Tips til dyrking av urter

Tips til dyrking av urter

Din egen urtehage.

Det er veldig koselig med en egen urtehage, der hvor du kan gå å kose deg kjenne duftene fra de forskjellige urtene. Du kan gå ut og plukke deg en urtete rett i koppen, eller lage tinkturer, salver osv

Det er mange måter å bygge opp en urtehage på. Alt fra sirkler, firkanter, strenge linjer eller mer frittvoksende vanlige bed. Kjempefint med gangstier mellom for enkel tilgang til luking, stell og innhøsting. Gangstiene kan være av grus, heller, brostein eller liknende. Tenk på at du skal frem med trillebor. Bedet bør ikke være mer enn 1,5 meter bredt, med tanke på rekkevidden. Da når du fra begge sider.

Urtehage i pallekarmer

Opphøyet bed er fint med tanke på arbeidsstilling. Da slipper du å stå dobbelt når du skal arbeide. Pallekarmer er fine til å lage opphøyede bed. De er standard på 80×120 cm og 20 cm høye. Når du skal plante større planter er det best å bruke to pallekarmer oppå hverandre, slik at det er plass til mer jord. Dekk bunnen med avispapir eller barkduk for å hindre ugress. Det er fint å bygge opp pallekarmene i skråning med godt mellomrom, slik at du kan stå på nedsiden å arbeide.

miniurtehage

Dyrkingstips.

De fleste urter trenger mye sol, minst 6 timer om dagen. Gressløk, mynte, bergmynte, persille, sitronmelisse, spansk kjørvel klarer seg bra i lett skygge. Ikke plant i skyggen av bartrær, der er ofte jorda sur.

Jorda må være veldrenert,  ikke kompakt leirjord der vannet blir liggende. Porøs, lett sandjord er ofte noe de trives i. Bland gjerne i litt vanlig kompost eller litt kugjødselkompost. Urtene liker lett kalkrik jord med PH rundt 7. Kalk hjelper for sur jord.

Urtene krever ikke så mye gjødsel.

Plantene må gjerne tørke opp mellom hver vanning.

Det kan være lurt å tenke på plassering med tanke på sterk vind. Plant i nærheten av gjerde, en hekk eller liknende.

Noen urter er fine å dyrke i krukker. Slik som lavendel, rosmarin, sitronmelisse etc. Men her er det bare å prøve seg frem. Det bør være litt størrelse på krukkene, slik at de har god plass og kan bli store og frodige. Husk god drenering. Bruk lecakuler eller småstein. Mynter bør dyrkes i krukker, da de sprer seg voldsomt og tar over hele bedet. Fordelene med krukker er at du kan flytte dem rundt, og lettere skjerme dem for kraftig regnvær eller stekende sol. De er enkle å flytte innendørs hvis de skal overvintre i kjelleren. Bruk god porøs jord. La tørke lett opp mellom hver vanning. Knip av visne blad og blomster etterhvert.

urter i krukker

Urtene kan plantes sammen med både blomster og grønnsaker. Krever stort sett samme stell. De fleste urter er flerårige, men ikke alle overvintrer. De kommer an på hvor i landet du bor og på hvor streng vinteren er. De flerårige krever litt stell på våren. Nedklipping, luking og evt deling. Noen av de flerårige urtene som ikke overvintrer ute, kan tas med inn om høsten og overvintre i en frostfri kjeller.

Plant de høyeste urtene bakers (eller i midten hvis du ser bedet fra flere sider). Dypp dem godt i vann før de plantes ut. Plant i samme høyde som de sto i potta. Trykk jorda godt inntil, men ikke bruk kraft. Vann godt den første tiden. Senere kan det godt få tørke opp litt mellom hver vanning.

 

Lite gjødsel, mye sol og tørke: Estragon, Fennikel, Lavendel, Merian, Mynte, Oregano, Rosmarin, Salvie timian

Mer gjødsel og fuktigere jord: Sitronmelisse, Dill, Gressløk, Persille, Karve, Kjørvel.

urtefrø

Trenger du frø?

Sjekk om jeg  på lager her.

Ofte bestiller jeg et stort parti med frø, og får noe til overs. Det legger jeg i nettbutikken. 

urtefrø

Her er 14 medisinske urter du kan så selv!

Jeg har laget en PDF til deg med oversikt over 14 urter du enkelt kan så selv. Heftet består av et utvalg jeg selv har god erfaring med. Innholder tips for hver enkelt urt. Trykk for å laste ned her: Gratis hefte

Urtehagen i Røysheim

Innlegg om urtedyrking:

dyrke arnika

Dyrk Arnika fra frø

Dyrk Arnica montana Arnika (Solblom) er en vakker flerårig urt som er veldig verdifull å dyrke i hagen. Den kan

Urtestiklinger

Former urter med stiklinger

Formêr urtene dine med stiklinger Det er en stor glede å ha litt større drivhus. Jeg startet sesongen i april

Dyrking av lavendel

Dyrking av lavendel

Lavendel Hvem vil vel ikke lykkes med lavendel? Den er viden kjent for sin deilige duft og blir mye brukt

Blogg urtehage for velvære

Lag et urtebed for velvære

Lag et eget urtebed for velvære. Vakre blomster, medisinske urter og ugress kan være fantastiske ingredienser til dine hjemmelagde oljer

10 grunner til å dyrke kamille

10 grunner til å dyrke kamille

10 grunner til å dyrke Kamille i urtehagen. Kamille er et must i urtehagen. Enten du er nybegynner eller dreven

Så et frø

Så et frø

Planleggingen starter nå. Sesongen starter allerede i januar med å planlegge og å drømme om sommerens herlige urtehage!  Om du

10 grunner til å dyrke Sitronmelisse

Det er enkelt å dyrke sitronmelisse Krever god plass med mye sol og dyp, næringsrik jord. Hvis den trives kan

så ringblomst selv

Kom tidlig i gang med Ringblomst

Kom tidlig i gang med Ringblomster Ønsker du deg metersvis av deilige, strålende, oransje soler i hagen? Har du plass

dyrking og innhøsting av ingefær i potte

Egendyrket ingefær

Egendyrket ingefær Det er både enkelt og moro å dyrke sin egen ingefær. Det gror fort, og du vil få

arbeid i urtehagen

Tips til dyrking av urter

Tips til dyrking av urter Din egen urtehage. Det er veldig koselig med en egen urtehage, der hvor du kan

5 thoughts on “Tips til dyrking av urter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *