BloggDyrkingHøsting & OppbevaringIngefærRøtter

Egendyrket ingefær

Egendyrket ingefær

Det er både enkelt og moro å dyrke sin egen ingefær. Det gror fort, og du vil få en flott plante, med fint grønt bladverk. Den kan minne om bambus. Planten kan stå innendørs i ca 20-25 grader i halvskygge. På varme sommerdager kan den gjerne flyttes ut. Ingefærplanten kan også plantes ut, men den liker ikke mye vind, så sett den på en lun plass.

Har du et drivhus, så er det helt perfekt, bare skjerm for skarpe solstråler, da bladverket fort kan bli skadet.  Planten tåler absolutt ikke frost, så den må flyttes inn i god til før frostnettene kommer. Helst ikke under 10 grader. Hold den fuktig, men ikke overdriv vanningen. Etter ca 10 måneder kan den høstes. Vi høstet vår etter 6 mnd fordi vi hadde for liten potte.

Tenk så fantastisk, å ha sin egendyrket ingefær, som du kan bruke i mat, lage te, smoothie, eller tinkturer til medisinsk bruk. Les mer om ingefær

Kjøp ferske ingefærknoller på dagligvaren. Se etter knoller som er ferskest mulig. Jo grovere og tørrere skallet er jo lengre har den ligget i butikken. Prøv å få tak i økologisk. Se etter om du kan finne noen med synlige “øyeskudd” eller små grønne skudd.

Legg dem i vann natten over. Skjær en bit på 3-4 cm, med skuddet og plasser den i god næringrik jord, som er godt fuktet. La skuddet være over jordoverflaten. Flere biter kan plantes sammen i en vid, dyp potte. Husk at røttene vokser i bredden. Overflødig vann må kunne renne vekk.

Dekk potten med plast til skuddene spirer. Hold det fuktig, men ikke vått. Etter noen uker vil den begynne å spire. Sett den da så lyst som mulig, men ikke i stekende sol. Spray gjerne bladverket med vann.

dyrke ingefær i potte
Ingefær i potte

Tid for høsting

Det har gått seks måneder, og vi tror at knollene har fått det trangt i potta. Vi er så spente på hvordan de ser ut, at vi velger å høste dem nå.

dyrke ingefær i potte

Løft ut jordklumpen, og brekk røttene fra hverandre. 

Høste egendyrket ingefær

Neste gang må vi nok være litt mer tålmodige. Knollene var ikke så store.

Det går også an å grave forsiktig fram til en knoll, skjære av denne og dytte jorden på plass igjen etterpå. På den måten tar du bare det du trenger.

Vi skal bruke noe ferskt i mat, tørke noe til pulver, lage ingefærsirup og legge noe i  olje.

Skal lage to tinkturer, en med fersk og en med tørket ingefær.

 

Skjær bort stilkene og smårøttene. Skyll i rennende vann og bruk en grønnsaksbørste. 

Knollene kan rives og brukes i mat, eller tørkes til pulver. Kan lagres i kjøleskap, men den ideelle temperaturen er 8-12 grader. 

Etterhvert blir skallet tykkere og mer knudrete. Skrap det vekk med en teskje eller kniv.

Egendyrket ingefær
Høste egendyrket ingefær

Egendyrket ingefær, her er vår fangst denne gangen. Det blir ikke siste 🙂

Herlig lukt og smak.

Egendyrket ingefær

Innlegg om ingefær:

Ingefærsirup og kandiserte ingefær

Ingefærsirup

OPPSKRIFTER PÅ INGEFÆRSIRUP OG INGEFÆRGODTERI Mennesker over hele verden har brukt denne roten i århundrer for å kurere plager. Les

Ingefær

Ingefær

Ingefær – Zingiber officinale Frisk ingefær (varmende og tørr) fremkaller svette ved feber, for å fjerne giftstoffer, slimløsende ved forkjølelse,

dyrking og innhøsting av ingefær i potte

Egendyrket ingefær

Egendyrket ingefær Det er både enkelt og moro å dyrke sin egen ingefær. Det gror fort, og du vil få

4 thoughts on “Egendyrket ingefær

  • Anne hamar

    Så inspirerende tips i tekst og bilder! Tusen takk! Lurer litt på om bladene kan brukes til noe også? Om de har en duft eller aroma?
    Uansett – dette var gøy!
    Hilse Anne Hamar

    Svar
    • Hei. Tusen takk 🙂 Bladene har lite aroma. Jeg har lest at de er spiselige, men ellers ikke funnet noe særlig informasjon om hva bladene kan brukes til.

      Svar
  • Asbjørn Holme

    Kan man gjøre det på samme måte med gurkemeierot ?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *