn piller
 • Knytte oss nærmere naturen
 • Lære bort til neste generasjon
Symptomene er faktisk nyttige!

Når symptomene kommer er det et varsel om at immunforsvaret jobber. Kroppen avfeier virusinfeksjon, den identifiserer det, og lager betennelserespons for å beskytte kroppen mot viruset. Vi vil ikke stoppe symptomene, fordi vi vil ikke stoppe immunsystemet. Men symptomene er ikke komfortable, og vi kan bruke urter for å få oss til å føle oss bedre.

For hver forkjølelse og influensa vi har, jo bedre blir resistansen til bakterien/viruset og immunforsvaret blir sterkere hvis det får lov å jobbe.

Å ta bort symptomene ved å ta smertestillende blir som å spenne ben på immunforsvaret.

Vi bruker urtene anderledes enn skolemedisinen. Vi bruker ikke urter i stedet for piller. Urtene er mer naturlige, og har en lengre virketid. Vi bruker urter for å støtte immunsystemet til å fullføre sin oppgave, og det er å gjøre oss friske.

Vi kan bruke urter for hverdagsplager til å forebygge, eller korte ned på tiden og bringe mer komfort og bedre helse gjennom prosessen.

Vi trenger å vite hvordan vi skal bruke urtene, hvordan velge riktig urt for situasjonen. Og ha preparatet klart. Vi må ha realistiske forventninger. De virker anderledes.

Bruk av smertestillende tabletter.

Ved å bruke aspirin, paracetamol og ibuprofen (ibux) kan vi redusere feberen og føle oss bedre, men det er konsekvenser. Studier viser at det øker tiden på sykdomsforløpet. Øker antall viruser og øker smitteantallet (fordi du går på jobb, når du egentlig burde holde senga)

Det er ikke noen antivirus-medisiner som er effektive på en så vanlig tilstand som for eksempel forkjølelse. 

urtemedisin vs skolemedisin

Antibiotika brukes ikke for forkjølelese, fordi det er virus som invaderer kroppen, antibiotika dreper bakterier. Det er heller ikke noen vaksiner mot dette viruset. Likevel er det flere millioner unødvendige resepter på antibiotika hvert år. Antibiotika jobber mot immunsystemet.

Skolemedisin er ikke helt trygg.  100.000 blir innlagt på sykehus for bruk av såkalte NSAID (Aspirin, Ibux mfl), og 16.000 dør årlig av å bruke det. Det er skummelt, hvor mange av oss som tar disse tablettene, uten engang å tenke på hvor farlig det er. Den 15. mest vanlige dødsårsak i USA. Det er ikke anbefalt for babyer under to år fordi det er seriøst og potensielt lifsfarlige bivirkninger. 

Jeg skriver ikke dette for å skremme (jo, kanskje litt), men vi har rett til å vite om farene med å bruke kjemisk framstilte preparater. Jeg mener vi kan prøve mer naturlige ting før vi tyr til skolemedisinen. Vi lærer opp barna våre til å ta en hodetablett hvis noe er i veien, de får på en måte ikke vite om andre alternativer. Dette er skremmende, egentlig.

Oppsøk selvfølgelig lege hvis det er nødvendig.

Dette innlegget er det første i en serie om forkjølelse. Serien er inspirert av diverse kilder; Rosalee de la Foret, Urtemedisin av Non Shaw , Frisk av urter av George D. Pamplona, Urtekilden.no, div bøker  og kurs

Poster om forkjølelse

Alantrotsirup
   

Alantrot-sirup

Alantrot sirup. Urtesirup Basen til en urtesirup er et sterkt avkok av urter. Vi bruker avkok når det er harde

Urtepastiller
  

Urtepastiller for sår hals

Hvordan lage urtepastiller for sår hals Urtepastiller er morsomme å lage, og de smører en sår hals.  Halsen føles sår

svarthyll sirup
    

Svarthyll sirup

Hvordan lage svarthyllsirup Svarthyllsirup er kjempefin å bruke når du kjenner at forkjølelsen er på gang. Du aner en litt

6 thoughts on “Derfor skal vi bruke urter for hverdagsplager.

  • Bente Røysheim
   5. januar 2020 kl 18:24
   Permalink

   Urter er spennende! Fölg gjerne med, det kommer flere innlegg i bloggserien, med mer konkrete tips 🙂 Ha en fin kveld 🙂

   Svar
 • 12. januar 2020 kl 10:56
  Permalink

  Dette var nyttig lesing. Følger gjerne denne bloggen

  Svar
 • 29. juni 2023 kl 20:31
  Permalink

  Her var det mye spennende å følge med på. Tusen takk for alt du deler med oss. 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *