10 steg – så dine egne urter

Å så egne urter er morsomt og spennende

 

Hvorfor så dine egne urter?

Å stelle med urter er trivelig og avstressende. De er en fryd for øyet og gir god duft. Når du har sådd egne urter vet du akkurat hvilken sort du har, og kan da være tryggere med tanke på bruk.

Når vi skal bruke urter i mat og i teer til medisinsk bruk, vil vi at urtene skal være rene og kraftige på innhold av gode egenskaper. De tørkede urtene vi kjøper i butikken/bestiller på nett, kan være gamle, og de er svært ofte dyrket i utlandet med jord- og luftforurensning. Jo ferskere og renere urter jo større virkning.

Å så egne urter blir betydelig rimeligere enn å kjøpe ferdige planter.

Jeg pleier å kjøpe inn et stort parti med frø, noe blir til overs. Sjekk hva jeg har tilgjengelig for salg i nettbutikken

Skal du likevel kjøpe urteplanter, så kjøp de i hagesenteret og undersøk om de er spiselige. Noen urteplanter blir solgt som stauder og kan være gjødslet med kunsstgjødsel eller enda verre, sprøytet!

Hold deg for all del unna urteplanter i matvarebutikken, hvis du har tenkt å dyrke planten videre.  De er oftest sådd veldig tett, med lite næringsfattig jord, og de har ikke forutsetninger for å leve særlig lenge. Hvis du likevel vil prøve, så ta den ut av potta med en gang, del den i flere deler og plant de på nytt i større potter.

 

urtefrø

Trenger du frø?

Sjekk om jeg  på lager her.

Ofte bestiller jeg et stort parti med frø, og får noe til overs. Det legger jeg i nettbutikken. 

urtefrø
så egne urter

Før vi går videre til de 10 tipsene, kan vi snakke litt om planlegging. Det er lurt å tenke gjennom hva slags urter du vil ha, hvor mange av hvert slag og ikke minst hvor i hagen de skal plantes. Lag en plan med tidspunkt for såing og en skisse av hagen. Her kan du få noen tips til dyrking i pallekarm 

Har du lyst til å dyrke ringblomst (kom tidlig i gang med ringblomst), kamille (10 grunner til å dyrke kamille), sitronmelisse (10 grunner til å dyrke sitronmelisse), lavendel, perikum.

Eller vil du laget et bed for velvære?

10 steg for å så urter innendørs.

1. Finn et egnet sted.

Et lite rom i kjelleren uten vindu er et perfekt sted hvor du kan kontrollere temperatur og belysning. Se egen post om  forvandling av trist kjeller til brukervennlig vekst-rom. Har du bare større rom, kan du avgrense det med et klede eller tykk bobleplast for å kontrollere temperatur bedre. Det er greit å bruke en krok uten vindu, fordi rommet blir fort for varmt dersom sola skinner inn, og plantene har lett for å bli lange og svake.

vekstrom

2. Belysning

Plantene trenger ekstra lys. Det er mange gode vekstlamper på markedet som er beregnet for småplanter.

E-led-Vekstlys-panel-45W

Du kan bruke vanlige lysarmaturer, foreksempel 2x58W. Ellers er det å få kjøpt spesielle vekstlys på hagesenteret.

Plantene trenger Ca 16 timer med lys og tilsvarende 8 timer hvile i mørket. Bruk et tidsur for å stille inn dette. Heng lampene i kjetting slik at de kan reguleres i høyden etterhvert som plantene vokser. Heng dem nært i starten.

 

3. Minidrivhus og potter.

Du trenger potter til å så i. Vanlige firkantede potter og minidrivhus fås kjøpt billig på Plantasjen, Biltema, Jula, Europris osv. I stedet for minidrivhus kan du bruke plast som strekkes over pottene, eller andre bokser med gjennomsiktig plast. 

Har du gamle brukte potter, kan disse gjerne brukes på nytt. Vask dem da i grønnsåpevann og skyll godt.

 

minidrivhus

4. Jord

Ikke fall for fristelsen med å bruke hagejord eller annen jord som tilsynelatende er passende. For å sikre en sunn start for de sårbare frøene, lønner det seg å kjøpe jord som er beregnet på frø og små spirer. Denne jorden er ikke iblandet noe særlig gjødsel, og det er ikke så stor risiko for bakterier og sykdommer. Frøplantene har all den næringen som trengs, lagret i frøet, til å spire og gro i starten.

 

Løs opp evt jordklumper, og fyll pottene 3/4 med jord. Vann jorda forsiktig med lunkent vann. Press jorda litt sammen, med lett hånd.

 

jord

5. Så frøene.

Sjekk på frøposen om det er riktig tidspunkt. Sjekk også hvor dypt frøene skal sås, eller evt om de trenger lys for å spire. Store frø kan sås hver for seg i mindre potter. Lag passende hull i jorda, og plant ett og ett. Trykk deretter jorda godt inntil frøene, slik at de får kontakt.  Av mindre frø er det greit å lage et jevnt dryss på overflaten. i en potte, for så å prikle de senere. Dekk deretter med jord. Spray over med vann, slik at de får kontakt med jorden. Noen frø trenger bløtlegging, dette pleier å stå på pakken. Les også så et frø

Merk pottene godt med navn på urten og dato. Jeg bruker litt frysetape og klistrer utenpå potten. Da slipper jeg å ha en pinne som er i veien. Sett pottene i et minidrivhus, på et varmt sted. På baderomsgulvet er et egnet sted, med varmekabler. 18-24 grader er fint for de fleste. Dette gjelder ikke hvis frøene skal spire lyst, da er vinduskarmen bedre.

 Sjekk pottene hver dag. Pass på at det ikke blir for tørt. Dusj på med vann en gang i blant.
 
så ringblomst

6. Spiring.

Så fort frøene har spirt, må de ha lys. Sett hele minidrivhuset under lysarmaturet. Heng lyset nært i starten, gjerne 20-30 cm over frøplantene. Hold temperaturen på rundt 12-15 grader i starten. Urtene vil da vokse litt sakte, men de blir mer robuste ved såpass lav temperatur. Pass på at det ikke tørker ut, men det må ikke være altfor vått heller. Da blir det lett mugg. Hvis det likevel skulle oppstå mugg, kan det hjelpe å strø på litt kanel. Så er det bare å være tålmodig. 

spiring av frø

7. Prikling.

Når plantene er store nok til å håndteres, eller når de første ekte bladene (de aller første bladene kalles frøblad) er utviklet kan det være på tide å prikle. Da skal hver plante få sin egen potte. Velg pottestørrelse etter størrelsen på frøplanten. Eller på hvor disponibel plass du har. Det er lett å så alt for mye, når alle plantene er priklet tar de fort mye større plass enn du hadde tenkt på.

Gjør i stand de nye pottene. Sett dem opp i bunnen av minidrivhuset eller et annet fat som tar i mot overflødig vann. Bruk nå en jordtype med tilsatt næring, helst organisk. (vi vil ikke ha kunstgjødsel i urtene som vi senere skal spise) Jeg bruker en jordtype for urter og grønnsaker. Fyll de løst opp med jord, klapp til forsiktig og vann godt.  Lag et hull med priklepinnen.

Løft forsiktig ut hele rotklumpen fra potten. Ta forsiktig tak i et blad med fingertuppene og hjelp til med priklepinnen for å løsne planten fra de andre. Dra forsiktig. Ikke dra i stilken, da denne lett knekker, skulle dette skje, er det bare å kaste den. Sørg for at det blir med røtter. Sett planten i hullet du laget på forhånd. Sett planten dypt ned i jorda, og dytt jorda inntil.

La gjerne pottene stå i minidrivhus noen dager i starten, til de har vent seg til den nye tilværelsen.

 

prikle

8. Underlag / undervanning

For enklere vanning er det greit å la pottene stå på filt. Vi har laget benker med oppkant, lagt plast i bunnen og filt oppå. Da kan vi vanne rett på filten, uten å være redd for at det renner på gulvet.

 

vekstbenk
undervanning
Dette bildet er hentet fra Willab Garden.

8. Gjødsling og vanning

Etter at de har begynt å vokse igjen, tilsetter vi litt flytende organsisk gjødsel. Følg bruksanvisningen på flasken. La jorden tørke litt opp mellom hver vanning.

9. Ompotting

For urter som vokser raskt kan det være nødvendig med en ompotting til større potte, før det er tid for å plante ut. Når røttene fyller potten, kan du sette den i en større potte med mer jord. Les også ompotting av kamille

ringblomst ompotting

10. Herding

Før urtene plantes ut, trenger de litt tilvenning. Sett de i kasser, så er det enklere å frakte de ut. Sett de ut noen timer hver dag, og plant de ut når faren for frost er over.

Har du et drivhus ute kan de settes ut allerede i april/mai, men da trenger du en frostvakt. Jeg bruker en temperaturklokke som kobles på en vifteovn. Blir det under 6-7 grader, starter vifteovnen. Her i vårt distrikt er det ofte frostnetter helt ut i juni.

 

Så dine egne urter
Herding av småplanter

Gled deg over de små urteplantene dine. Plantene trenger CO2. Snakk med dem, vi mennesker puster ut CO2 og den beste måten å tilføre det, er å være sammen med dem!

 

Så nå er det bare å sette i gang. Lykke til!

 

Her er 14 medisinske urter du kan så selv!

Jeg har laget en PDF til deg med oversikt over 14 urter du enkelt kan så selv. Heftet består av et utvalg jeg selv har god erfaring med. Innholder tips for hver enkelt urt. Trykk for å laste ned her: Gratis hefte

 

 

Så egne urter pinterest

Innlegg om dyrking:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *